Světový den životního prostředí – udržitelnost je zásadní téma

Datum 5. června patří tématu Světový den životního prostředí. Životní prostředí je zásadní téma, kterému je žádoucí věnovat svoji pozornosti a hlavně přemýšlet nad tím, co pro jeho zlepšení můžeme udělat. Ano, my sami i jako jednotlivci, tedy nejen jako článek, který je součástí nějaké skupiny.

Světový den životního prostředí ustanovilo v roce 1972 Valné shromáždění Organizace spojených národů. Z pohledu ochrany a obnovy životního prostředí je tento svátek považován za jednu z nejdůležitějších událostí v roce. Smyslem akce je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upřít pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti. Každý může napomoci řešení ekologických problémů, ochrana životního prostředí se týká každého z nás. Zdroj tohoto odstavce a další informace naleznete ZDE.

Udržitelná obuv značky Horký Boty z ananasu

Udržitelná obuv značky Horký Boty z rostilinného polymeru – ananas, foto: archiv Michaela Horkého

Fashion Industry CZ se zajímá o udržitelnost

Jako pravidelní čtenáři tohoto našeho blogu a návštěvníci informačního webu o módě Fashion Industry CZ, kterého blog je součástí, víte, že od letošního jara se více chceme věnovat tématu udržitelnost a věnujeme se mu.

O těchto slovech svědčí činy a jejich výsledky, mezi něž patří například začátek spolupráce mimo jiné s Nadace Veronica, která s potěšení spolupracuje se studenty oboru Ekotextil design z brněnské Střední školy umění a designu (článek o Nadaci Veronica najdete ZDE, rozhovor s ředitelkou Nadace Veronica si přečtěte ZDE, dále informace o udržitelné obuvi vyhlášeného brněnského obuvníka Michaela Horkého (odkaz na článek je ZDE), který ale udržitelnost vidí také v kvalitě, tedy obuvi z kůže, která vydrží dlouho a lze ji servisovat, ale i rozhovor s Monikou Novákovou, která žila a tvořila v Berlíně, aj.

Osobně vnímám udržitelnost hlavně v přemýšlení dopředu nad svými nákupy a uvědoměním si jejich dopadů. Při nakupování používám kromě svých znalostí ze stylistických kurzů, které jsem absolvovala v Asociaci vizážistů a stylistů v Praze u Petra Lukeše, také své pocity, protože pokud se člověk v nějakém oděvu či obuvi necítí dobře, nesplyne s nimi jeho energie a výsledek nebude dokonalý, což být může bez ohledu na postavu nositele oděvu či obuvi.

Staňte se součástí udržitelného obsahu Fashion Industry CZ

Vyrábíte či prodáváte udržitelnou módu, obuv či módní doplňky či materiály apod.? Nebo znáte někoho, kdo se udržitelnosti věnuje? Ať už jste z Česka či zahranicí, kontaktujte nás a věřím, že se domluvíme na oboustranně spokojené spolupráci.

Důležité doporučení vztahující se k šatníku a botníku, které vede k udržitelnosti

Mějte šatník vždy aktuální, teď úplně v první řadě nemyslím jen, co se týká ročního období či módních trendů, ale aktuální ve smyslu k vašemu současnému životu. Ano, mám velmi pestrý šatník i botník, protože mám velmi pestrý život a jsem tomu ráda. Šatník mám adekvátní k současnému životu.

Pokud se chystáte na změnu práce, například z pozice sportovní trenérky se přesouváte někam úplně jinam, mějte v šatníku oblečení podle svého životního stylu a nezapomeňte na kvalitní materiály oblečení. Zvláště, pokud si půjde šatník osvěžit pomocí nákupů nových kousků. Vhodné je také při každém nákupu přemýšlet, zda věc, kterou si akutálně kupujete, se vám hodí k dalším kouskům ve vašem šatníku. Pokud ano, budete ji tak moci nosit častěji a váš outfit bude variabilnější i co se do kombinací týká. Už se vám tak nestane, že nebudete mít co na sebe.

MONIKA NOVAKOVA, foto: František Oplatka

značka MONIKA NOVAKOVA, foto: František Oplatka

Udělejte si radost i v second handu a udržitelnost podpoříte

I když to pro vás není typické, dostali jste pozvání na událost, která si žádá speciální kousek a vám se nechce příliš utrácet? Vyrazte jej hledat do second handu, lze tam najít krásné kousky. Pokud jej potom nevyužijete, darujte jej, ať už někomu ze svého okolí či třeba charitě.

Nechcete mít špatné svědomí z nadměrného nakupování v klasických e – shopech či kamenných prodejnách? Jděte zjistit, jaké možnosti nabízí aktuální sortiment nejbližšího second handu ve vašem okolí, nebo využijte příležitosti chuti nakupovat v second handu a vyrazte do nějakého vzdálenějšího, třeba vyhlášeného ve vašem městě. Pojměte to jako malé dobrodružství a klidně se s námi potom podělte o radost na sociálních sítích. Sdílená radost je větší radost.

Je fajn objevovat nová místa a prožívat nová dobrodružství se zodpovědností a radostí, souhlasíte?

Další lifestylové články si můžete přečíst ZDE.

Informace k úvodní fotografii: Upcycling challange Nadace Veronica se studenty oboru Ekotextil design, zdroj fotografie: archiv Nadace Veronica