Jak mít minulost, přítomnost a budoucnost v souladu?

Když se řekne minulost, mnoho lidí mávne rukou s dovětkem, že to bylo a dál se k tomu vracet nechce. Pokud ale člověk nemá vyřešenou budoucnost a není v souladu s ním samotným, bude mu zasahovat do přítomnosti a možná i více, než by chtěl. A možná než si to uvědomí, uplyne mnoho času a zažila různá příkoří.

Ano, minulost, přítomnost a budoucnost jsou časy, které známe nejen v českém jazyku. V životě označují určitá časová období, minulost zastupuje období, které již proběhlo, přítomnost, čas, který probíhá nyní a budoucnost teprve přijde a můžeme se na ni těšit, očekávat ji s otevřenou náručí a představami případně s trochou respektu a obezřetnosti. Mějte své sny a jděte si za nimi, nevzdejte to při první překážce. Žijte tak, abyste minulost, přítomnost i budoucnost měli v souladu se svými představami a hlavně vámi samotnými.

Mít v souladu minulost, přítomnost a budoucnost je důležité.

Mít v souladu minulost, přítomnost a budoucnost je důležité.

Proč je dobré mít život v rovnováze a minulosti, přítomnosti a budoucnosti se nebát?

Mnoho lidí případné aktuální nedobré období svádí na smůlu, osud apod. Přitom na světě, co svět světem je, fungují jasně dané zákony a nemyslím ty, které vzešly z legislativního procesu v nějaké zemi a mezi zeměmi na světě se mohou lišit. Ale například fyzikální zákony, k nimž se váží i duševní zákony.

Na světě existuje více než jen hmotné statky apod. V podstatě zákony příčiny a následku. Ano, ono známé, karma je zdarma. Jistou roli jistě hraje význam minulých životů, které se promítají do současnosti apod. Že to zní příliš esoreticky? Možná, ale sama jsem ledacos zažila. Nazvala bych to lekcí vyšší síly a snahu mi ukázat správnou cestu.

Nebyla jsem zlá či tak něco, ale naopak příliš hodná. Za lekci jsem vděčná, protože kdybych ji neobdržela, mohla bych špatně skončit, zvláště co se týká duševního zdraví a následkem toho možná by utrpělo i moje fyzické zdraví.

Měla jsem také možnost vidět, jak dopadl člověk, který se zrovna ne moc pěkně zachoval ke svojí věrné, slušné a hodné partnerce. Karma se na něm celkem vyřádila, ale má to snad šťastný konec s tím člověkem, vypadá to, že ledacos možná i pochopil a uznal, že se nechoval fér. Přijal onu lekci. Nevím jak vy, ale já tak nějak stále věřím v lepší stránku lidí a miluji šťastné konce příběhů. Jsem optimistka.

Jsem optimistka a hodlám být i v budoucnosti.

Jsem optimistka a hodlám být i v budoucnosti.

Tvrdím jednu věc, čím více člověk ví o skutečných hodnotách v životě, tím lépe pro něj. Až se totiž potká sám se sebou, což se dříve či později stane, jednou ho osud k tomu dovede, to je po tom bouře. Je fajn být v souladu sám se sebou a následně i se svým blízkým i vzdálenějším okolím.

Nikdo nejsme ideální a pořád je co na sobě zlepšovat. Co ale nechápu, je snaha některých lidí doslova kecat do života jiným lidem, když oni sami nejsou šťastní a měli by s nápravou osobního života začít hlavně nejdříve u sebe. Že by jim chyběla odvaha začít konat u sebe? Tak volí snadnější cestu a nežádaně vstupují do života jiným lidem? Ještě jsem totiž neviděla šťastného člověka, který by měl potřebu vstupovat nežádoucím způsobem do života jiných lidí.

Případné těžké období v přítomnosti netrvá věčně, myslete na to.

Někdy si hodný člověk říká, co komu udělal, ale nenapadne jej, že je to jen lekce, protože byl příliš hodný a tento jeho špatný přístup sám k sobě by jej možná mohl přivést brzy ke skutečnému problému jako vlastní vážná nemoc apod..

Víte, co si vždy v těžkých chvílích říkám já? Ano samozřejmě ani mě se nevyhýbají, bohužel. Říkám si, že nic netrvá věčně. Tedy že vše jednou skončí, dříve či později, ale skončí a že vše má svůj čas.

K tomuto pochopení, porozumění a respektu vedla neskutečně dlouhá, bolestivá a drsná cesta, stále vlastně na té cestě jsem. Je to cesta na celý život. Je třeba mít k životu pokoru a současně ze všeho dobrého se radovat na maximum, hledat důvody k radosti.

Pozitivní energie je pro přítomnost i budoucnost důležitá

I když nyní možná máte skutečně těžké období a nikdo to ještě nepoznal, nedáváte to najevo, pamatujte, bude líp. Neztrácejte ale čas, zastavte se, odpočiňte si, protože odpočatý mozek funguje lépe, začněte přemýšlet jak z aktuální situace ven, co podniknete pro její zlepšení. Nesvalujte vinu na ostatní. Začněte konat pro nápravu situace a lepší budoucnost ideálně ihned. Začněte se změnami sami u sebe. Následně se zaměřte na vlastní vnímání ostatních a pracujte s tím.

Víte, že vás například v blízké budoucnosti čeká něco nepříjemného či nějaká velká výzva. Pracujte na sobě, na svém lepším já. Soutěžte hlavně sami se sebou, srovnávejte své včerejší a dnešní já, jak se říká. V tomto případě víte, jaké byly startovní podmínky a jaká byla cesta a zcela upřímně srovnejte, kam jste se posunuli. Posunuli jste se k lepšímu z tzv. startovní pozice jen kousek, méně, než jste čekali, analyzujte, poučte se ze svých chyb. Uvidíte, posunete se rychleji.

Pracujte na své budoucnosti už v přítomnosti.

Pracujte na své budoucnosti už v přítomnosti.

Máte z něčeho obavy a nevíte si rady? Nebojte se oslovit odborníka na danou oblast nebo svého zkušenějšího známého. Nikdy se nevzdávejte naděje, že něčeho docílíte či se situace zlepší, když k ní přistoupíte aktivně a budete konat správné kroky pro nápravu.

Že vás někteří lidé varují před něčím? Možná vás chtějí chránit a už mají zkušenost, že podobná situace někomu nedopadla dobře, otázka ale z ní proč se to tak stalo? Znají všechny aspekty se situací spojené? Byly naprosto totožné, jako jsou nyní ve vaší současné situaci? Není to spíše tak, že vás daný člověk varuje, protože věří, že něco nezvládnete proto, že on by to nezvládl a jsou to jeho vlastní hranice či jeho blízkých lidí z okolí?

Dovolím si doporučit – vždy si vyslechněte varování, doporučení a názory svých blízkých a zkušených lidí, ale následně se sami zamyslete a až potom konejte. Vy uděláte rozhodnutí a vy za něj nakonec ponese odpovědnost a případné příkoří či klid. To je důležité si uvědomit.

Mějte sny a jdětě si za jejich splněním, ať jste v budoucnosti šťastní.

Mějte sny a jdětě si za jejich splněním, ať jste v budoucnosti šťastní.

Člověk se stále učí. Nedovolte minulosti, aby vám zkazila přítomnost či budoucnost

Naše vlastní zkušenosti z minulosti nás v přítomnosti ovlivňují, to je samozřejmé. Buďme rádi za případné chyby či zklamání i další negativní situace v minulosti, jsme díky nim nyní v přítomnosti silnější. Máme onu zkušenost, z níž můžeme čerpat. Nedovolme ale, aby se z nás v přítomnosti díky minulosti stali škarohlídové. Pracujme s negativními věcmi, použijme je jako zkušenost, abychom v přítomnosti byli obezřetní, ale snažme se být realisti, buďme opatrní, ale současně mějme radost ze všeho, co se děje okolo nás. Hledejme na všem cokoliv kladného.

Mám pocit, že hlavně slušné a hodné lidi život často pokouší v tom směru, že jim klade do cesty různé překážky apod. Ale nic není černé či jen bílé. Bohužel mnoho lidí si neuvědomuje, že vše něco stojí, každá služba má svoji hodnotu, v níž jsou započteny i nepřímé náklady a že zvláště pracovní a obchodní vztahy by měly fungovat na principu win – win. O tom ale někdy příště.

Respektujme sami sebe, své hranice, ale současně i své blízké i obchodní partnery, nové známé apod. Pokud je to potřeba, připomeňme lidem své hranice. Mějme rádi život, je krásný a úžasně pestrý. Buďme v míru se svojí budoucností, užívejme si přítomnost a těšme se na budoucnost.

Máte minulost, přítomnost a budoucnost v souladu? Je v souladu s vámi samotnými? Nežijete náhodou snad pouze něčí představu o vás samotných?

Další články zamyšleni, pobavení i inspiraci najdete na našem informačním webu o módě Fashion Industry CZ v naší kategorii Blog.

Nezpomínejte na relax – inspiraci najdete zde.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com