Cestování a památky v Římě – 2. díl minisérie seriálu článků o mém putování Římem

Jak jsem vám slíbila v pátek  14. července 2023 v článku zde v kategorii Blog, tak dnes činím a přináším vám 2. díl minisérie seriálu článků o mém putování Římem, tentokrát na téma Cestování a památky v Římě.

Na cestování po Římě nezapomene nikdy hlavně asi můj přítel

Ano, tehdy jsem tam byla se svým přítelem, který v té době úplně neměl zkušenosti s pravidelným cestováním veřejnou dopravou, myslím, že v té době si ani nepamatoval, kdy ji naposledy využil k přemístění se někam, v rámci nějakého města.

V Římě je obrovské množství památek i zajímavých staveb a také možností dopravy

V Římě je obrovské množství památek i zajímavých staveb a také možností dopravy

A protože mám ráda zážitky (hlavně ty dobré to tedy sice ano, ale ne vždy vyjde vše podle našich představ, že?) a můj doprovod také, nechal se přesvědčit, že z letiště do hotelu pojedeme veřejnou dopravou a poznáme tak místní realitu, což jsem si velmi přála. To jsem ale ještě netušila, co mě čeká a jaké to pro mého přítele bude mít následky.

Pamatuji si, že už když jsme přijížděli autobusem, nebyl příliš nadšen můj přítel ze vzhledu domů, zprvu v nich nespatřoval to kouzlo, jako já jej vnímám už dlouho.

Autobus, který jsme potřebovali využít, stále nepřijížděl

Vzpomínám si, že když jsme vystoupili z metra a vyšli na povrch a hledali jsme autobus, který nás doveze k našemu objednanému hotelu, našli jsme zastávku, k níž vedla poměrně dlouhá cesta, hodně dlouho jsme čekali na autobus, který nás k cíli, tedy do našeho hotelu měl dovést.

Některé autobusy projeli přes zastávku, na níž jsme čekali dvakrát jiné i třikrát, jen ten náš stále nikde. Později přijel a do cíle nás dovezl.

Metro může být nebezpečnější, než se zdá

Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy se otevřely dveře od metra a přede mnou se tyčily pevné schody (ano, a to jsme vystoupili na jedné z hlavních stanic, ne někde na okraji města), marně jsem nejen pohledem hledala jezdící schody….

Kdo mě zná a čte tento článek, asi už tuší, že přijde zmínka o kufru a nemýlí se. Před touto dovolenou mi s humorem sobě vlastním můj přítel (bývalý řecko-římský zápasník ve vzhledu gorilky, hodně cvičící a nemající problém se chovat gentlemansky) řekl, ať si tentokrát sbalím kufr, který si sama odnesu, když bude potřeba. Co vám budu povídat, samozřejmě že jsem kufr měla plný už při příjezdu do Říma.

Zpět k tomu pohledu na pevné schody, hrdě jsem se ze všech svých sil rozeběhla do schodů i s kufrem a můj přítel se jal mi pomoct, samozřejmě. Ale chtěla jsem ukázat, že nejsem žádná chudinka. Pomoc jsem samozřejmě v tomto směru s kufrem nikdy neodmítla a neodmítám.

Cestování MHD v Římě bylo náročné

Cestování MHD v Římě bylo náročné

Příběhy s metrem rozhodně nekončí. Ráda zdravě sleduji lidi, koukám po nich a v každém velkém městě mě zajímá, kdo jezdí metrem, jaké typy lidé. V římském metru jsem viděla hodně žen, nebyly bohaté, to opravdu ne, bylo to znát, ale víte co, měly vkus a byly nádherně sladěné…nebály se barev…radost na ně pohledět.

Jak jsem již zmínila, můj spolucestovatel bohužel nebyl zvyklý na jízdu mhd, neboli veřejnou dopravou. V římském metru snad vůbec nefungovala klimatizace, bylo šílené vedro a můj přítel se pevně držel tyče a následně si otřel rukou, kterou se jí držel, svůj obličej, což byla obrovská chyba, protože se následně osypal a léčil se snad dva měsíce.

Už v pátek se zde v kategorii Blog můžete těšit na další díl minisérie seriálu článků o mém putování v Římě, tentokrát na téma Móda a odpočinek v Římě.

Na skútru v Římě příště už jen s navigací na motorku

K památkám se dostanu později, samozřejmě, že jsme si je nenechali ujít a viděli jsme je, ale nemůžu nezmínit zážitek s cestováním na skútru po Římě. Protože já i přítel máme rádi motorky, jak víte, sama jsem měla Kawasaki Ninja 900 – ano nádhernou zelenou žabičku, je tedy na snadě, že jsme si motocykl v Římě zapůjčili – skútr.

Při zapůjčení jsme se rozhodli, že si nepůjčíme GPS na motocykl ke skútru, vždyť máme spolehlivý telefon mého přítele, který už několikrát skvěle fungoval na různých výletech. Pokud i rádi fotíte apod., může se vám vybít baterka, tehdy až tak běžné powerbanky nebyly, jak jsou dnes…tušíte správně, stalo se.

Jsem ráda připravená, a proto jsem si vypsala z google dle navigace, kde odbočit apod., protože jsme na skútru měli v úmyslu jet do Ostie , což je město za Římem a lze si zde užít čas u moře a užít si atmosféru Říma na skútru. Jaksi jsem se připravila amatérsky, na první křižovatce nebyl popis cesty zcela jasný a bylo potřeba se rozhodnout, hmm…papír mi téměř odfoukl vítr. Tak jsem se rozhodla.

Když si půjčujete skútr, je vhodné půjčit si s ním i navigaci na motorku

Když si půjčujete skútr, je vhodné půjčit si s ním i navigaci na motorku

Díky mojí „drobné chybě“ v navigování jsme projeli nejdelší ulici v Římě Via Tiburtina a viděli toho opravdu hodně, alespoň je nač vzpomínat. Když  jsme dojeli na místo určení a byli tam, fotili jsme a užívali si přítomnost jeden druhého, ale i moře, selhal přítel, zjistil, že si moc nenabyl telefon a vybíjí se mu, cesta zpět byla v ohrožení, neměla jsem tehdy myslím data na internet.

Cestou zpět do místa vrácení našeho zapůjčeného skútru navigoval přítel a světe div se, byli jsme tam rychleji a jeli po dálnici – zajímavá zkušenost na skútru v roli spolujezdce.

Na letiště objednaným transferem

Ano, jak všichni víme, taxi obecně nejsou nejlevnější a podobné služby také ne. Po svých různých zkušenostech jsme se rozhodli využít nabídku hotelu, že nám objedná transfer na letiště. Dodnes na to ráda vzpomínám, byla to skvělá volba, což jsme si potvrdili už cestou k našemu terminálu, bylo jich tam hodně v Římě na letišti Fiumicino.

Přijela krásná černá limuzína značky Audi, naleštěná samozřejmě, vystoupil řidič, jak ve filmu a naložil nám věci a jeli jsme, připadala jsem si jak filmová hvězda a celebrita v jednom, úžasný to pocit. Celá cesta byla velmi příjemná.

Památek v Římě je mnoho, chci je zase vidět

Lepší podnadpis pro tuto část článku si myslím, že jsem nemohla vybrat. Nevím, kdy se do Říma zase dostanu, ale chci tam jet znovu a užít si toto město i místa, kde jsem nebyla.

Španělské schody....krása

Španělské schody….krása

Miluji Itálii a Turecko, ale všude je krásně. Nyní už k tématu památky v Římě. Před lety, i před cestou do Říma jsem byla člověk, který si vyloženě vysnil nějaká místa, která chce vidět v daném městě. V Římě to byla Fontána di Trevi…nezklamala mě, je nádherná.

Fontána di Trevi v Římě je nádherná

Fontána di Trevi v Římě je nádherná

Podobně na tom byl můj přítel, ten do Říma musel jet, protože chtěl vidět Koloseum. Byl z něj naprosto uchvácen. Já jsem tam byla také se podívat a musím říct, neuvěřitelnou atmosféru to má.

Navštívila jsem s přítelem i Koloseum

Navštívila jsem s přítelem i Koloseum

Všechny římské památky jsou ale nádherné a ráda se na místa, kde jsem byla vrátím znovu, ale věřím, že mnoho zajímavých staveb objevím i v římských uličkách.

Radost se po tomto městě procházet uličkami

Radost se po tomto městě procházet uličkami

V Římě se nachází i mnoho krásných kašen.

Je zde nejen mnoho kašen, ale i turistů

Je zde nejen mnoho kašen, ale i turistů

Kdy jste byli v Římě naposledy vy? Jak jste po Římě cestovali?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Pokračujte ve čtení zajímavých článků ZDE.