Jak se nezbláznit z příprav na Vánoce?

Vzhledem k letošnímu nádhernému počasí v Česku, nám to možná některým ani úplně nedochází, ale už je tu listopad, což znamená, že příští měsíc jsou Vánoce. Pro většinu lidí nejhezčí svátky v roce.

Jak ale všichni víme, když se řekne Vánoce, vybavíme si i obrovský shon, který ale buďme upřímní, opravdu není nutný. Normální návštěva nebude u nás doma chodit s bílou rukavičkou a zkoumat, jestli někde nemáme smítko prachu a že některé dámy namítnou, že přeci uklízí i pro sebe? Skutečně? Skutečně je baví být ve stresu a stresovat i své nejbližší, jak to často dopadá? Vánoce by měly být svátky klidu a míru, vždyť se někam ženeme celý rok.

1. Je důležité vědět, co chceme a nechceme v souvislosti s Vánocemi

Ano, je to podstatné a než si sedneme se svými blízkými a budeme probírat v rámci debaty, co kdo z nás udělá, s nimiž čas v době Vánoc budeme trávit, měli bychom si sami se sebou jako člověk sednout a říct si, co chci a nechci v souvislosti s Vánocemi. Potom se nám lépe komunikuje s ostatními. A důležité je najít kompromis.

Pokud chceme pohodu, není to o tom být sobci, ale mít asertivitu. Možná si říkáte, ale co když zklamu svoji rodinu, když k ní nepřijdu na oběd xkrát, ale méně krát. I přesto, že chcete obědvat doma v pozdějších hodinách než v pravé poledne a možná i v pyžamu a užít si pohodu a konečně si po celém roce běžného dynamického života odpočinout. Mám za to, že když člověk cokoliv řekne slušně a případně i s odůvodněním a včas, lidé to přijmou snadněji.

Mám to například tak, že nejsem na českou kuchyni, nevyhledávám ji, protože mi nechutnají omáčky apod. a tu někteří moji příbuzní na rodinných obědech o Vánocích připravují a tak se mi už jednou nechtělo přemáhat se a slušně jsem řekla, že si jich vážím, ale že to nejím a že si donesu například vlastní salát, ale že miluji jejich cukroví, což je pravda, a tím se ráda budu cpát, což jsem učinila. Světe div se, nikdo mi tzv. hlavu neutrhl. Buďme upřímní k našim blízkým.

A víte, co je super? Dohodnout se s vašimi příbuznými i na tom, kdo jaké upeče cukroví, můžete se vzájemně navštěvovat a ochutnávat to, co doma nemáte. Anebo mít i stejné cukroví, protože každý člověk jej stejně udělá jinak.

Nebaví vás například pečení a vaši sestru tvorba vánočních dekorací? Spojte síly a udělejte i pro tu druhou to, co vás baví a to, co vás nebaví, udělá ta druhá a budete spokojené obě.

Máte v úmyslu vyrazit za teplem a Vánoce neslavit či pouze nějak omezeně, možná se vás vaši blízcí snaží něčím překvapit…určitě je fajn si říct, kdy se zhruba potkáte a říct, jak kdo bude Vánoce chtít trávit. A že se rozhodujete na poslední chvíli? Měla jsem to tak podobně v minulosti, kdy jsem mezi svátky odjížděla do zahraničí, je fajn to říct svým blízkým hned, jak se proto rozhodnete, aby měli přehled a informace.

Nechcete pořádat x rodinných setkání o Vánocích, ale jen několik málo, řekněte to narovinu svým blízkým, ať si mohou udělat jiný program.

2. Je užitečné mít strategii, v níž budou zaneseny i přípravy na Vánoce

V loňském roce jsem psala několik článků na téma moje přípravy na Vánoce v kategorii Blog, můžete se například inspirovat. Pokud máte v plánu Vánoce slavit a chystáte se na ně připravovat, můžete se v článku  Moje příprava na Vánoce – 1. díl a Moje příprava na Vánoce – 2. díl inspirovat.

Ne vždy je vše tak, jak si naplánujeme a je důležité počítat i s odchylkami a výkyvy, přeci jen i mi sami jsme jen lidé. Například moje práce je pestrá a v současnosti jí věnuji hodně prostoru a energie a tak někdy na úkor odpočinku jí upřednostním, ale snažím se to nedělat příliš často. Zdraví mám také jen jedno, jako ostatní lidé.

3. Nemá smysl hnát se za dokonalostí

Ano, co takhle letos místo snahy o hon za dokonalostí si zvolit jako cíl pohodu blízkých i naši vlastní? Já jsem si třeba stanovila, které vánoční trhy chci navštívit. Moje práce je pestrá a často velmi nevyzpytatelná, protože například o událostech, které ráda navštívím, se dozvídám těsně před jejich konáním apod. a tak jsem relativně přizpůsobivá, ale ne vždy to jde, protože často se události kryjí nejen termínem, ale nachází se na různých místech v Česku i zahraničí.

A co si ještě do té strategie zanést či si nechat volné místo na to, že si zajdeme jako ženy ke kadeřnici, na masáž a klidně spojíme pracovní cestu s návštěvou oněch zmíněných vánočních trhů či i nějakého toho wellness. Když je člověk odpočatý a šťastný, vše lépe zvládá a je i milejší na své okolí, které pohodu ocení.

Teď si říkáte, zní to skvěle, ale… Jasně, že nemusím mít 15 druhů cukroví apod., ale zvládnu to, letos se postavit k předvánočním přípravám jinak? Chci to? Máte podobné otázky? Upřímně, ani já nejsem dokonalá, netoužím po tom a netvrdím, že bych snad byla či se dokonalosti nějak přibližovala. Jsem sama sebou, pracuji na sobě a mám se ráda…je to proces na celý život. A tak vám řeknu, že i mě ne vše vyjde vždy podle představ. Důležité je mít radost ze života, občas si odpočinout a dělat si i drobné radosti. A hlavně radovat se z každého kroku ke svým cílům.

A závěrem? Předvánoční období je krásné, tak si jej krásné udělejme.

Pokračujte ve čtení další článků v kategorii Blog.