Moje příprava na Vánoce – 2. díl

V předchozím dílu, článku, v souvislosti s tématem Moje příprava na Vánoce jsem rozebrala spíše teoretickou část samotné přípravy na nejkrásnější svátky v roce, alespoň pro mě a obrovské množství dalších lidí. V tomto dílu si rozebereme jednotlivé body přípravy na Vánoce.

Velmi zásadní je pro mě zvolení daného barevného konceptu Vánoc daného roku.

Kategorie ve strategii příprava na Vánoce:

  • Adventní a vánoční výzdoba
  • Přehled o fashion eventech a podobných událostech
  • Vánoční dárky pro moje blízké
  • Pracovní aktivity do konce roku
  • Pečení cukroví
  • Užívání si soukromého trávení volného času během adventu
  • Zamyšlení se nad trávením vánočních dnů

Adventní a vánoční výzdoba

To je pro mě velmi zásadní položka na seznamu a součást strategie přípravy na Vánoce. Začínám nad ní uvažovat možná už koncem srpna, kdy pomalu dozrávají jablka na stromech a uvědomuji si, že podzim je za rohem a obrovskou rychlostí se následně přiřítí adventní čas, Vánoce a konec roku. Myslím si totiž, že pokud člověk podcení strategii, jakoukoliv, často si zkomplikuje život. A s předvánočním časem je to stejné. Strategie je podstatná, ale důležité je také umět si život a krásné chvíle užívat.

Jablka je pro jejich využití na adventních a vánočních dekoracích potřeba usušit, ať už způsobem, že je nakrájená na kolečka a položená například na novinách sušíte na topení či na podlaze, součástí které je skvělé podlahové topení nebo je umístíte do sušičky na ovoce a další potraviny. První varianta je časově nejvíce náročná, ale pokud sušíte takto i pomeranče, získáte krásnou přírodní vůni do svého obydlí jako bonus.

Adventní dekorace z jehličnatých větviček krásně provoní váš domov

Adventní dekorace z jehličnatých větviček krásně provoní váš domov

Dále sbíráme a sušíme ořechy, jsou krásným prvkem každé vánoční dekorace. Důležité je, když je někdo ve vaší rodině po usušení louská mu říct, aby vám nechal půlky skořápek a ty potom můžete nechat v přírodní podobě či je nastříkáte na zlato, bílo, stříbrno apod.

Chodíme také sbírat spadané šišky do lesa. Skvěle se pracuje s borovicovými a modřínovými. Na větší dekorace jsou fajn také šišky jedlové a smrkové – rozdíl mezi těmito dvěma typy ale nepoznám.

Je také důležité zamyslet se, jaký typ adventních a vánočních dekorací budete tvořit a jaký bude jejich počet, případně i velikost.

Když už máte jasno, jaký typ dekorací budete například tvořit, můžete si s vzetím barevného konceptu na milost, nakoupit další drobnosti, které na vánočních a adventních dekoracích využijete, například koření ve tvaru hvězdiček – badyán či skořice. První jmenovaný doporučuji koupit co nejdříve na začátku podzimu, před Vánocemi se mi několikrát stalo, že v obchodě nebyl.

Při tvorbě adventních a vánočních dekorací je důležité koupit si také různé korpusy a nádoby jako základ adventní a vánoční dekorace, například polystyrenový věnec, florex na živé či umělé rostliny apod., neodmyslitelné je nezapomenout také na dostatečný počet pomůcek pro tvoření – tavná pistole, vázací drátek, ideálně v zelené barvě, lepící tyčinky do tavné pistole a další.

Přehled o fashion eventech a podobných událostech

Mít jej je důležité, protože si díky tomu můžete plánovat další věci, jako například výlety na adventní trhy do zahraničí, setkání a návštěvy přátel a rodiny atd. Věřím, že vy, kdo navštěvuje ten blog, to máte podobně jako já a spojujete často příjemné s užitečným, jak se říká. Například vás práce zavane i v Česku do města, kde jste nebyli, tak si ten čas naplánujete alespoň zhruba tak, abyste měli i jen trochu času na to, poznat centrum města a navštívit vánoční trhy.

Díky přehledu o fashion eventech apod. získáte i přehled o nějakých volných dnech v kalendáři, do nichž si nic nebudete plánovat získáte čas na náhlé nápady, schůzky apod., což se hodí a ušetříte si i stres. Toto se ne vždy podaří, ale zkusit to, má smysl. Myslím tím volné dny v kalendáři.

Pro klidný advent a čisté svědomí v souvislosti s prací je vhodné mít přehled o aktuálním dění. Klobouk zapůjčen na módním večeru agentury Studio 365 od Dantes - Radky Chabičovské. Nejedná se o placenou spolupráci.

Pro klidný advent a čisté svědomí v souvislosti s prací je vhodné mít přehled o aktuálním dění. Klobouk zapůjčen na módním večeru agentury Studio 365 od Dantes – Radky Chabičovské. Nejedná se o placenou spolupráci.

Vánoční dárky pro moje blízké

Nad těmi uvažuji už během podzimu, ale celý rok se snažím vnímat, co kdo zmiňuje, že by potřeboval či mu to udělalo radost. Pokud se jedná o tu radost, sem tam to vyjde, protože daný člověk si tu věc sám z různých důvodů nekoupí a tak jej můžu potěšit a překvapit a pak mám radosti i já.

Dárky k Vánocům svým blízkým můžete koupit i během nějaké své pracovní cesty

Dárky k Vánocům svým blízkým můžete koupit i během nějaké své pracovní cesty, zdroj – pixabay.com

Nákup vánočních dárků uskutečňuji přes internet, ale i v kamenných provozovnách, protože například během cestování narážím na zajímavé věci.

Ve strategii mám, kdy vánoční dárky zabalím, ale to ne vždy vyjde, potom improvizuji, ale je to krátce před Štědrým dnem.

Díky plánu pracovních aktivit si adventní čas více užijete

Díky plánu pracovních aktivit si adventní čas více užijete

Pracovní aktivity do konce roku

Tento bod se pojí s fashion eventy, alespoň u mě. Jsou ale činnosti, které chci udělat tzv. kancelářského typu, plán článků na blog, poslat vánoční přání obchodním partnerům apod. a vše zvládnout tak, aby člověk neměl tzv. jazyk na vestě.

I zde lze propojit činnosti, například, půjdu na schůzku a po ní v daném městě můžu jít na Vánoční trhy a potom třeba do kina na nějakou příjemnou pohodovou komedii.

Pečení cukroví

Kvůli pečení cukroví v listopadu koukám do kalendáře, jak vychází víkendy, protože pečeme cukroví obvykle s mojí maminkou a krátce před Vánocemi jej potom zdobíme.

Zdobení cukroví (různých druhů) některé lidi nebaví, mě to ale baví

Zdobení cukroví (různých druhů) některé lidi nebaví, mě to ale baví, zdroj – pixabay.com

Na pečení cukroví je dobré se připravit, sepsat si seznam druhů cukroví, které chceme upéct a podle toho si z receptů vypsat suroviny, které je potřeba na těsta cukroví dokoupit a vyrazit na nákupy. Fajn je využít i slevové akce na dané potraviny, lze hodně ušetřit. Za ušetřené peníze je fajn koupit další vánoční dárky, užít si vánoční trhy o to více apod. Ušetřit je fajn v každé době.

Osobně si myslím, že i pro pečení cukroví je vhodné zvolit adekvátní outfit a zdokumentovat tuto aktivitu a podělit se o zážitek na sociálních sítích apod., ale hlavně schovat si fotky do rodinného alba na památku.

Perníčky jsou krásné a chutné cukroví

Perníčky jsou krásné a chutné cukroví, zdroj – pixabay.com

Užívání si soukromého trávení volného času během adventu

To samozřejmě souvisí s předchozími body, protože pokud máte jakousi předvánoční strategii a zavolá vám kamarádka, že by vás ráda viděla, případně i kamarád, snadno jí řeknete, kdy se s ní potkáte.

Tento článek je určen ženám i mužům. Znám jednoho pána, který vytvořil nádherný vánoční věnec z arašídů, že i jeho partnerka milující Vánoce, koukala s otevřenou pusou a nezmohla se na slovo.

Letos během vánočních dnů upřednostním relax doma

Letos během vánočních dnů upřednostním relax doma, zdroj – pixabay.com

Zamyšlení se nad trávením volných vánočních dnů

To má asi každý člověk jinak, někdo si chce užít doma pohodu, jiný vyráží za rodinou či na vánoční horské či wellness pobyty. Letos to mám tak, že chci relax doma, pokud si to nerozmyslím. V minulosti jsem mezi vánočními svátky a Novým rokem ráda někam vyjela. Letos jsem si cestování užila a věřím, že během dalších let, to bude stejné, a proto si ráda užiji relax a procházky do přírody.

Něco jako tradice je vánoční procházka s rodinou a přáteli a případně i novoroční nebo další dny krátce na začátku nového roku.

Jakou strategii pro přípravu na Vánoce máte vy?

Zdroj neoznačných fotografií včetně úvodní fotografie: archiv Sandry Friebové

Předchozí díl (článek na téma Moje příprava na Vánoce) naleznete ZDE.