Hrad Helfštýn jsem navštívila až jako dospělá, což je s podivem

Proč je to, že jsem navštívila hrad Helfštýn jako dospělá s podivem? Protože jsem vždy bydlela nedaleko od Hranic na Moravě, což je zvláště autem, jak se říká, co by kamenem dohodil právě na známý moravský hrad Helfštýn.

Obvykle se chodí a jezdí na školní výlety nejdříve po bližším a pak i vzdálenějším okolí. Nevím proč, ale nikdo ze základní školy nás nikdy na hrad Helfštýn nevzal. Vzhledem k tomu, že jsem chodila do školy do Hranic na Moravě, je to přinejmenším zvláštní. K návštěvě hradu Helfštýn jsem se dostala až jako dospělá.

Veteráni na hradě Helfštýn a psí nebo lidská ostuda?

Většinou ideální příležitostí vyrazit na výlet po okolí či návštěvu nějaké například blízké památky je návštěva příbuzných či přátel u nás doma, zvláště pokud bydlí daleko od nás či dokonce v zahraničí. Na hrad Helfštýn jsem se ale poprvé vypravila proto, abych udělala výlet Kendy, naší dnes  již zemřelé fence, kterou jsem zbožňovala a dělala jsem jí i program a zahrnovala do něj setkáni s lidmi (známými a přáteli), kteří měli psa apod.

Milá Kendy se mi ale odvděčila pěknou ostudou. Než přejdu k popisu, co se dělo, musím poznamenat, že Kendy byla velmi socializovaný pes, který miloval pozornost, lidi, děti a se psy byl taky v pohodě, s fenkami to bylo horší, ale…to je příroda. Kendy byla zvyklá cestovat se mnou či svým pánečkem nebo i s oběma. Jízdu autem či na člunu na vodě apod. si velmi užívala…pravda na jízdu veřejnou dopravou zvyklá nebyla, byla zvyklá na svůj (nad)standard.

Kendy vyžadovala svůj (nad)standard vždy a všude

Kendy vyžadovala svůj (nad)standard vždy a všude

A tak jsem si jednoho krásného slunečného dne, myslím jarního či letního, řekla, že bude fajn, když se pojedeme podívat na veterány, že jsou právě na hradě Helfštýn a mezi nimi bude se svým veteránem i jeden náš známý. A samozřejmě že s sebou vezmeme Kendy, že bude mít nové pachy, uděláme si fotky, popovídáme si s lidmi a že to bude moc fajn výlet a navíc, není daleko, tudíž nebudeme ztrácet příliš velké množství času na při cestování a přesunu z místa na místo.

Kendy se na srazu veteránů na hradě Helfštýn rozhodla dělat ostudu, ale několik pěkný fotek se mi s ní podařilo udělat

Kendy se na srazu veteránů na hradě Helfštýn rozhodla dělat ostudu, ale několik pěkný fotek se mi s ní podařilo udělat

Kendy se ovšem rozhodla dělat neskutečnou ostudu a vypadala jak absolutně nesocializovaný pes, který nikde a nikdy nebyl. Měla jsem ji na vodítku, ale začala táhnout až hrabat a neuvěřitelně vyla…hrůza.

Když Kendy chtěla, byla úplná psí modelka...pózovat ji také velmi bavilo

Když Kendy chtěla, byla úplná psí modelka…pózovat ji také velmi bavilo

Každopádně musím říct, že přestože to s Kendy občas bylo náročné, byla fajn. No a protože se nevzdávám svých cílů a radostí, zvláště dříve, před lety jsem byla mnohdy až příliš urputná…vyrazily jsme ve stejném složení opět na hrad Helfštýn, opět v létě, ale pozor, ve chvíli, kdy se tam nekonala žádná společensko-kulturní událost a bylo to moc fajn.

Výlet na hrad Helfštýn, když se tam nekonala společensko-kulturní událost, jsme si užily

Výlet na hrad Helfštýn, když se tam nekonala společensko-kulturní událost, jsme si užily

Kendy tam měla dostatek pachů a byla spokojená a my s maminkou jsme si užily fajn výlet s dobrým pocitem, že se náš psí kamarád dobře prošel a bavil.

Co vy a hrady? Také tam berete své psí miláčky?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Pokračujte ve čtení lifestyle článků ZDE.

Informace o hradu Helfštýn naleznete ZDE.