Účast na bleším trhu pro mě byla zajímavá a hodnotná zkušenost

Když se řekne bleší trh, člověk si obvykle vybaví mnoho zajímavých produktů ke koupi, pokud ovšem není v řadách prodejců a nechce různé výrobky prodat.

Osobně jsem si vyzkoušela obě dvě role, čehož si velmi cením, protože mi přinesly zajímavé zkušenosti, o které se s vámi dnes podělím v tomto článku zde v kategorii Blog na informačním webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ.

Když jsem v Olomouci poprvé navštívila bleší trhy

To už je tak dávno, že si ani nepamatuji, co za rok to byl, ale vím, že to byly bleší trhy kryté. Matně si pamatuji, že se konaly v hotelu (název myslím Sidia) nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci.

Šla jsem tam jako návštěvnice, myslím, že jsem dokonce platila i vstupné, ale nejsem si jistá. Přivedla mě tam nejen zvědavost, ale i snaha koupit popelník s medvědem, jako dárek po někoho, později jsem tentýž výrobek sháněla po starožitnictvích a zjistila, že ne každé starožitnictví je férové a je to svět tak trochu odlišnější, než se zdá.

Bleší trhy pod širým nebem

Tak nějak bych popsala auto-moto-veteran burzu na letišti v Drahotuších, které je nedaleko Hranic na Moravě. Byla tam tehdy velmi pestrá nabídka i starožitností různé kvality a stáří. Pro hodnotu věcí na bleším trhu platí heslo, pro jednoho odpad, pro druhého poklad.

Na bleším trhu za pár korun prodáte, ale i koupíte zajímavé výrobky

Na bleším trhu za pár korun prodáte, ale i koupíte zajímavé výrobky

Na tyto bleší trhy jsem se vydala se svojí maminkou a už je to také mnoho let zpět. Prodávala tam různé zajímavé předměty naše dobrá kamarádka a chtěly jsme ji podpořit, užít si atmosféru zajímavé akce a něco si koupit.

Díky roli prodejce jsem získala zajímavé informace o lidech

Ne, že bych si při předchozích návštěvách různých bleších trhů, kterých ale během mého života nebylo moc, nepopovídala s lidmi, což mě velmi baví i na jiných událostech než jen bleších trzích, ale přeci jen, když je člověk návštěvník nebo prodejce, je to rozdíl.

Když jste zákazník a nekupujete nějaké závratné množství či zboží v závratných částkách, ale jen spíše drobnosti pro svoji radost, prodejce vám nevěnuje příliš času.

V roli prodejce jsem měla možnost popovídat si s lidmi více. Bylo to asi dvakrát v Přerově. Pro účast na bleším trhu v Přerově jsem se rozhodla díky nápadu dobré kamarádce mojí maminky i mojí (zmíněná výše). Tehdy jsem za sebou měla asi největší protřídění mojí obsáhlé šatny a bylo to krátce po absolvování kurzů stylistiky v Asociaci vizážistů a stylistů v Praze. Je to už několik let zpět.

Přemýšlela jsem totiž, jak naložím s oblečením, které už nepotřebuji a nevyužiji jej. Nechtěla jsem je jen tak hodit do textilních kontejnerů z různých důvodů. To jsem v podstatě viděla až jako poslední možnost, protože při hlubším zamyšlení jsem došla k názoru, zvláště proto, že to bylo oblečení a kabelky velmi pěkné a v dobrém stavu, že by ještě mohlo/mohly udělat radost dalším lidem. A tak jsem začala konat. Kontaktovala jsem různé blízké ženy a kamarádky, něco jsem prodala do jednoho ostravského secondhandu apod. A jak jsem se tak zmiňovala o rozlučování se s velkou částí mého šatníku, povídala jsem si o tom s tou již několikrát zmíněnou kamarádkou, která mi dala tip, ať zkusím něco ze své šatny prodat na bleším trhu v Přerově – termínově jeho konání bylo nejblíže.

Díky roli prodejce na bleším trhu v Přerově, před lety, jsem získala zajímavé informace od návštěvníků

Díky roli prodejce na bleším trhu v Přerově, před lety, jsem získala zajímavé informace od návštěvníků

A tak jsem tam asi dvakrát vyrazila. Výsledek byl takový, že mi role prodejce přinesla zkušenosti. Zjistila jsem totiž, že lidi potřebují větší velikost než nosím já, že moje oblečení jako dospělé mladé ženy často jejich děti neobléknout, spíše vnučky, a to ještě když to jde dobře a také, že mám tak barevné oblečení a módní doplňky, které by lidé nevěděli, kam a na jakou příležitost vynést.

Několik kusů jsem tam ale prodala a už dle pohledu a očí kupujících jsem jim udělala velkou radost, byli nadšení. A já také. Mít dobrý pocit a šířit pozitivní energii se vždy vyplatí. Na bleším trhu jsem dlouho nebyla, nejen v Přerově, ale věřím, že někdy se tam zase ráda vypravím. Otázka v jaké roli. Jediná obtíž je, že většinou začínají brzy ráno a poměrně časně také končí a jsou daleko od mého aktuálního dočasného bydliště. Vzhledem k tomu, že nejsem fanynka brzkého ranního vstávání, tak návštěva této události je pro mě docela výzva, kterou ale s chutí někdy zase pokořím.

Kdy a kde jste byli na bleším trhu naposledy vy a v jaké roli?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Pokračujte ve čtení lifestylových článků ZDE.