Balaton, vodní skútr a bezpečnost až na prvním místě

Nazvat tento článek jinak, než zní titulek ani nešlo. Jak je totiž patrné z názvu, bude věnován mému zážitku s vodním skútrem a bezpečnosti s ním související.

Můj zážitek s vodním skútrem, o kterém se v tomto článku chci dnes zmínit, se odehrál v době, kdy jsem zhruba byla v pubertě. Když jsme se s mými rodiči tehdy bavili, kam pojedeme na dovolenou, nějak přišla řeč na Maďarsko, zemi, kam se za minulé doby a padlého režimu často cestovalo na dovolenou velmi často. Vzhledem k tomu, že v době naší debaty o dovolené bylo léto, bylo zřejmé, že se pojedeme podívat na Balaton.

Elektrický vodní skútr se výkonem benzinovému ani neblížil

Elektrický vodní skútr se výkonem benzinovému ani neblížil

Balaton nás zajímal všechny

Rodiče chtěli vidět, jak to tam v tehdy řekněme aktuální, současné a moderní době vypadá a já jsem tam nikdy nebyla, tudíž moje zvědavost byla velká, je to jezero, velké, jedná se o jiný typ vodní nádrže, není to moře.

Protože jsem vždy měla ráda zážitky, stejně jako nyní a dodnes mám ráda návštěvy míst, kde jsem nikdy nebyla, nejen kvůli zvědavosti, ale i chuti rozšířit si obzory a touze zjistit, co je pravdy na tom, co o nich případně někteří lidé vypráví, vyrazili jsme vstříc novým zážitkům.

Muži na vodním skútru jsou sexy

Muži na vodním skútru jsou sexy

Voda v Balatonu nebyla zázračně čistá

Klima v Maďarsku je vyloženě jižní, což je úžasné pro milovníky horka a jižních států. Pamatuji si, že nám tehdy krásně vyšlo počasí. Když jsem poprvé po schodech ze břehu vlezla do vody v Balatonu, příliš nadšená jsem nebyla.

Část Balatonu, kde jsme byli, mi připomínal bahnitý rybník. Snažím se vždy vidět to pozitivní, nejen na dovolených. O kladech dovolené u Balatonu se rozepíši ještě níže, ale abych nezapomněla, chci se s vámi podělit o zážitek z jízdy na vodním skútru, věřím, že vás to pobaví.

Jízda na vodním skútru se mi stala zážitkem asi do konce života

Zmíním to nejdůležitější na začátek, nic špatného se nestalo. Balaton je jezero, vodní nádrž a k té se obvykle při horkých letních dnech váže možnost různé zábavy, dnes například zapůjčení paddleboardů apod.

Myslím, že každý z nás se občas nechá strhnout reklamou, záběrem ve filmu apod. minimálně k tomu, aby dostal nápad či sen, který chce zrealizovat či se mu a té realizaci alespoň nějak přiblížit. Nejsem výjimka. Několikrát jsem v různých filmech, zvláště v 90letech viděla, jak krásný o sebe dbající muž jede na vodním skútru i dechberoucí rychlostí. Řekla jsem si, taky se chci se svést na vodním skútru a mít vítr ve vlasech.

Svoji jízdu na vodním skútru na Balatonu jsem si představovala nějak takto

Svoji jízdu na vodním skútru na Balatonu jsem si představovala nějak takto

Vypadalo to, že Balaton mi tuto zábavu dopřeje. Když jsem tam ty vodní skútry viděla, zajásala jsem a hned jsem zjišťovala, co musím splnit, abych se na tomto stroji mohla svést. Tehdy jsem asi poprvé zjistila, že i vodní nádrže mají své omezení, jako například to, že se na nich nesmí provozovat různé sporty a plout benzínové stroje apod. Je to ale vždy o konkrétních případech. Vše je potřeba si dopředu zjišťovat, aby člověk nebyl zklamaný.

Důležitá pointa příběhu, na vodním skútru jsem se svezla, ale… Pamatuji si to naprosto přesně. Vzhledem k tomu, jakou rychlostí asi jede tento vodní skútr, říkala jsem si tehdy naivně, raději si zapůjčím vestu.

Obsluha mi ji téměř nechtěla půjčit, až při mém výrazném přemlouvání tak učinila a půjčila mi tehdy snad dětskou, vzhledem k mé i tehdy drobné postavě. Pro dospělé vestu tam nikdo nevyžadoval, nechápala jsem a nemohla jsem uvěřit té lehkovážnosti. Za chvíli jsem ale pochopila.

Záchrannou vestu jsem vyžadovala

Záchrannou vestu jsem vyžadovala

Přišla ta chvíle, na kterou jsem se tak těšila. Nasedala jsem na vodní skútr, moje maminka byla připravená, aby mě při této pro mě zásadní chvíli vyfotila na památku. Pomaličku jsem se snažila nabrat rychlost, až jsem byla na maximu, zjistila jsem, že to takřka nejede rychle a rychleji ani nepojede, byl to totiž elektrický skútr a ten se výkonu tomu benzínového (známe je z televize) tehdy ani nepřibližoval. Ale alespoň jsem o zážitek a zkušenost bohatší.

Maďarsko je fajn, tehdejší dovolená měla také své klady

Pominu své zážitky z minulých let z Maďarska, několik jich mám, ale o tom jindy. Ještě bych ráda tento článek uzavřela kladně. Když se ohlédnu za tehdejší dovolenou u Balatonu, musím říct, že v Maďarsku se mi líbilo počasí i další věci.

Bydleli jsme tehdy v apartmánu u jedné paní, s níž jsem v kontaktu dodnes, což mě těší. Bylo super, že u apartmánu byl čistý bazén, kde se dalo krásně plavat a paní měla psa, úžasný chlupáč, myslím, že to byla fenka plemen Zlatý retrívr.

Vzpomínám si, že jsme během naší dovolené u Balatonu navštívili i nějaký trh a koupila jsem si tam tehdy bílé nazouváky s hnědou podešví a přes nárt byl silný řetěz, jak je i nyní moderní.

Na co nikdy nezapomenu, to mě doslova uchvátilo, tak byli něco jako dožínky. Byla to událost obrovského rozměru. Tehdy tam bylo tolik lidí a aut, že lidé parkovali i na travnatých plochách, v zákazu stání i zastavení, příslušníka policie tam člověk neviděl ani jednoho a představte si, doprava nezkolabovala, byla pomalá, ale plynulá, chaos nenastal v žádné části události.

Za cukrovou vatu v Maďarsku z Balatonu jsem se schovala já i moje maminka

Za cukrovou vatu v Maďarsku z Balatonu jsem se schovala já i moje maminka

Na těchto dožínkách jsem si dala cukrovou vatu a byla ještě větší než ta u mých oblíbených stánkařů, kteří přijíždí na pouť každoročně do Drahotuš, představte si, doslova jsem se za ní s mojí maminkou schovala.

Byli jste někdy u Balatonu, jaké máte zážitky? A co jízda na vodním skútru?

Omlouvám se, svoje fotografie jsem nenašla, proto jsou v tomto článku fotografie z jiného zdroje.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Další články lifestylové typu naleznete v kategorii Blog.