V Česku se, nejen dle mého názoru, věnuje poměrně malá pozornost módě všeobecně, ale i její prezentaci. V minulosti mě zaujaly například Výstava Retro a výstava věnovaná Haně Podolské.

Výstava Retro

Když se v Národním muzeu v Praze, v termínu od 17. června 2016 do 30. dubna 2017, uskutečnila výstava Retro, byla jsem nadšená, šla jsem ji navštívit a moc si ji užila, byla mi i inspirací k rozšíření šatníku v podobě doplňků a kabelek.

Výstava v muzeu věnovaná módě, která mě nejvíce zaujala

V Nové budově Národního muzea se návštěvníci na chvíli přenesli v čase. Na výstavě Retro se jim představily desítky historických šatů, módních doplňků, hraček, vybavení domácnosti a techniky od 19. století až po sametovou revoluci. Šaty byly představeny v kontextu současných oděvů od známých návrhářů, přes značkové butiky až po konfekci.

Výstava v muzeu věnovaná módě, která mě nejvíce zaujala

Vše bylo zasazeno do dobových kulis, které propojily módu s technikou, designovým nábytkem a užitým uměním. Na své si přišly i děti, pro které byl ve výstavě připraven zábavně-vzdělávací prostor tzv. Retroherny, kde mohly na své dětství zavzpomínat také jejich rodiče. Návštěvníci se mohli těšit na bohatý doprovodný program v podobě módních přehlídek, textilních workshopů nebo soutěžních akcí.

Více informací: https://www.informuji.cz/akce/praha/67332-vystava-retro/

Výstava v muzeu věnovaná módě, která mě nejvíce zaujala

Hana Podolská, legenda české módy

Když se uskutečnila výstava o paní Podolské a výstava Šílený hedvábník, v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, navštívila jsem obě s obrovskou radostí a musím říct, že se mi líbily. Co se týká výstavy věnované paní Podolské, někteří odborníci ji považovali za neadekvátní vůči formátu této schopné dámy a jejímu odkazu.

K výstavě věnované paní Podolské bych řekla asi toto, dle mého názoru z výstavy, byla to kreativní a schopná žena, což se odráželo na jejích nositelných, propracovaných a kvalitních modelech. Bezesporu byla také energickou podnikatelkou.

Více informací naleznete zde: https://www.upm.cz/hana-podolska-legenda-ceske-mody-2/ .

Které výstavy s tématem fashion zaujaly v Česku nejvíce vás? Podělte se s námi o váš názor.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové