Zkoušeli jste někdy upéct domácí pečivo?

Jistě vás nepřekvapí to měkké i ve slově zkoušeli. Skutečně si totiž nemyslím, že domácí pečivou zkouší, zkoušely či zkusí jen ženy. A nyní vás možná napadá otázka, co mám na mysli pojmem domácí pečivo, zda cukroví, například linecké, které je známé i jako čajové pečivo apod. Mám na mysli spíše chleby, veky, bagety, croissanty a rohlíky.

Myslím, že tento můj první domáci toastový chleba se mi povedl

Myslím, že tento můj první domácí toastový chleba se mi povedl

Co mě přivedlo k pokusu upéct domácí pečivo?

Obvykle u mě v životě nikdy nic není jen tak, ke všemu vede cesta a většinou je na jejím začátku nějaký impulz. I v případě mojí snahy upéct domácí pečivo to tak bylo. Je tedy pravda, že se mám ráda, stejně tak i život a chutnají mi, někdo by řekl, zdravé pochutiny, potraviny atp. Jsem velká fanynka čokolády.

Protože žiji život naplno a miluji svoji práci, ne vždy mi vše časově vychází tak, jak bych chtěla i při přítomnosti těch nejlepších strategií, protože spolupracuji s lidmi a to je proměnlivý faktor, jak říká můj partner.

Jak se říká, co se má stát, stane se. Už v loňském roce jsem si stanovila výzvu, že se pokusím upéct domácí pečivo, nějaký chléb a rohlíky například. Nějak jsem to časově nezvládla, možná mi i odvaha chyběla. Zrealizovala jsem to ale již letos na začátku roku, ale ne náhodou.

Od začátku roku jsem na svých rukou – pažích v prostoru mezi lokty a rameny na obou rukou objevila divně suchou kůži, nakonec jsem zjistila, že jsou to plísně a vyskočily mi po kovidu. Netušila jsem ani, že jsem měla kovid, měla jsem za to, že to byl v nějaký moribundus a držela se mě déle únava. A to jsem očkováná – několikrát. No potvrdila mi to dle mých rukou paní doktorka – zkušená dermatoložka.

Pustily jsme se společně do léčby, aneb já jsem se rozhodla vše, co mi doporučila dodržet a přidat více snahy ještě navíc. Zmiňuji svůj tento příběh zde proto, abych motivovala ostatní lidi řešit své i drobné zdravotní problémy a nestydět se je hlavně řešit a nic neodkládat, protože odstraněním drobných neduhů se předchází větším problémům.

Přiznávám i já jsem se styděla, když jsem slyšela slovo plísně…to si člověk spíše spojí s nějakou špindírou a já jsem spíš opačný tým, klidně bych se koupala i 5x denně, což není dobře. Jedna věc je aktuální dob po určitém vývoji, ale věc druhá je, že jsme stále lidé, součást přírody a naše tělo má určité potřeby, i když se nám to možná někdy nelíbí.

A tak cestou od paní doktorky ke svému autu jsem se rozhodla, že zkusím vynechat sladkosti, vyčistím si pomocí jejích typů střeva, protože ta jsou zásadní pro imunitu, navíc přichází jaro, doba alergií a tedy zátěž pro člověka a celkově začnu o sebe více pečovat – zvýším zdravý pohyb a větší pozornost budu věnovat i jídlu. A řeknu vám, dokonce jsem do dnešního dne i zhubnula.

Jsem milovnice sladkostí, jsem tím známá, ale čím větší pozornost k jídlu a jeho pestrosti člověk upře, tím menší chuť na sladkosti má. No a případně si dám na snídani a svačiny ovoce.

Kamarádka, která studuje medicínu, mi řekla, že mnohem větší problém pro tělo než si kousek něčeho sladkého dát, je, když se člověk stresuje, že si to nemůže dát. Jak říkám, člověk si cestu tzv. musí najít sám.

Žitné rohlíky, které jsem rovněž poprvé v životě upekla byly chutné, přestože nakonec vypadal každý trošku jinak a měl odlišnou velikost

Žitné rohlíky, které jsem rovněž poprvé v životě upekla, byly chutné, přestože nakonec vypadal každý trošku jinak a měl odlišnou velikost

Zpět k tomu domácímu pečivu. Podařilo se mi upéct toastový chleba a žitné rohlíky. Brzy se do něčeho podobného vrhnu znovu. Chci znovu upéct žitné rohlíky a toastový chleba žitný, tak doufám, že se mi to opět podaří.

Také vám nějaká nemoc pomohla k něčemu dobrému? A zkusili jste už někdy upéct domácí chléb či rohlíky apod.?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebová

Pokračujte ve čtení lifestyle článků ZDE.