Za pár dní tady máme první letní den. Co pro vás znamená význam slova léto? Osobně léto miluji, protože jsem fanynka slunce, teplého a slunečného počasí a pozitivní energie, jakož i možností, které léto nabízí, a to například plavání, cestování a hlavně letního oblečení, v němž bych v českých podmínkách, kde žiji, v zimě zmrzla.

Už několikrát jsem se tak zamýšlela nad tím, jaké to asi je, když se člověk, milovník léta, který je Čech a celý svůj život žil v Česku, v zemi se střídajícími se ročními obdobími jaro, léto, podzim a zima, najednou přestěhuje někam, kde je celý rok léto. Chybí mu po čase některé ze zmíněných ročních období? Záleží to na konkrétním jedinci?

První letní den, aneb vůně českého léta

Letní aktivity, společensko – kulturní i pohodové

Co je naprosto úžasné, když je možné to uspořádat, jsou módní přehlídky ve venkovních prostorách, dále kulturní a hudební události. Jednou z moc pěkných letních událostí na Moravě, konkrétně na Zámku Plumlov, bývá baletní večer. Na tomto zámku jsem měla to potěšení vidět i krásnou módní přehlídku.

První letní den, aneb vůně českého léta

Léto přeje cestování, výletům a objevování zajímavých míst, ale i odpočinku a relaxu, mluvíme – li o Česku, tak ať už v naší pestré přírodě, někde v horách, u rybníka, na koupališti, zahradě vlastní, pronajaté, rodinné či u přátel, případně i na terase a balkoně.

Léto lze trávit také aktivně různými způsoby, jedním z nich je návštěva nějakého hudebního festivalu. Na tuto událost se můžete obléct velmi barevně nebo zvolit džínové kraťasy a tílko a nazout pohodlné letní tenisky.

Jsem holka původem z vesnice a už od dětství mám ráda letní posezení u ohně a grilování, i když upřímně, s radostí si občas jen opeču na ohni chleba a potřu jej následně hořčicí, ale na druhé straně nutno říci, že se nevyhýbám zelenině syrové, grilované, ale i grilovanému ovoci. Jedna moje kamarádka dělá naprosto dokonalý grilovaný lilek i cukety.

Většina lidí pracuje i v létě, a proto je důležité nezapomínat na význam oděvu v pracovní sféře i v tomto ročním období, ale popustit uzdu kreativitě v odívání i na pracovní schůzky či do kanceláře, ovšem do určité míry. Tip – oblečte se do barev, případně černý outfit doplňte barvami.

První letní den, aneb vůně českého léta

Ať už léto budete trávit kdekoliv, nezapomeňte si jej užít i v pohodlném a krásném oblečení, vhodném pro danou příležitost a aktivitu, kterou právě vykonáváte či ji máte v úmyslu vykonávat.

První letní den, aneb vůně českého léta

Letní čas přináší prostor také pro dobrovolnou samotu

Léto je úžasné roční období, kdy nás krásné počasí ve dne slunce a teplo a večer pouze teplo často vytáhnou ven, klidně i do přírody. Nikde není napsáno, že nemůžete vyrazit sami se sebou na samosběr jahod, procházku do lesa, jít si zaplavat ať už na koupaliště či přírody (samozřejmě bez přeceňování svých sil). Inspiraci pro outfit na samosběr jahod naleznete zde.

Umíte být i sami se sebou, někam si jen tak vyrazit, například i na pár dní? Oblékněte se líbivě jen sami pro sebe a uvidíte, jak se bude úžasně cítit a i vaše okolí bude jistě kladně reagovat. Ještě nikdy nikam sami nevyrazili a občas jste i unavení a rádi byste to vyzkoušeli? Můžu doporučit, příležitostně to já sama osobně praktikuji. Je velmi důležité umět být i sám se sebou a mít se rád, ne si to jen říkat, ale skutečně to cítit a respektovat se s plusy i mínusy.

První letní den, aneb vůně českého léta

Kouzlo okamžiku

Kouzlo okamžiku jsem zažila při jedné mojí nedávné návštěvě supermarketu, kde na mě s obdivem pohlížela paní prodavačka za pokladnou, ve chvíli, kdy jsem se přiblížila blíže k ní, jsem se dozvěděla, že velmi obdivuje moji krásnou, dlouhou černou sukni do zvonu. Zcela upřímně, oblékám se převážně pro sebe a kvůli sobě.

Musím uznat, že pochvala od ženy mě obzvláště potěšila. Z pohledu intimního mě zajímají pouze muži, ale dámy, věřím, že to máte podobně jako já a víte, jak jsou ženy soutěživé a jinou ženu považují za konkurenci, a proto, když ženu pochválí žena, je to radost.

Jsem člověk, který se snaží šířit co nejvíce pozitivní energie a vrací se mu to. Když mě nějaký outfit procházejícího člověka na ulici kolem mě, klidně cizího, zaujme, chválím. Pochvala mojí sukně, kterou mám mimochodem svojí po mamince, protože už ji nechtěla, mi zlepšila opravdu celý den. Maličkosti mají veliký význam. Mysleme na to, když chceme říct něco kladného a stydíme se.

První letní den, aneb vůně českého léta

Užijme si momentální chvíle nejen letních dnů

Všichni, kteří se pohybujeme na sociálních sítích z pracovních či osobních důvodů, většinou v kombinaci obou důvodů, chceme mít pěkné fotografie, a tak hodně fotíme a natáčíme videa v různých situacích našeho života, ale nezapomínejme vnímat skutečnou krásu v detailu reality a občas i offline. Některá fotka z toho množství, co vyfotíme, je občas nedokonalá, ale je v ní život, umísťujme někdy i takové fotky. Užívejme si každou momentální chvíli a vychutnejme si ji na maximum.

Jaké jsou vaše letní plány? Nebo jinak, co byste v létě rádi zažili?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Autor všech ostatních fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové