Přicházím s tipem, co si obléct na pole, když vyrazíte na samosběr jahod. Máme červen, což je měsíc, kdy jsem (a nejen já) vždy v předchozích letech vyrážela v Česku, konkrétně na Moravě, na pole s tím, že jsem si šla v rámci možnosti samosběru nasbírat jahody, z nichž jsem následně měla radost já i moje rodina.

Jahody jsme využili nejen na konzumaci v čerstvém a syrovém stavu (osobně miluji kvalitní a čerstvé jahody), ale zužitkovali jsme je také jako surovinu do marmelády, nějaké množství jsme umístili do mrazáku a zamrazili s tím, že jej využijeme v zimě např. do smoothies na snídaně, případně k ovesným vločkám či do zmrzlinového poháru apod.

Letos zrání jahod doposud počasí příliš nepřálo, a proto je začátek termínu samosběru posunutý a fanoušci jahod a plantáží stále čekají na informace, kdy budou moci již konečně vyrazit směr pole na samosběr jahod, což bude pokyn k tomu, aby se oblékli a vzali si vlastní nádoby, případně si koupili papírové či dřevěné bedýnky na místě samosběru.

Možná vás nyní napadá otázka, proč řeším oděv na pole na samosběr jahod, když stačí gumáky, říkáte si zvláště vy, kteří jste se samosběru jahod v Česku ještě z mnoha důvodů neúčastnili.

Samosběr jahod - Co si obléct na pole?

Jaký typ obuvi si zvolit na samosběr jahod na pole?

Vás, co jste nikdy na poli sbírat jahody v rámci samosběru nebyli, možná překvapí, že gumáky (holínky) skutečně nepotřebujete, a to ani po dešti, protože mezi řádky jahod, kde chodíte, je položena slámová podestýlka, což je velmi praktické, ale přesto doporučuji nazout nějaké horší boty.

Důvod je fakt, že v místě, kde chodíte, se dávají shnilé jahody, na které v rámci samosběru občas narazíte, protože jahody nejsou protrhávány a zrají v přirozených podmínkách a nejsou xkrát zbytečně hnojeny.

Já osobně mám na samosběr vymezené jedny tenisky, tematicky v růžové barvě. Mám s nimi spojené pocity se samosběrem jahod…není nad pocit z vlastnoručně natrhaných čerstvých a kvalitních jahod. Platí to i při jejich konzumaci v jakékoliv podobě.

Samosběr jahod - Co si obléct na pole?

Co si obléct na samosběr jahod?

Vždy jsem měla k oblečení asi blíže než mnoha lidí, které znám i pouze vídám na ulicích během svého života, a také oblečení přikládám určitý význam a důležitost. Jistě tedy není překvapující, že na samosběr jahod mám plus mínus několik oděvů, základ jsou pohodlné legíny, případně džíny, tílko a lehká pánská košile, kterou si hodím přes ramena, a díky tomu si je na poli nespálím, a když je chladněji, ochrání mě košile před prochladnutím zad.

Samozřejmostí outfitu jsou také ještě výše zmiňované tenisky. Velmi ráda jsem k uvedenému outfitu nosila džínový klobouk, ale nějakou podivnou náhodou jsem jej někde, asi doma, založila, byl to lehce kontroverzní kousek, ale byl super v tom, že se mi pod něj vešly moje husté vlasy, což mi zajistilo pohodlí a měla jsem jistotu, že když na mě sedne nějaký hmyz, nejen při samosběru jahod, ale i jiného ovoce, kam jsem jej ráda nosila v rámci outfitu, rychleji jej ucítím a budu jej moci odehnat. Je to záhada, klobouk prostě nelze najít, stále doufám, že jej najdu.

Samosběr jahod - Co si obléct na pole?

Samosběr jahod z mého pohledu

Upřímně řečeno, nejsem žádná zahradnice ani pěstitelka, a proto jsem se nikdy do pěstování jahod nevrhala, i když jsem asi měla možnost, protože moje rodina vlastní domy se zahradou. Když jsem byla malá, měla jsem skvělou babičku a dědečka, kteří měli zahradu a na ní pěstovali úžasné dobroty v podobě ovoce a zeleniny, mimo jiné tam měli jahody….tehdy to pro mě byly sice dobroty, ale jejich hodnotu vnímám více až zpětně z nynějšího pohledu.

Někdy v době mojí puberty, možná už dospělosti moje maminka koupila jahody v obchodě a podělila se se mnou, když jsem do nich kousla, neměly chuť, nepřibližovali se tomu, co znám z dětství, potom se situace několikrát opakovala a ještě vypadaly i nedozrále, následně jsem jahody raději nejedla vůbec a absolutně jsem nechápala lidi, kteří si je kupují třeba v únoru, a to nechápu dodnes, téměř nedozrálé již od pohledu.

V době, kdy jsem bydlela v Olomouci, město na Moravě, jsem zjistila, že zde někde v okolí existuje samosběr jahod na poli, okamžitě jsem se vrhla na sběr informací, pátrala jsem a vypátrala, vyrazila jsem tam, rok si už nepamatuji. Když jsem v rámci samosběru ochutnala, co vlastně sbírám, připadala jsem si jako v ráji a vrátily se mi vzpomínky na dětství a ty sbírané jahody vypadaly jak z reklamy a odpovídaly vzhledu těch, které mi kdysi dávala moje babička a dědeček.

Od té doby, ať se dělo v červnu cokoliv, vždy jsem si našla čas na samosběr jahod, a to nejen u rodiny Dostálových, ale i jejich konkurence. Obě firmy mají skvělou kvalitu jahod, pro mě je rozhodující, kdo má otevřeno, když já mám čas. A musím říct, že jahody na mě mají i dobrý vliv, od doby, kdy si jahody sbírám sama, dělám i marmelády a ty z obchodu už nevyhledávám.

Jsem tak trochu šílenec, v podřepu, při sběru na poli totiž každou jahodu skutečně třikrát obracím, než ji vložím do nádoby, kterou si odnáším, samozřejmě po zaplacení, domů. Stojí mi to za to, není podstatné, kolik mě to bude stát peněz ani času, za zdraví to stojí.

Bonus ke sbírání jahod? Díky této činnosti získáte zajímavý obsah na sociální sítě, který můžete využít dle vašich potřeb a fantazie, navíc si díky tomu uchováte sladké vzpomínky, které si můžete prohlížet například za dlouhých a chladných večerů.

Kam vyrazit na samosběr jahod v Česku?

Věřím, že v blízkosti svého bydliště jistě najdete možnost samosběru jahod a věřte, stojí to za to a nezapomeňte – zvolte si vhodný, tematický a pohodlný oděv na sebe.

Podělte se s námi o váš pohled a zážitky v souvislosti se samosběrem jahod v komentářích.

Autor všech fotografií: archiv Sandry Friebové