Jídlo v Římě – 1. díl minisérie seriálu článků o mém putování Římem

Jak jsem vám v jednom z nedávných článků zde v kategorii Blog na informačním webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ slíbila, tak činím. Přináším první díl minisérie seriálu článků o mém putování Římem. Dnešní díl se nazývá Jídlo v Římě.

Jídlo je velmi podstatné a pro mě základ

Jídlo je pro mě velmi podstatné, nejen pro přežití, ale i osobní spokojenost a radost, dny v Římě jsem si užívala tehdy naplno. A protože bez jídla nelze fungovat a jeho význam je velmi zásadní, rozhodla jsem se mu věnovat první díl minisérie článků o mém putování Římem.

Možná na to nevypadám, jsem drobná a štíhlá, ale miluji kvalitní jídlo, tedy dozrálé ovoce atd. Dále miluji sladkosti, čokoládu, zmrzliny apod. Pokud mám v úmyslu se někam vydat cestovat či tam jet na dovolenou, zajímá mě i místní kuchyně – obsah jídel a různých pokrmů. Například doposud mě nějak příliš neokouzlila asijská kuchyně, na rozdíl od mnoha mých známých. No, uvidíme, co přinese budoucnost.

Italskou kuchyni mám velmi ráda. Bylo tedy jasné, nebo spíš byl obrovský předpoklad, že když se vypravím na objevování krás do italského hlavního města Říma, budu tam šťastná, spokojená a asi i nadšená.

Ne všechny zmrzliny v Římě byly chutné a kvalitní

Ne všechny zmrzliny v Římě byly chutné a kvalitní

Zmrzlina v turistické části Říma pro mě byla zklamáním

Bohužel už si přesně po těch letech, co jsem v Římě byla, nepamatuji, kde přesně to bylo, ale vím, že to bylo vícekrát, kdy jsem si dala zmrzlinu a byly v ní kousky ledu, což nemám ráda. Bylo to zklamání. A o to větší, že to vždy bylo v turistické části Říma.

Zklamání ovšem napravilo a moji duši potěšilo navštívení prodejny zmrzliny u květinového trhu Campo de Fiori. Pamatuji si, že jsem si v místech květinového trhu koupila i něco na sebe, ale o tom později, je tam krásně.

Zmrzlina v Římě nedaleko Campo de Fiori byla vynikající

Zmrzlina v Římě nedaleko Campo de Fiori byla vynikající

Zmiňovat, že památky v Římě jsou nádherné a město má úžasnou atmosféru je asi bezpředmětné, protože toto ví i lidé z celého světa díky fotografiím, tedy i ti, kteří zatím Řím neměli možnost a tu čest navštívit.

Pizza byla pohlazením po duši všude

Ano, vím, když je člověk unavený (i když přesto šťastný a spokojený), mnohdy je vděčný za jídlo, které by jindy až tak nedocenil, ale….musím říct, že pizza v Římě chutnala absolutně všude skvěle – a to jsem vybíravá, nejen co se pizzy týká. Nemám ráda, když je tam hromada těsta či naopak téměř žádné. A v Římě byla absolutně akorát a mňam. Pizzu jsem si koupila i tzv. u okénka na ulici a byla vynikající.

Nebyla bych to já, kdybych nezískala nějaký alespoň lehce nestandardní zážitek. Šli jsme takto jeden večer v Římě s přítelem na večeři – na pizzu do restaurace a řekli jsme, že chce extra pálivou, personál restaurace se nás ptal, zda jsme si jistí, byli jsme….no, co vám budu povídat, byla opravdu veeelmi pálivá. Snažila jsem se to zapít vínem a následně zajíst – bylo mi kdysi dávno řečeno, že pálivé věci je třeba zajíst. Tehdy jsem si řekla, není podstatné čím, hlavně něčím, a tak jsem neodolala zmrzlině a následné neperlivé vodě.

Přítel mě varoval, že budu mít velké pálení při vyprazdňování a….nic, v pohodě…znám svoje tělo. Co z toho plyne? Nejen při objednávání jídla je fajn přemýšlet a znát svoje tělo a jeho limity, případně mít po ruce řešení, nejen pro sebe, ale i své blízké.

Děti v Itálii byly vždy velmi upřednostňované

Nevím, jak to přesně říct, ale je to tak. Tam jsem viděla, jak je nepříjemné, když děti neznají mantinely a dovolí se jim vše. Byla jsem na slavnostní večeři s přítelem v krásné restauraci a byly tam různé národy i s dětmi. Děti tam běhaly kolem stolu a obtěžovaly hosty, bylo to velmi nepříjemné a navíc pro děti nebezpečné. Přeci jen restaurace není hřiště a číhá tam spousta nebezpečí a nástrah. Nejsem žádný prudič, jsem milovnice psů, ale myslím si, že vše má své meze.

Ne každá nabídka hotelové snídaně v Itálii je právě pestrá

Ne každá nabídka hotelové snídaně v Itálii je právě pestrá

Pestrost hotelové snídaně mě nepotěšila

Ano, mnoho lidí to ví, ale ne všichni a neplatí to jistě v celé Itálii, ale….Italové příliš nesnídají a tomu odpovídá i snídaně v mnoha hotelech, i v tom našem byla velmi nepestrá nabídka dobrot ke snídani. Tak pozor na to, koukejte při výběru hotelů i na tento detail.

Už v úterý se zde v kategorii Blog můžete těšit na další díl minisérie seriálu článků o mém putování v Římě, tentokrát na téma Cestování a památky v Římě.

Kdy jste byli naposledy v Římě vy?

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Užijte si čtení lifestylových článků v naší kategorii Blog.