Výlety po okolí bydliště – Zámek Kravaře a Sanatoria Klimkovice

Možná si řeknete, výlety po okolí bydliště dělám celý svůj život nebo bavilo mě to v době covidové, teď když můžu, chci dál. Dobře. Zamysleli jste se ale někdy, zda skutečně a jak moc znáte své blízké i vzdálenější okolí bydliště? Ať už toho současného, dočasného či ještě místa bydliště, kde jste bydleli se svými rodiči?

Letos v létě jsem poprvé navštívila Zámek Kravaře

Letos v létě jsem poprvé navštívila Zámek Kravaře

Stále je co objevovat

Já jsem se zděšením zjistila, kolik jsem toho ve svém okolí bydliště, v dojezdové vzdálenosti autem, do 100 km neviděla a nenavštívila. Přišla jsem na to tak nějak náhodou letos v létě, na za začátku července, kdy měla kamarádka dovolenou, měly jsme něco jako plán, že znovu navštívíme Plumlovskou přehradu a půjčíme si opět i šlapadlo, jak v jednom z přechozích let, ale počasí nám tentokrát nepřálo a my jsme se někam chtěly podívat.

Otevřela jsem Google mapy a zkoumala, co za zajímavost je v relativně dobré a rychlé dojezdové vzdálenosti autem, klidně i více cílů, v blízkosti u sebe. Našla jsem hodně zámků, nějaké hrady i vodní díla. Vyrazily jsme na Zámek Kravaře.

Dezert před prohlídkou Zámku Kravaře

Dezert před prohlídkou Zámku Kravaře

Jsem poměrně žravá osoba. Mnoho lidí to neví a obvykle to i mé známé velmi překvapí. Ještě než začala prohlídka, měly jsme s kamarádkou čas a navštívily jsme zámeckou cukrárnu v prostorách Zámku Kravaře. Mají tam velmi dobré dezerty, jsou ale také designově poutavé.

Zámek je postaven v krásném prostředí

Zámek je postaven v krásném prostředí

Výlet na Zámek Kravaře, aneb výlet po okolí bydliště mě zaujal

Na Zámek Kravaře jsme jely v pátek, což je den, kdy prohlídky tam mají zaměřené na děti. Bude tomu tak do konce letošních letních prázdnin. Vůbec jsme to netušily, nejely jsme tam s žádnými dětmi a kamarádka je o hodně starší než já. Musím říct, že se to mně i kamarádce líbilo, protože ony prohlídky byly sice zaměřené na děti, ale možná i díky tomu nebo právě proto byly pojaté zajímavěji než obvyklé roku xy.

Zámek Kravaře je krásný zvenčí a nabízí zajímavou prohlídku

Zámek Kravaře je krásný zvenčí a nabízí zajímavou prohlídku

Super na těchto, řekněme netradičních, prohlídkách je to, že si díky jejich lehce nekonvenčnímu pojetí člověk zapamatuje více informací a má z výletu ještě lepší pocit. Při pohledu na některé expozice jsem měla pocit, že jsem spíše v zemědělském skanzenu, ale bylo to velmi zajímavě zakomponováno do celkové prohlídkové trasy na zámku.

Jako skupina návštěvníků jsme měli štěstí na energickou průvodkyni, která do prohlídky dávala kus sebe. Nejenže jsme mohli například vidět hudební nástroje v podobě hraček, dozvěděli jsme se zajímavé příběhy, možná spíše historky z minulosti související s bývalou majitelkou zámku, navštívili jsme kapli a připomněli jsme si, jak výmalba může pomoci místnosti a je pro ni klíčová i co se do optické výšky týká. Na Zámku Kravaře se vevnitř nesmí fotit exponáty apod.

Líbí se mi architektura historických staveb

Líbí se mi architektura historických staveb

Spojila jsem práci a zábavu

Když jsem projížděla Kravařemi cestou na Zámek Kravaře, uviděla jsem firmu Spoltex Kravaře s.r.o., ano, při cestě zpět jsem před touto firmou zastavila a vydala se do jejich kamenné prodejny zjistit, zda tam není vedení, že bychom se osobně seznámili. Měla jsem štěstí, je to rodinná firma a zastihla jsem tam přímo i pana jednatele, neměl moc času, ale byl milý. Krátce jsme si povídali.

Možná nám budoucnost přinese nějakou spolupráci, o možnostech jsme se zhruba bavili. Bylo to fajn zastavení a příjemné setkání.

Můj outfit při výletu na Zámek Kravaře

Můj outfit při výletu na Zámek Kravaře

Outfit na zámek

Tentokrát jsem dostala chuť vyrazit za zážitky v teniskách s fialovým proužkem na podešvi, k nim jsem oblékla asymetrickou delší sukni černou a lila tílko s Minnie Mouse, které je mým nedávným úlovkem. Celý outfit jsem doplnila cross body kabelkou, protože je lehce ženská, nenarušuje důraz outfitu na pohodlí, spíše naopak a je decentní, přestože svěže zajímavá.

No a protože místy pršelo, na což jsem se při odjezdu z domu, kde venku nebylo moc teplo, připravila a vzala jsem si s sebou dle mého názoru úžasný svrchník, nepostradatelný kousek outfitu nejen v období léta a jeho chladnějších dnů…džínovou bundu.

Navštívila jsem i areál Sanatoria Klimkovice

Navštívila jsem i areál Sanatoria Klimkovice

Jeden výlet po okolí bydliště do Zámku Kravaře mi nestačil

Zámek Kravaře nebyl daleko a my s kamarádkou jsme měly čas a tak jsem si řekla, co navštívit ještě nějaký další turistický cíl, alespoň si tam zajdeme na oběd. Vyrazily jsme tedy do Klimkovic a v areálu Sanatoria Klimkovice jsme si koupily lázeňské oplatky. Byly moc dobré a evidentně čerstvé.

Prostory Sanatoria Klimkovice jsou krásné

Prostory Sanatoria Klimkovice jsou krásné

Myslím, že člověk by měl být otevřen zážitkům. Máte stejný názor?

Navštivte web Zámku Kravaře.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Další lifestylové články jsou vám k dispozici v naší kategorii Blog.