Zajímala vás móda a kreativní tvoření už v dětství? Myslím, že tato otázka je vhodné téma sem na blog informačního webu o módě Fashion Industry CZ. Aniž si to mnohdy uvědomujeme, dětství na nás mělo obrovský vliv, což se v průběhu života v různé míře intenzity projevuje. Někdy zjistíme, že díky našim příbuzným máme v něčem pevné základy, v aktivitě, k níž nás přivede snad sám osud, i když jsme šli trošku jiným směrem.

V předchozích článcích zde na blogu naleznete moje různá zamyšlení v souvislosti s rodinou a módou, to mimo jiné protože věřím, že rodina má výrazný vliv na člověka zvláště v době jeho dětství a může mu dát pevné základy v mnoha směrech, které ocení on sám v dospělosti a to možná ani ne na jejím začátku.

Myslím, že sama jsem toho příkladem a mám i kamaráda, jehož maminka měla vkus, když byl malý a velmi dbala na jeho outfity, zvláště pak při slavnostních příležitostech, což podle vyprávění kamaráda, to příliš nedoceňoval. V dospělosti byl ale mnohdy pochválen za své outfity, a když jsem se s ním bavila o jeho dětství, tak jsme došli k tomu, že skutečně byl ovlivněn správným směrem i svojí babičkou, která mu šila oblečení.

Zajímala vás móda a kreativní tvoření už v dětství?

Významný milník – fialové kalhoty

Každý z nás má různé vzpomínky na dětství. Když se tak dnes koukám na staré fotky, které tehdy vyfotil převážně fotoaparát na film a pak se fotografie dávaly nechat vyvolat, někdy se musím smát a jindy je to pěkný pohled. Každopádně musím a zároveň i chci uznat jednu věc, moje maminka měla vkus a snažila se mě pěkně oblékat adekvátně k situaci a příležitosti, kam jsem outfit vynesla.

Mám jednu vzpomínku na fialové kalhoty. Možná i vy máte vzpomínku na nějaký konkrétní oděv z dětství a váže se k němu kratší či delší příběh. Já jsem si tehdy, už ani nevím, kolik roků mi bylo, strašně přála fialové kalhoty, které jsem viděla v obchodě, když jsme tam tehdy s mojí maminkou šly nakupovat, nějak mi nechtěla koupit, už ani nevím proč.

Ale nakonec jsem svoji maminku přemluvila a měla jsem k nim i fialové tílko s několika vyšitými květinami v oblasti dekoltu, myslím, že tam byly 3 ty květiny. Ráda na ty kalhoty vzpomínám, nosila jsem je často a všude, kam se dalo.

Móda z dětství mě inspirovala pro rozšíření šatníku v dospělosti

Během celého svého života si příležitostně ráda prohlížím staré fotografie, nejen své a ze svého dětství, ale i mojí babičky, které jsou dokonce ještě pouze černobílé. Na jedné fotografii ze svého dětství mám na sobě černé triko s třásněmi.

Je tomu už několik let, kdy mě pohled na něj doslova uchvátil, a řekla jsem, že podobné triko chci a musím jej sehnat. Světe div se, tato módní vlna se vrátila a já jsem své vysněné triko získala. Našla jsem jej v obchodě a ihned jsem si jej zakoupila.

V některém z dalších článků zde na blogu se s vámi podělím o příběh věnovaný červenému baretu a také tomu, jak jsem využila bundičku z období svojí puberty v dospělosti.

Zajímala vás móda a kreativní tvoření už v dětství?

Projevovala se u vás už v dětství kreativita?

Jak jsem psala v článku název jak bylo oblečení dospělých nejlepší moje babička pracovala jako pánská krejčová a ikdyž se potom věnovala jiné profesi a následně šla do důchodu, vždy byla této aktivitě, tedy tvoření a módě věrná, což se projevovalo například tak, že na požádání upravila i svým známým například kalhoty. Dodnes si pamatuji jejich šťastné výrazy a obdiv k její práci s komentářem, že oni by si snad přišili i prsty.

Babička se mi v dětství hodně věnovala a já jsem si ráda hrála s knoflíky, kousky látek apod. Byla jsem typická holčička v sukýnkách a šatičkách, není proto asi překvapením, že moje nejoblíbenější hračky byly panenky. A protože mám velkou a skvělou rodinu, měla jsem jich poměrně hodně.

Hrávala jsem si i s barbýnkami a snažila se jim tvořit oblečky. Šít neumím, vlastně ani moc nevím, proč jsem se v této oblasti nějak více nerozvíjela, ale pokoušela jsem se něco na barbýnky tvořit. V různých obdobích mého dětství jsem si i kreslila oblečení, ale odborník by se asi zasmál při pohledu na moje tehdejší výtvory.

Myslím, že výtvarný talent skutečně nemám, ale bavilo mě různě tvořit i proto jsem chodila, na základní škole, do kroužku výtvarné výchovy, kde jsme vyráběli například i vánoční baňky na vánoční stromeček z nití a škrobu, za pomocí nafukovacího balonku, učili jsme se tam techniku kašírování apod., bylo to zajímavé.

Co mě baví a s módou to asi nesouvisí je tvorba vánočních věnců a dekorací, tomu propadávám každý rok před Vánocemi, je to totiž pro mě úžasný relax.

Vy, návrháři, projevovala se u vás kreativita už v dětství? Jak v rámci jedné své aktivity s vámi dělám rozhovory, tak obvykle odpovídáte, že ano, alespoň například v menší míře, ale ano.

Zdroj úvodní a poslední fotografie: pixabay.com

Ostatní neoznačené fotografie: archiv Sandry Friebové