Dnes je Světový den boje proti rakovině a já mám radost, že zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ mám prostor a možnost se věnovat tomuto tématu. Už jen slovo rakovina ve většině lidí všeobecně tak nějak vyvolává, řekla bych, oprávněně, strach. Jak se říká, strachu je potřeba čelit. V tomto článku na téma rakovina bych ráda poukázala na prevenci i jinou než medicínskou.

Smysl Světového dne boje proti rakovině

Každý rok právě 4. února je Světový den boje proti rakovině. Tento v celosvětovém rozsahu poukazuje na problematiku nádorových onemocnění a jejich prevenci, diagnostiku a léčbu a současně je vyjádřením uznání společnostem, organizacím a společenstvím i jednotlivým lidem za snahu zmírnit celosvětově dopad této zákeřné nemoci.

lékař a pacient

lékař a pacient

Prevence proti rakovině – medicínská

Začnu naprostou trivialitou, ale.. Možná vám nyní tak trochu sáhnu do vlastního svědomí. Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky a čím jste starší, tak k více lékařům a skutečně poctivě? Mnoho z vás si nyní určitě samo pro sebe odpoví ne. A to je špatně. Prevence jako preventivní prohlídky u lékařů odhalí významné problémy v počátku a lze je řešit včas, vyhnout se jejich výraznému dopadu a být zdravý.

Využijte připomenutí Světového dne boje proti rakovině a navštivte různé lékaře preventivně, zabojujte za pokračování toho, že jste zdraví.

Pokud si nejste jistí, nač máte nárok, kontaktujte svoji zdravotní pojišťovnu nebo obvodního lékaře či lékaře specialistu (např. endokrinolog, aj.) a ti vám jistě rádi poradí a doporučí vám vhodnou prevenci.

strach - muž

strach – muž

Velký problém, aneb proč někteří pacienti nejdou k lékaři na preventivní prohlídku včas

Tím velkým problémem je strach, nevědomost a nedostatečné informace, neúplné informace. Tak nějak zvláště v Česku jsem si během svého života nemohla nevšimnout výchovy malých kluků stylem, jsi chlap, tak nebreč atd…Myslím, že i toto má vliv na psychiku mužů, kteří následně v dospělosti mají problémy se vztahy a vyjadřováním emocí. Vždyť si přece vybaví, že je vlastně dobře nedávat najevo emoce, to není dobře.

Samozřejmě každá žena ocení chrabrého rytíře ve svém partnerovi, ale myslím, že každý extrém je na škodu. Jste žena, matka? Ovlivněte výchovu svoji či malého muže ve vašem okolí, učte jej pracovat s emocemi, to je správná cesta. Bohužel často právě nevyjádřené emoce, tutlané v člověku mu způsobí vážné nemoci a mají podíl i na vzniku rakoviny.

Dále si dovolím celkově nejen v souvislosti s rakovinou a prevencí proti ní, ale i dalším nemocem zmínit zásadní věc. Ověřujte si informace, doplňujte si je a aktualizujte v průběhu času. Je do důležité. Nevěřte jen jednomu zdroji. Snažte se věřit relevantním zdrojům.

strach - žena

strach – žena

Prevence proti rakovině – duševní                 

Základem je zdravá sebeláska, odpočinek a všechny sféry mít v životě vyvážené. Že je to složité? Ne, nejsem sluníčkář. Sama jsem leccos zažila a vím, že ideální je tzv. vyjít na cestu a jít jí. Je to běh na dlouhou trať, jak se říká. Ale má smysl a je to potřeba.

žena a muž - pár

žena a muž – pár

Organizace snažící se o prevenci v boji proti rakovině

Naštěstí nejen v Česku existuje spousta organizací, která bojuje za prevenci v boji proti rakovině. Rakovina je zákeřná nemoc a mnoha lidem vzala jejich nejbližší. Prevence pomáhá zachraňovat životy, a proto je potřeba ji podporovat, účastnit se jí. Stejně tak je pro radost šířit povědomí o Světovém dnu boje proti rakovině.

Bohužel rakovina je nemoc, která postihuje i orgány a části těla. Mě osobně velmi těší, že existuje organizace Loono a že pojišťovny mnoho věcí v oblasti prevence proti rakovině hradí, protože rakovina je velmi častá nemoc současné doby.

V různých organizacích vám také pomohou, pokud vás či vaše blízké rakovina již postihla a bojujete s ní. Pamatujte, sdílený strach (zřejmě strach máte), je menší. Neváhejte se svěřit také svým blízkým a víte co? Ještě lépe, šiřte povědomí o prevenci i ve svém okolí, tedy nejen rodině a přátelům, ale i známým apod.

Jak se účastníte prevence proti rakovině?

Zdroj fotografií: pixabay.com

Podívejte se na veselejší témata, přečtěte si o nich na našem blogu.