Vánoční styl, design, nebo kýč?

Téma kýč jsme zde v kategorii Blog na webu Fashion Industry CZ už jednou rozebírali v tomto článku – https://fashionindustrycz.cz/blog/kyc-jak-bic-nebo-designovy-skvost/ . Dnes bych se na kýč chtěla podívat v souvislosti s Vánocemi. Pro některé lidi je kýč úplně všechno, co není absolutně minimalistické.

Vím a respektuji, každý máme jiný vkus, ale osobně mám pocit, že tito lidé jsou často bez emocí nebo se i v životě drží dál, protože třeba nezpracovali různá traumata apod., jsou to často lidé, kteří neumí žít naplno, mnohdy jsou pod vlivem různých aktuálních vlivů lidí a trendů a co je horší, někdy jsou neschopni respektu ostatních lidí.

Vánoce jsou celé tak trochu kýč

Definice kýče jsou různé a každý toto vnímá jinak, ale obecně bych řekla, že by šly označit jako jeden velký kýč, protože obecně jsou velmi zářivé, blikavé barevné, ve výrazných barvách a jejich kombinací.

Osobně si ale myslím, že i kýč může být styl. A nemyslím si to jen já, ale milovníci Vánoc a lidé, kteří mi chválí vánoční výzdobu, oděvy a dekorace apod. Upřímně řečeno, mám ráda výrazné věci, nejsem minimalistka, ale myslím, že Vánoce vypadají skvěle, když jsou v určitém stylu či barevné kombinaci.

Ukázka mojí vánoční výzdoby

Ukázka mojí vánoční výzdoby

Přiznám se dobrovolně, už několik let se snažím a baví mě to, mít Vánoce v nějakém barevném konceptu například u babičky jiném než u sebe apod. Posledních několik si zdobím sama pro sebe svůj umělý bílý vánoční stromeček, který ale nepovažuji za klasický symbol Vánoc, nýbrž velmi stylovou dekoraci. Letos jej ozdobím v kombinaci zlato – zeleno – fialové.

Hlavní vánoční stromeček bude v barvách červeno – růžovo – oranžovo – zlatá. A u babičky vytvořím vánoční dekorace a nazdobím stromeček do bílo – hnědo – ledově modré barevné kombinace.

Kouzlu vánočních designových prvků podléhá více či méně každý z nás

Když k sobě nyní budeme opravdu zcela upřímní, přiznáme si, sami sobě, že vánočním dekoracím a jejich kouzlu podléháme tak nějak v určité míře všichni. Pozoruji to několik posledních let i ve svém okolí u přátel. Muži jsou nadšení ze světýlek, ženy z keramických domečků, svícnů apod. Každá žena obdivuje věci v jiném stylu a barvě. Ale Vánoce jsou obecně nádherné období.

Vánoční svetry

Oblečení s vánočním designem a tématikou Vánoc..kdo z vás mu vůbec nepodlehl, bez ohledu na to, zda jste žena či muž? Já již před pár lety jsem podlehla. Není se ovšem čemu divit, protože se netajím tím, že jsem vždy byla milovnice Vánoc, poslední roky to není tak silné, možná je to způsobeno různými okolnostmi, ale stále je mám velmi ráda a v různé intenzitě se u mě projevuje láska ke kýči.

Vánoční styl, design, nebo kýč?

Vánoční svetry vypadají skvěle jak v dámském, pánském tak i dětském provedení. Mám i vánoční šaty a svetrů několik a hledám příležitosti, kdy je v období Vánoc můžu s nadšením vynést.

Letos jsem už na podzim vstoupila do jednoho z mých oblíbených second handů a doslova tam na mě jeden vánoční svetr mrkal, krásně modrý, už na dotek velmi příjemný a stylový…vyzkoušela jsem si jej a podlehla jeho kráse a kouzlu, už jej mám ve své šatně a začínám se těšit, až jej vynesu.

Kýč může být i stylový

A proto tvrzení mám jeden konkrétní důkaz, jsou jím moje nové náušnice ve tvaru vánočního stromečku. Čeká mě účast na jedné vánoční módní přehlídce, jejíž je tento web mediálním partnerem a přemýšlím, že je tam vynesu, ještě ovšem nejsem plně rozhodnutá. Uvidíme.

Ráda si tvořím svoji vánoční pohádku i pomocí vánoční výzdoby, která je kýč, nejsem minimalistka

Ráda si tvořím svoji vánoční pohádku i pomocí vánoční výzdoby, která je kýč, nejsem minimalistka

Kýč může být o Vánocích stylový, když jej dobře sladíte s ostatními věcmi například i v prostoru. Jedním z takových příkladů je můj stylový jelen, kterého jsem vezla z Polska, přemýšlím, jestli jsem na toto téma již psala článek či nikoliv, budu to muset pohledat. Tak jsem hledala a nenašla.

Zlatý plastový jelen z Polska

Každopádně je to jelen, kterého jsem v roce 2021 táhla z Polska, kde jsem byla před Vánocemi a je plastový a zabalili mi jej do papíru, vyšla jsem z obchodu a začalo pršet a sněžit, měla jsem strach, že když se papír přilepí na nabarvenou zlatou barvu na plastu, strhne ji.

A tak jsem se snažila někde koupit plastovou tašku….téměř bez šance, až jsem byla úplně zoufalá, v jednom obchodě jsem našla rukavice – jednorázové…hurá…naházela jsem to na jelena, ale začalo foukat…byl to pro mě horor, ale nakonec jsem jej v pořádku dovezla domů. Co z toho plyne? V jakékoliv situaci by se člověk neměl vzdávat.

Rada na závěr? Mějte pochopení, když má někdo jiný odlišný styl a vkus od toho vašeho, ale současně, pokud má někdo vám nepříjemné řeči, usaďte jej, slušně ovšem a snažte se mu předat kousek svojí pozitivní energie, možná to není bručoun, jen nemá svůj den.

Líbil se vám článek? Za jeho sdílení na sociálních sítích a následné označení nás tam budeme rádi a předem za to děkujeme.

Pokračujte ve čtení dalších lifestylových článků ZDE.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové