V neděli 9. května není pouze Den matek, ale i Den Evropy. Prvnímu jmenovanému budu věnovat článek zde na blogu informačního webu Fashion Industry CZ v úterý 11. května.

Jak vznikl Den Evropy?

Den Evropy je připomínkou dne 9. května roku 1950, tehdy francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman představil myšlenku mírové spolupráce v Evropě. Tento den je někdy označován rovněž jako Schumanův den. Evropský den bývá slaven v některých případech 5. května, což je výročí vzniku Rady Evropy (rok 1949). Den Evropy se v běžné situaci slaví, kdy pandemie neohrožuje zdraví a životy lidí, v podobě festivalů a nejrůznějších eventů.

Oslavy Dne Evropy se konají na veřejných místech každý rok v mnoha městech v Evropě. Další informace a zajímavosti naleznete zde: https://evropskyregion.cz/temata-spoluprace/den-evropy-2020-891.html .

Co se vám vybaví, když se řekne Evropa?

Věřím, že se vám nevybaví jen Evropská unie, ale představíte si i zajímavý a pestrý kontinent s různými zeměmi, kulturami, lidmi, architekturou krásnou přírodou, úžasnými historickými památkami, skvělým jídlem apod. My, co žijeme v jedné z evropských zemí, obdivujeme rozmanitost tohoto kontinentu.

Přemýšlela jsem, které země z Evropy zmíním v tomto článku a rozhodla jsem se, že zmíním Itálii. Právě Itálie je často správně spojována s něčím původním, významným, a to historií. Itálie je bezesporu báječná země plná milých lidí, výborného jídla, nádherné módy, designu, kultury, ale i historie.

9. května - Den Evropy

Itálie a její kouzlo

Přiznám se, pro Itálii jsem dlouhá léta měla výraznou slabost, zvláště po první návštěvě této krásné země, a to nejen kvůli atmosféře, která mě tam okouzlila a po letech, kdy jsem se tam znovu podívala, to Řím opět potvrdil, ale také proto, že jsem se v Itálii, při své první návštěvě, naučila plavat.

Po mnoha letech už to vypadalo, že se plavat nikdy nenaučím, ale trpělivost jednoho učitele a pochopení spolu s podporou přinesla své ovoce. Díky za to, protože dnes plavání mám moc ráda (když je kde plavat J). Je to výborná činnost nejen na podporu fyzického zdraví nenásilným způsobem, ale dokonale to čistí hlavu, tudíž to podporuje i duševní zdraví.

Tím místem, kde jsem se naučila plavat je italský poloostrov Gargano, kde je nádherná příroda. Už nikdy jsem se tam ale po své první návštěvě nepodívala. Věřím, že jednou mě tam život na nějaký kratší pobyt zavane.

9. května - Den Evropy

Řím

Mnoho let po své první návštěvě Itálie jsem milovala italskou hudbu, jídlo a další věci a toužila po tom, dostat se znovu do Itálie. Schodou okolností jsem se tam dostala až za několik let, a to rovnou do jeho centra, do hlavního města, tedy do Říma. Řím se mi moc líbil a jsem šťastná, že jsem jej mohla vidět. Do Říma jsem se chtěla podívat hlavně proto, abych na živo, na vlastní oči viděla fontánu Di Trevi.

Památky v tomto městě, stejně tak i další stavby v tomto městě je fenomenální, a pokud jste tam ještě nebyli, musíte to napravit. Zmrzlina a pizza jsou bezkonkurečně luxusně výborné. Jsem poměrně vybíravá, co se pizzy týká, ale v Římě je úžasná úplně všude.

9. května - Den Evropy

Vzhledem k tomu, že je tento článek umístěn na blogu informačního webu o módě, nelze vynechat módu. V souvislosti s módou se mluví o Itálii velmi často. Dovolím si jeden postřeh – chtěla jsem tehdy, při své návštěvě Říma, tzv. zažít a vidět místní reálie a trvala jsem na tom, že se po tomto městě chci pohybovat převážně veřejnou dopravou.

Jak jsem řekla, tak jsem i udělala. V městské hromadné dopravě jsem pozorovala lidi a došla jsem k tomu, že zvláště ženy jsou skutečně vkusně, výrazně, ale přesto přiměřeně s odvahou oblečeny, a to nutno podotknout, že bylo znát, že většina těch, které jsem viděla, nebyly zrovna bohaté. Vyplývá mi z toho důkaz, že móda vždy není jen o penězích.

Ještě jeden postřeh – mimo jiné jsem si koupila dokonalé šaty na tzv. květinovém trhu – Campo dei Fiori a kabelku z blešího trhu mám dodnes.

Evropských zemí mám ráda více (mnoho z nich jsem ještě neměla příležitost doposud navštívit), dalo by se psát o těch, které jsou v severní, střední i východní a západní Evropě, ale myslím, že jsou témata na samostatné články.

Které evropské země máte nejraději vy?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Autor fotografií: archiv Sandry Friebové