Jak jsem psala v předchozím článku, každý se připravuje na Vánoce různě, ideální je, když to baví jeho i jeho blízké spolu s ním. Myslím, že krásnou věcí, která podpoří vánoční atmosféru při zmiňovaném pečení cukroví, či jiných činnostech, je poslech vánočních koled. Věřím, že mnoho z vás, kdo čtete tento článek, se mnou bude souhlasit, že krásnou předvánoční atrakcí jsou vánoční trhy, a to nejen u nás v tuzemsku.

Hurá na vánoční trhy

U tohohle tématu se neudržím a musím dodat. Miluji Vídeň, zvláště předvánoční. V minulosti jsem své okolí doslova otravovala, že musím do Vídně jet před Vánocemi a vychutnat si tu atmosféru. Nevím, zda jste tam někdy byli, ale musíte si tam určitě zajet….je to nádhera…obzvláště před Vánocemi, když jsem ve Vídni, mám pocit, že každou chvíli vjede kočár s císařovnou Sissi…Vídeň je pro mě synonymem pro eleganci a luxus, nejen v období Vánoc.

Vánoce za dveřmi

 

Vánoce za dveřmi

Nejkrásnější vánoční trh ve Vídni je ten před radnicí. Nejsem fanynka punčů, ale jahodový punč ve Vídni z trhu před radnicí, stánku z konkrétní uličky, s příchutí jahody…to je něco úžasného. Atmosféru tomu dodá hrnek, který máte na zálohu, a když zálohu nevrátíte, zůstane vám, už jich pár doma mám, a to různých tvarů. Když začne podzim, vytahuji tyto skvosty a užívám si pití čaje z nich s představou, že si ten rok sbírku hrnků či zážitků z vánočních trhů nejen ve Vídni rozšířím. Letos je to ale jinak.

Vánoce za dveřmi

Nutno dodat, že snad všechny vánoční trhy, kde jsem kdy byla, jsou krásné, zvláště po setmění, které nastává v předvánočním období brzy. Letos jsem viděla vánoční výzdobu, včetně krásného betlému, jen v Prostějově a Olomouci, obě jsou moc hezké. Buďme rádi i za skromnější možnosti, nenechme si vzít atmosféru a radost, a to za žádné situace, ale mějme u toho současně respekt k ostatním lidem.

Vánoce za dveřmi

Vánoce za dveřmi

Vánoce za dveřmi

 

Vánoce za dveřmi

Letos jsem díky Facebooku a zmínce známé o horké čokoládě v Olomouci objevila kouzlo příjemné italské restaurace a chutnou horkou čokoládu. Atmosféra je tam famózní. O té restauraci vím, ale nikdy jsem tam doposud nebyla.

Vánoční tradice netradičně a někdy i s humorem

Myslím, že každá rodina má své vánoční tradice. Jak jsem zmínila, nejen v tomto článku, ale i tom předchozím, každému může být fuk, jak to kdo má, když je šťastný a vyhovuje mu to, stejně jako jeho nejbližším. Dřív jsem nechápala lidi, kteří po Vánocích jedou k moři, dnes bych to klidně také zkusila, kdyby to šlo. Je fajn si plnit sny. Jsem ráda, že jsem si jeden z mých snů splnila, a to před lety, šlo o to prožít jednou Silvestra na horách…Bylo to před pár lety a v ČR, v Jeseníkách, možná o tom někdy napíši pro vaše pobavení. Stručně – nebyl sníh, ale jen mnoho bahna. Nic není a nebude ideální, alespoň má člověk zážitky a užívá si každou hezkou chvilku a má radost z maličkostí. Souhlasíte se mnou?

Již několik let po sobě, vyjma loňského roku, jezdíme s kamarádkou na pár dní pryč po Vánocích před Silvestrem. Letos to asi nebude možné, uvidíme.

Ať máte tradice v trávení času jakékoliv, užívejte si je.

Co se týká tradičních vánočních tradic, krásné bylo, když před několika lety jsme lili olovo u tety a strejdy, kam jsme s rodiči šli na vánoční návštěvu, během jedno z vánočních svátků.

Duch Vánoc nebo moje verva?

Mám nejlepší kamarádku, kterou znám už léta, od základní školy, v té době neměla ráda vánoce, dalo by se říct, že je nesnášela (dnes má dítě a partnera a jsou s vánocemi v souladu), jednou po několika setkáních se mnou, návštěvy vánoční Vídně a mého hučení do její hlavy o úžasu období kýčů pronesla…jak se tak těšíš na ty vánoce, to se jeden z toho začne radovat a těšit se taky a s Tebou. Postupem času jí vánoce nevadily, dnes je má dokonce i ráda. Myslím, že z toho plyne, že pokud člověku někdo ukáže krásnou stránku situace, věci, tak může změnit svůj pohled a život jiným, protože je šťastný a nešíří negativitu.

Užívejte si předvánoční atmosféru. Podělte se s námi v komentářích, nebo na sociálních sítích, jak vypadá Vaše předvánoční období letos a jaké bylo v minulých letech.

Autor všech fotografií v článku: archiv Sandry Friebové, úvodní fotografie – vánoční trhy v Prostějově 2020