Máme tady pátek, to znamená, nejen to, že následuje víkend, ale je to den, kdy se zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ můžete těšit na článek. Příští týden ve čtvrtek je Štědrý den, připadá jen mě, nebo i vám, že čas strašně rychle utíká? Jakoby to bylo včera, když jsem spouštěla Fashion Industry CZ veřejně a nyní se blíží konec roku. Myslím, že prosinec obzvláště rychle utíká. Mám ten měsíc ale ráda.

Jsem známá tím, že mám moc ráda Vánoce, obzvláště před pár lety mě asi někteří moji blízcí (i když mě normálně mají rádi) museli chvílemi nesnášet pro moji urputnost a snahu strhnout je pro moji vánoční téměř posedlost, tudíž předvánoční období si užívám naplno.

Období před Vánocemi obvykle zahrnuje spoustu činností.

Co je správně, jaký přístup k předvánočnímu úklidu a trávení předvánočního času?

To je otázka, kterou si možná klade spousta žen, když volí mezi tím, co by chtěly a co od nich očekává jejich širší příbuzenstvo a snaží se vyhovět jakési jejich škatulkující představě. O čem, že to píši? O předvánočním období, úklidu a jeho rozsahu. O tom, že období, které by mohlo být v pohodě, se stane honem za nablýskanou domácností a někteří to i tak zhaní.

Nikomu nic neberu a snažím se nevnucovat (se svojí urputností pracuji), ale štve mě, když někdo si myslí, že jen on je ideální a ostatní, aby se necítili špatně, se mu snaží přizpůsobit, i když to nepřiznají a cítí se vyčerpaní, místo toho, aby byli v pohodě. Jsou ženy, které nemají nic jiného na práci než se věnovat úklidu a myslí si, že je to jediná správná cesta a podle toho posuzují ostatní. Nemyslím si, že běžný člověk celý rok žije ve špíně a hrůze a spasí ho šílený úklid před Vánocemi, protože se to tak dělá.

Setkala jsem se i s tím, že některé ženy odsuzují jiné, protože si o pomoc někomu řeknou, například i využijí placenou službu.

Úklid je důležitý, ale myslím, že ideální je jej provádět ve chvíli, kdy chce člověk sám a s rozumem.

Mám za to, že sedřená žena, případně i otrávená rodina, která se k nějakému šílenému tempu ženy samozřejmě přidala, se snahou ji pomoci, opravdu není předvánoční ideál.

Výroba adventních a vánočních dekorací

Veselejší téma, výroba adventních a vánočních dekorací. Možná si říkáte, proč to rozděluji. Jedná se o moje subjektivní vnímání rozdílu. Před první adventní nedělí každý rok vyrábím adventní dekorace (buď v klasické podobě věnců, nebo podlouhlých dekoračních svícnů) pokaždé s jiným designem, který zapadá do barevného konceptu vánoční výzdoby toho roku.

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Po adventu přichází Štědrý večer a to je pro mě natolik slavnostní chvíle, že odmítám mít na stole něco, co tam už leželo cca měsíc a vyrábím čerstvou dekoraci. V posledních letech jak adventní věnec, tak vánoční dekoraci tvořím s využitím přírodních věcí, jako jsou sušené pomeranče, jablka, ořechy, šišky apod.

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Miluji kreativní tvoření, zvláště před Vánocemi, ale musím si na to najít čas a chuť, potom sednu a tvořím dekorace většinou do noci. Nenapadlo by mě útočit na nějakou ženu proto, že se sama tvorbě dekorací nevěnuje a kupuje je, může proto mít mnoho důvodů, nemoc, nekreativního ducha, obavu ze selhání apod. Doporučila bych ale všem zkusit si dekoraci alespoň nějakou pro vánoční období vyrobit, je to úžasná očista hlavy.

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Ať už si vánoční dekorace koupíte (podpoříte místního podnikatele – super) nebo si ji vyrobíte, hlavní je, že se vám líbí a máte z ní radost (i vaši blízcí).

Mňam, mňam, pečení vánočního cukroví

Pečení vánočního cukroví je další moje oblíbená disciplína. Loni jsem si to v podstatě vůbec neužila, protože jsem usilovala o dokončení školy, tak jsem se rozhodla, že letos si to užiji a užívám, o víkendu budu pokračovat i zdobit perníčky, protože máme rádi čerstvé cukroví, proto s jeho pečením s mamkou nezačínáme na začátku prosince, ale rozumím, že některé druhy je třeba nechat zaležet apod.

Zde se opět nabízí otázka, pečete si vánoční cukroví samy, nebo si jej necháváte upéct, já myslím, že záleží, co komu vyhovuje, ale myslím, že je úžasné, když to doma voní alespoň po perníčkách a rohlíčkách.

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

My máme letos vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, perníčky, medové trubičky, klasické pusinky, pusinky s kokosem, košíčky s karamelovým krémem, marokánky, věnečky, kokosky, včelí úly, laskonky a možná ještě udělám banánové pracny a nepečené kuličky, makronky.

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Šílená pomsta je recept na medové trubičky, v podstatě se pečou placky a ty se točí na vařečku horké po sundání z plechu a zatočí se a umístí do krabice, až zchládnou, plní se krémem a zdobí čokoládou, ale stojí to za to, je to mňamka.

Mám dvě historky, které dokazují, že duch Vánoc může oslovit skutečně každého.

Ta první se váže k jednomu z mých bývalých přítelů. Byl to muž, který sice měl vkus a rád design, ale  zároveň sportovec, někdo by řekl obr, který měl 110 kg ve svalech, který tvrdil, že nemá Vánoce rád.

Tento muž se mě rozhodl překvapit a asi i potěšit a vyrobil adventní věnec, byl to polystyrenový korpus olepený arašídy, nechyběly na něm svíčky a další drobné dekorace…když jsem tehdy věnec spatřila, zůstala jsem stát v němém úžasu s otevřenou pusou. Byla to fakt krása, vzhledem k tomu, že vím, jak pracné je vytvořit adventní a vánoční dekorace, obdivovala jsem to a ráda na to, když je příležitost, vzpomenu.

V úterý se můžete těšit na článek, kde bude nejen slíbená druhá historka, kde má hlavní roli duch Vánoc, ale zmíním se v něm o vánočních trzích v letošní podobě, vánoční atmosféře a balení dárků a vánočních tradicích.

Zde jsou další moje adventní dekorace z předchozích let:

 Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

 

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

 

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Předvánoční radosti, aneb jak si užít přípravy na Vánoce

Autor všech fotografií v tomto článku, kromě úvodní (pixabay) – archiv Sandry Friebové

Pochlubte se v komentářích, jaké máte dekorace a cukroví vy. Sdílejte článek pro šíření dobré nálady a inspirace, jak si užít v pohodě předvánoční období!