Vím, že dnes je poslední srpnový den, ale věřím, že vám nebude vadit, když si ještě chvíli uchovám letní náladu a budu ji šířit i v článcích zde na blogu. Miluji léto a horko, jsem tvor zmrzlý, i proto jsem fanynkou podzimních dovolených u moře. Člověk si krásně prodlouží léto, ohřeje se, a když se později podzim přehoupne do zimy a člověku je velká zima, ideální je vyrazit se ohřát do termálních lázní (termálů), klidně i jen na jeden den.

Pobyt u přehrady

Určitě jste někdy navštívili nějakou přehradu, štěrkovnu, lom, koupaliště, akvapark apod. ať už v Česku či jiné zemi. Dodnes si ráda občas vzpomenu, jak jsem, ještě na základní škole, se svojí tehdejší nejlepší kamarádkou a jejími rodiči jela na dovolenou k Vranovské přehradě, získali jsme tam tehdy spoustu zážitků. Mimo jiné nám celý týden pršelo, ale protože jsme byli lidé kreativní a veselí, užili jsme si spoustu zábavy bez ohledu na počasí.

Nevím jak vy, ale já jsem nikdy nebyla na přehradě Orlík a Máchově jezeře, například, tam bych se ráda někdy podívala.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Výlet na Plumlovskou přehradu, aneb konečně jízda na šlapadle

Jednou z dalších přehrad, která mě zaujala, je ta na Plumlově u Prostějova. Byla jsem tam několikrát a moc se mi tam líbilo i v různých ročních obdobích. Během jednoho léta jsem tam vyrazila i s kamarádkou, která je o dost starší než já a moc jsme si to užily. Ten výlet je důkazem toho, že není podstatné, komu je kolik let, ale jak je kdo naladěn, co od života očekává a zda mu nechybí humor a radost z momentální chvíle, jakož i radost z maličkostí.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Byla jsem naprosto nadšená, když jsem tehdy zjistila, že je možnost si půjčit v rámci zábavy různé sportovní náčiní, mezi které patří i šlapadlo, něco jako loďka, které může obsadit i více lidí. Znáte šlapadlo? Jeli jste na něm někdy? Já až do výletu s kamarádkou na Plumlovskou přehradu jsem neměla to štěstí, že bych si jízdu na šlapadle vyzkoušela. Samozřejmě vím, že tento řekněme dopravní prostředek existuje, ale nebyla příležitost se na něm svést.

Šlapadla v různých grafických a designových provedeních znám z Prahy a tamější řeky Vltavy, kde jsem je viděla během letního období v průběhu několika let, vždy jsem si říkala, že bych jej ráda vyzkoušela, ale buď jsem byla sama, bez společnosti či doprovodu, oblečená pracovně jak já říkám (outfit v business stylu), měla jsem kufr nebo mě tlačil čas, mnohdy i vše dohromady. Věřím ale, že jednou se na šlapadle v nějaké jeho podobě svezu i v Praze.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Nikdy není pozdě splnit si sen, ať už se možná zdá vašemu okolí jakkoliv bláznivý, udělat si radost a zkusit něco nového, zvolit jiný postup, než který obvykle volíte, jít neznámou cestou. Hlavní je, mít radost ze života a nebýt škarohlíd. Ideální samozřejmě je, když s vámi vaši radost někdo sdílí, ale pokud zrovna ne, nevadí a navíc, člověk nikdy neví, kdy a kde pozná nové přátele. Pamatujte, každý byl kdysi cizí a později se stal blízkou osobou či dobrým parťákem a známým či třeba obchodním partnerem.

Moje návštěva štěrkovny Hlučín

Během jednoho léta jsem si říkala, že bych spojila příjemné s užitečným a vyrazila na pracovně – přátelské setkání s jedním známým a potom si jela užívat léta na štěrkovnu Hlučín. Měla jsem v úmyslu dát si dobré jídlo a užívat si slunečního svitu u vody, i kdyby jen několik málo hodin, za ten dobrý pocit mi to stojí, říkala jsem si tehdy.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Asi zasáhl osud, který mi chtěl dopřát delší relax. Můj známý na mě tehdy zapomněl a odjel na schůzku na druhou stranu České republiky a já jsem díky tomu měla více prostoru užívat si volna a léta, ale i slunečního svitu a potkala jsem u štěrkovny Hlučín milé lidi, kteří byli velmi mladí a já tak získala nový impulz a zamyslela jsem se, jak to občas dělám, nad životem s úsměvem, jak je na světě krásně.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Možná to zní až sluníčkově, ale co, život je krásný a z velké části záleží jen na nás, jaký ho budeme mít. Bohužel mnoho věcí člověk úplně neovlivní, ale může a měl by ovlivnit to, jak na život nahlíží. To co nemůžeme ovlivnit, bychom neměli řešit a zaměřit bychom se měli naopak na to, co ovlivnit můžeme a snažit se o to.

Letní nálada - návštěva přehrady, štěrkovny apod.

Které vodní dílo v Česku, v podobě přehrady, štěrkovny apod., zaujalo vás? A co máte na létě nejraději?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové