Filmy o módě vnímám dvojího typu, ten první je v podstatě dokument o nějakém významném módním návrháři a druhý typ jsou filmy, kde má móda své výrazné místo, například seriál a filmy Sex ve městě, kdy výsledky módního průmyslu vynáší herečky a herci a u diváků vzbudí následně větší či menší zájem. Existuje ale ovšem i kombinace prvního a druhého typu filmu.

V tomto článku se zaměřím na první typ, tedy v podstatě dokumenty o módních návrhářích. Nevím, jak to máte vy, zda jste vůbec měli příležitost nějaký takový dokument doposud zhlédnout, ale mě to vždy naprosto unáší a otevírá vnímání jiným směrem, velmi se zamyslím a inspiruje mě k dalším aktivitám a směru fungování v módním průmyslu, ale i v osobním životě. Mnohdy to beru jako varování, jak by člověk mohl dopadnout a jak je důležité udělat maximum pro soulad v životě, i když je to mnohdy velmi těžký a dlouhodobý boj.

Pro mnoho lidí móda a módní průmysl znamená jen oblečení, ale je to mnohem více, je to styl života, proces, jaký svůj svět, který se prolíná s naším životem a je jedno zda jsme podnikatelé, administrativní pracovnice a pracovníci. Zamyšlení nad tématem móda se budu věnovat v nějakém dalším budoucím článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Každý člověk má jiný vkus, jak se říká, 100 lidí, 100 chutí, dovolím si podělit se svými dojmy z následujících filmů.

Filmy o módě, které dle mého názoru, stojí za zhlédnutí?

Dior a já

Jak film vnímám já:

Tento film je z roku 2014. Je to film, ve kterém je krásně zaznamenaná práce módního návrháře, energie tvoření, život v módním průmyslu. Z filmu sálá propracovaná kvalita oděvů, důležitost každého detailu, elegance, euforie, dřina, vypětí, ale i obavy, že kolekce nesplní očekávání.

Jak film vnímá Česko – Slovenská filmová databáze zjistíte zde.

McQueen

Jak film vnímám já:

Tento filmový počin je z roku 2018. Za mě je to skvělý film, s neskutečnou energií, která v divákovi po jeho zhlédnutí rezonuje ještě dlouho. Je to jistě film, který není pro diváka připraveného na hlubinnou těžkost bytí, démony, které v sobě McQueen evidentně měl.

Pokud divák ví, že sám je silnou osobností, která už něco zažila, bez ohledu na svůj věk, je empatickou bytostí, otevírá i tento film obrovský prostor pro zamyšlení se nad křehkostí života, pevnými body v něm, ale i jakousi až motýlí pomíjivostí.

Designér to řekl nádherně, přehlídka musí vyvolat emoci a to on zvláště svými neotřelými detaily na oděvech uměl.

Jak film vnímá Česko – Slovenská filmová databáze zjistíte zde.

Westwood: Punk, Icon, Activist

Jak film vnímám já:

Tento film je rovněž z roku 2018. Na tento film, mě pozvala moje maminka do kina Metropol v krajském městě Olomouc. Vzpomínám si, že jsem tehdy pro návštěvu kina zvolila relativně tematický outfit. Film Westwood: Punk, Icon, Activist jsem zhlédla až po filmu McQueen, oba filmy se mi líbily, ale film McQueen mnou otřásl více, vyvolal ve mně hlubší dojem, ale nutno říci, že film o Vivienne Westwood má také velmi zajímavou energii a ukazuje návrhářku jako energickou osobu ve více směrech, než jen v módě.

Jak film vnímá Česko – Slovenská filmová databáze si můžete přečíst zde. 

Yves Saint Laurent

Tento film je z roku 2014 a ukazuje slavného designéra nejen jako úspěšného návrháře, ale také jako člověka, který se v podstatě pohyboval na hranici šílenství. I v tomto filmu je zaznamenám tlak na designéra jako osobu. Film přináší pohled také na to, jak podstatné je prostředí pro designéra, osobní prostor. Tento filmový počin přináší pohled na křehkost a zároveň sílu designéra a zájem i nezájem zároveň, aby za ním někdo stál, o koho se může opřít.

Jak film vnímá Česko – Slovenská filmová databáze si můžete přečíst zde.

Všechny filmy mají několik společných prvků, ukazují, že pozlátko módy je super a všichni ho milujeme, ale módní svět má i obrácenou tvář. Psychika člověka je jedinečná a komplikovaná a pestrá sféra, ale myslím, že zvláště nezaujatý člověk, který pracuje mimo módní průmysl, má pocit, že návrháři se pohybují ve svém světě, jakoby tak trochou na hranici šílenství.

Tyto filmy ukazují, že to, co někteří považují za nemožné, jiní lidé dokáží. Někdy se věci a cíle mohou zdát nemožné, ale jsou lidé, kteří to dokáží, i když cesta k cíli je dlouhá a trnitá. Mnoho lidí na rozdíl od jiných cíle dokáží mimo jiné také proto, že jsou ochotni tvrdě pracovat. Filmy také připomínají, že podstatná je rovněž týmová práce, každý článek řetězu má svůj význam.

Samozřejmě existuje mnoho dalších dokumentů o designérech, například o Coco Chanel, Karlu Lagerfeldovi a dalších.

Druhému typu filmů, zmíněném na začátku tohoto článku, se budu věnovat v budoucnu, ještě tento rok věnuji prostor v jiném článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Budu ráda, když se podělíte s námi o vaše dojmy z výše zmíněných filmů s tím, že také uvedete, zda se pohybujete v módním průmyslu či ne a zda vás k něčemu filmy inspirovaly.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com