V tomto článku se s vámi podělím o radost, zážitky z návštěvy firmy IRISA, výrobního družstva, které sídlí ve Vsetíně. Tuto firmu, respektive závod, kde vyrábí vánoční ozdoby, bych nazvala vánoční království.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

Jsem strašně šťastná a vděčná za to, co jsem doposud měla šanci zažít a zažila, jak v soukromém, tak i pracovním životě a doufám, že mě další množství krásných zážitků v obou sférách čeká, jakož i poznávání nových lidí a prožívání zážitků s lidmi, které již znám a máme se vzájemně rádi a případně spolu i spolupracujeme s potěšením, ať už nově a krátkodobě, ale i dlouhodobě.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

Ve firmě IRISA mě provázel ředitel

V minulosti jsem pracovala, jako redaktorka a inzertní poradkyně, pro jeden časopis určený seniorům a lidem po úrazech, kteří chtěli znovu začít žit aktivně. Vždy jsem využila každé šance poznat něco nového a rozšířit si obzory v oblastech, které mě zajímají a mám je ráda.

Dodnes mám moc ráda Vánoce. V minulosti jsem je doslova milovala a byla jsem tak urputná, že jeden z mých partnerů mi v minulosti řekl, že se to nedá a že se, se mnou raději rozejde, jen aby to nemusel snášet. Myslím, že jsem docela milá a přátelská osoba, ale umím být urputná a nesnesitelná a to vážně celkem dost, uznávám. Když se tak ohlédnu do minulosti, tak když šlo o rozhodnutí nad množstvím vánoční výzdoby, byla jsem urputná opravdu hodně.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

A tak jsem se díky své práci jednoho krásného dne dostala do firmy IRISA, v.d. ve Vsetíně a měla jsem štěstí, že mě tam tehdy provázel sám pan ředitel. Byl to pro mě jako milovníka Vánoc a vánočních dekorací naprosto božský a úžasný zážitek, na který dodnes i po několika letech vzpomínám, šířím informace o něm dál a těším se, že až někdy budu mít prostor, navštívím tamější firemní prodejnu znovu.

Firemní prodejnu musíte navštívit, a to z důvodu, že jsou tam doslova poklady, koupíte tam baňky nejen v sadách, ale také po jednotlivých kusech za příjemné ceny.

Ideální je navštívit výrobnu baněk a teprve potom jít navštívit a nakupovat ve firemní podnikové prodejně, protože teprve až potom zcela doceníte kvalitu a duši baněk a dalších vánočních dekorací. Ano, baňky jsou sice věc, ale věřte, že ty z firmy IRISA mají duši, odráží lásku, s níž byly ručně vytvořeny právě ve výrobě firmy IRISA.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

Výroba vánočních dekorací není snadná

Nejen, že jsem viděla galerii nejrůznějších baněk, které firma IRISA v minulosti vyrobila pro Českou republiku, ale i zahraničí, ale dostala jsem zajímavé informace v tištěném dokumentu, dále jsem měla možnost vyzkoušet si vyfouknout baňku a vidět na vlastní oči proces výroby baněk. Podařilo se mi to napodruhé a musím říct, zcela jednoduché to skutečně není, ale je to úžasný zážitek.

Po tom, co jsem viděla celý proces výroby baněk, musím říct, že když jsem šla navštívit podnikovou prodejnu IRISA a nakoupila jsem si tam pár skleněných vánočních baněk (skvostů), mají pro mě zcela jinou hodnotu a mám celkově jiný pohled na kvalitní ručně vyráběné vánoční ozdoby. Doporučuji navštívit výrobnu vánočních baněk a dalších dekorací IRISU osobně.

Dodnes i po letech, kdy jsem byla v IRISE, mě hřeje u srdce vzpomínka na tamější výrobní závod i podnikovou prodejnu. Když kdekoliv vidím vedle sebe baňky plastové a ručně vyrobené, z těch ručně vyrobených doslova sálá energie a duše, což je odraz člověka, který je vyrobil s láskou k tradici, Vánocům i ruční práci.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

Chápu, že pokud máte malé děti, či se vám snadno rozbíjí různé věci, nejste úplně šikovní, jak se říká, raději ve větším množství zvolíte plastové ozdoby, možná i z finančních důvodů upřednostníte plastové baňky a další vánoční dekorace, ale…. Zakupte si alespoň jednu sadu skleněných baněk, a to vyrobenou v zemi, kde žijete, nemusí to být jen z Česka.

Žijete v zemi, kde se baňky nevyrábí? Jedete se podívat někam např. na vánoční trhy do zahraničí? Kupte si tam vánoční baňky, podpoříte místního prodejce a jeho tvorbu, pokud je to člověk, který prodává vánoční baňky z firmy z té země, která je vyrábí, taky fajn.

Moje návštěva ve firmě IRISA (nejen výrobce vánočních ozdob)

Pořízení dražších vánočních baněk a dalších dekorací můžete brát jako investici a věřte, že až je pověsíte na vánoční stromeček, rozdíl oproti plastovým baňkám poznáte, doslova září. Je to investice na několik let dopředu, možná i skvost, který v jistém věku ocení i další generace vaší rodiny.

Měli jste někdy šanci si vyrobit tradiční vánoční ozdoby, v místě, kde se vyrábí a chtěli byste?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové