Moje výroba adventních a vánočních dekorací 2022

Na výrobu vánočních dekorací se každý rok pečlivě připravuji a samotný proces si velmi užívám. Stejně tak tomu je a bude i letos. Mezi adventními a vánočními dekoracemi dělám rozdíl, protože tam je, a to v časové využitelnosti, mimo jiné. Adventní dekorace tvořím před první adventní nedělí, která letos připadla na 27. listopadu 2022.

První adventní neděli jsme zapálili první svíčku na adventní dekoraci

První adventní neděli jsme zapálili první svíčku na adventní dekoraci

A vánoční dekorace tvořím před Štědrým dnem, aby na slavnostní tabuli na Štědrý večer byla čerstvá voňavá a obvykle pouze jen s jednou svíčkou. Množné číslo v souvislosti s adventními dekoracemi jsem použila proto, že jsem je tvořila i dalším příbuzným.

Adventní dekorace pro babičku

Adventní dekorace pro babičku

Strategie pro výrobu adventních a vánočních dekorací

Jak jsem zmiňovala tuto strategii v předchozích článcích, které najdete v naší kategorii Blog, tak jsem se jí držela. Nejdříve jsem tvořila adventní dekoraci se čtyřmi svíčkami, dále adventní dekoraci se čtyřmi svíčkami pro babičku, adventní svícen do vstupní haly, adventní svícen na verandu pro babičku a adventní svícen pro tetu a strejdu.

Předvánoční svícen pro tetu a strejdu

Předvánoční svícen pro tetu a strejdu

Mám v úmyslu ještě koupit elektrický světelný řetěz, který umístím před vchodem do domu na túje. Nazdobím si svůj bílý stromeček během adventního času, kdy, to se ještě rozhodnu podle chuti, času a nálady. Barevná kombinace bude asi červeno fialovo zlatá.

Krátce před Vánocemi dám do vázy borovicové větvičky s ozdobenými perníčky, usušenými kolečky pomerančů atd. Co se týká vánočních dekorací, mám v úmyslu vytvořit jednu pro slavnostní štědrovečerní tabuli, bude sestávat ze skleněné nádoby, v níž bude svíčka, okolo skleněné nádoby bude omotaný věncový korpus a z vnější strany korpusu věnce budou šišky. Babičce budu asi dělat ještě čerstvý vánoční svícen v barvě stříbrno zelené.

Výroba adventních dekorací pro letošní rok

Letos máme základní obdélníkovou konstrukci sestávající z klacíků a skleniček na svíčky, na konstrukci jsou připevněné větvičky borovice a na nich dekorace v barvách růžové (stejně jako 4 svíčky), zlaté, modré a bílé. Před zapálením první svíčky jsme zkrátili délku knotů u svíček.

Adventní dekorace z jehličnatých větviček krásně provoní váš domov

Adventní dekorace z jehličnatých větviček krásně provoní váš domov

Pro babičku jsem tvořila lehce netradiční adventní dekoraci, a to s tím, že základem je kovový tác ve stříbrné barvě, jsou tam 4 zelené svíčky, větvičky z borovice, dále šišky a různé další dekorace jako polystyrenové kuličky ve zlaté a zelené barvě. Celá dekorace pro babičku se nese v barvách zelené, stříbrné a zlaté, stejně jako svícen, tomu ale chybí zlaté dekorace.

Svícen pro babičku

Svícen pro babičku

Babička s adventní dekorací ode mě obdržela i instrukce, každý rok jí je opakuji. Že je možné pouze vzít svíčku umístit ji doprostřed keramického talíře a teprve potom ji zapálit. Že to není příliš estetické? Je to bezpečné a účel to splní, což je podstatné. Svícen si nechá jen jako dekoraci a svíčku zapalovat nebude.

Svícen do naší vstupní haly

Svícen do naší vstupní haly

Co se týká svícnů pro nás, babičku i tetu a strejdu, mají jedno společné, v jednoduchosti je síla. Základem jsou plastové misky, ale pevné, v nich je umístěný florex, který je namočený ve vodě (správný postup je například naplnit z části kbelík vodou a na hladinu umístit velikost florexu, kterou potřebujete pro adventní dekoraci a počkat, až florex sám do sebe nasaje vodu), svíčka, nastříhané borovicové větvičky a další dekorace jako polystyrenové kuličky zdobené barevnými flitry, vánoční stromečky s flísu, šiškami a dalšími věcmi.

Výroba vánočních dekorací

Podoba našich adventních i vánočních dekorací odvíjí od aktuálních možností, nálady, ale i nápadu na celkovou barevnou koncepci Vánoc. Letos díky skácené borovici v okolí mám možnost použít borovicové větvičky.

Když jsem si připravovala borovicové větvičky pro své předvánoční tvoření, objevila se tam beruška a měla 7 teček

Když jsem si připravovala borovicové větvičky pro své předvánoční tvoření, objevila se tam beruška a měla 7 teček

Mám v úmyslu vytvořit jednu pro slavnostní štědrovečerní tabuli, bude sestávat ze skleněné nádoby, v níž bude svíčka, okolo skleněné nádoby bude omotaný věncový korpus a z vnější strany korpusu věnce budou šišky.

Živý stromek dle mého názoru k Vánocům patří

Živý stromek dle mého názoru k Vánocům patří

Vánoční stromeček bude živá jedle a ozdobím ji růžovými, zlatými, modrými a bílými vánočními ozdobami. Chybět nebudou různé kolekce – čokoládové bonbony, ale i arabesky – letos celomáčené. Tyto dobroty jsem koupila v podnikové prodejně Orion v Olomouci. (Nejedná se o reklamu, pouze o zmínku spokojené zákaznice.)

A jak vypadá tvorba adventních a vánočních dekorací u vás? Vyrábíte nebo kupujete?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Další články lifestylového typu najdete v naší kategorii Blog.