27. září 2021 je Dnem cestovního ruchu. Tento článek bych ráda věnovala zamyšlení se nad splněnými cestovními sny a zemí s názvem Turecko.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Cestovní ruch aktuálně

Cestování je momentálně aktivita, které se lze věnovat, ale váží se k ní různá omezení, jež jsou pro každého z nás v určité, menší či větší, míře nepříjemná, zvláště pak pro lidi, kteří nejsou očkovaní. Nechci a nebudu se zde věnovat problematice očkování, protože toto téma by vydalo na minimálně jeden článek a nepovažuji se za kompetentní osobu (nemám zdravotnické vzdělání) k tomu, abych někoho o něčem poučovala a bez patřičných podkladů toto téma rozebírala.

Každopádně jedna věc je fakt a tím zůstane. Cestování je úžasná aktivita, která rozšiřuje člověkovi obzory a není až tak podstatné, zda cestujete do blízkého či vzdálenějšího okolí nebo velmi daleké destinace. Díky cestování mnohdy odhalíte své klady i zápory, o nichž jste do té doby neměli ani tušení, podobné to je s náhledem na osoby ve vašem okolí. Cestování prověří nejen schopnosti lidí, ale i jejich povahu.

Věřím, že každý z nás má nějaké cestovatelské sny, ale poznal také destinace, které ho doslova vzaly za srdce a našel tam to, co při cestování hledá. Pro mě je neuvěřitelně úžasným místem město Alanya.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Turistická destinace v Turecku Alanya

Jsem sice mladá, ale i tak si ráda občas vzpomenu na místa, kde se mi velmi líbilo, což mnohdy dělají hlavně věkově starší lidé. Miluji zážitky, samozřejmě ideálně ty kladné, ale je pravdou, že případné překážky při cestování, lze zvláště s odstupem času považovat za přínos, protože člověka posunou dál a navíc je o čem vyprávět.

Jedno z míst, které mě totálně dostalo (vzalo za srdce) celkovou svojí atmosférou, je město Alanya v Turecku. Je to destinace ideální pro dovolenou, zvláště tu podzimní. Alespoň z mého pohledu musím přiznat, že na jaře, například v květnu mi tam byla zima a zažila jsem tam v tu dobu i déšť. Nejsem fanynka letních dovolených a na podzim je tam úžasně, moře je vyhřáté a teplota není extrémně tropická. Prostě a jednoduše – nádhera.

Alanya není příliš ideální pro svůj ruch a energii jako turistická destinace pro dovolenou rodin s dětmi, za to ji ocení páry a skupiny přátel vyhledávající rušný noční život, ale i energii celkově. Popisovat Alanyi je fajn, ale nikdy to nenahradí osobní zážitek z toho místa. Musíte tam jet a nechat se tamější atmosférou strhnout.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

V rámci cestovního ruchu je přímo Alanya velmi oblíbená a má co nabídnout i z pohledu turistických míst, například místní hrad je naprosto neuvěřitelně zajímavé místo, jeskyně Damlatas aj. Turecká riviéra, které je Alanya součástí samozřejmě nabízí také mnoho úžasných míst, jak přírodních, tak i historických aj.

Pozor – nepleťte si okolí Alanye s Alanyi. Mnohdy slyším od různých lidí, byla jsem v Alanyi a já se vždy ptám, kde, v jakém hotelu a nakonec lidé řeknou, byla jsem např. v Obě, Avsallaru, Konakli, aj. Nic, co je více než 5 km od centra Alanye, není Alanya se svojí typickou a nezaměnitelnou atmosférou, ať už ve dni či v noci.

Miluji Alanyii, totálně mě vzala za srdce. Alanya je zajímavá i tím, že přestože je to turisty velmi vyhledávané místo, má svoji specifickou atmosféru a je ukázkou něčeho tureckého, protože tam bydlí mnoho původních obyvatel, tedy Turků.

Řekla bych, že lidí, kteří poprvé navštíví Alanyi, se dělí na dva tábory. Jeden jí zcela naplno a navždy propadne a ten druhý už tam nikdy jet nechce. Lidé, kteří nejsou příliš energičtí a nemilují energii jiných lidí, tam šťastní nebudou, protože energie nejen Alanye, ale i lidí tam žijících je obrovská. V Alanyi lze úžasně nakupovat, nejen v nákupních centrech, obchodech, ale i tržištích. Mám kamarádku, která je úžasná a fajn osoba, ale dovolenou v Turecku a Egyptě považuje za tu nejhorší, protože není ochotná akceptovat jejich kulturu a není jí příjemná náklonost místních prodavačů.

Já jsem velmi komunikativní osoba a miluji energii míst i lidí, i proto se mi v Turecku, například i Istanbulu velmi líbilo. Alanya mě osobně vždy nabyla svojí energií na hooodně dlouho.

V Turecku se mi líbí i jídlo a voda Erikli. Pokud máte rádi sladkosti ochutnujte tam lokum – ideálně ne v krabičce, ale čerstvé. Celkově zákusky v Turecku, které jsem ochutnala byly vynikající. Jedno doporučení, pokud tam budete nakupovat – musíte smlouvat, a pokud hovoříte rusky, bude to ideální a budou k vám místní prodavači ještě přátelštější.

Energii Alanye musíte zažít.

Alanya nabízí možnost užít si moře, procházet se po obchodech, výborně se najíst a navštívit i památky. Je to v podstatě splněný sen. Vše na jednom místě.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Oblečení na večer

Pokud jste ubytovaní ve 4hvězdičkovém hotelu, existuje nepsané pravidlo, že pokud vyrážíte na  večeři, v rámci all inclusive, ale i mimo hotel do restaurace, je třeba mít vhodný elegantnější oděv.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Na snídani je také fajn se obléct tak nějak méně turisticky, vhodně na den, na oběd je to relativně jedno, protože mnohdy se jídlo konzumuje u bazénu, stejně tak to platí i pro odpolední snacky.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Proč mít vhodný oděv? Nejen proto, abyste zapadli, ale i proto, abyste si mohli udělat fotky, na které budete s radostí vzpomínat ještě po letech. Díky fotkám alespoň trochu zachytíte užasnou atmosféru Alanye.

Den cestovního ruchu – splněný sen – Turecko

Vhodný oděv do mešity

Věřím, že pokud budete v Turecku i turistické destinaci u moře, jako je např. Alanya, je ideální mít po ruce, jako žena, vlastní šátek na hlavu, oděv, který zahalí ramena a kolena. Proč? Protože je to vhodný oděv do mešity, kterou jistě pro zajímavost navštívíte. V Turecku je jich mnoho. Navštívila jsem mešitu jak v Alanyi, tak i Istanbulu. V mešitě mě výrazně zaujala kvalita koberců.

Někdy vám zde popovídám i o návštěvě Istanbulu.

Znáte Alanyi? Který hotel tam považujete za nejlepší a proč?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové