Není podstatné, zda jste momentálně spokojený, ale přepracovaný zaměstnanec, nebo úspěšný podnikatel, či podnikatel v problémech nebo člověk na začátku své podnikatelské cesty, důležité je, udržet si psychické i fyzické zdraví za každé situace.

Psychické i fyzické nemoci se nevyhýbají ani mladým, věkově i profesně zkušenějším, ženám, či mužům. Pojem syndrom vyhoření je dnes bohužel všeobecně známý. Zkuste udělat maximum pro své psychické i fyzické zdraví ve chvíli, kdy jej ještě máte.

Pozor na syndrom vyhoření!

Syndrom vyhoření

Někde jsem četla, že značně ohroženou skupinou, které se syndrom vyhoření může týkat, jsou paradoxně i lidé, šťastní ve svém zaměstnání, či podnikání, zvláště proto, že se výkonu své práce věnují na maximum, jsou jí pohlcení a zapomínají na odpočinek, který je velmi důležitý pro regeneraci a získání sil pro další, nejen pracovní, aktivity.

Nevím, zda sledujete seriál Ulice, ale byla tam, před několika lety, oblíbená postava energické kadeřnice Simony, která se vrhla do vlastního podnikání, provozovala kadeřnický salón a byla tak nadšená, že zapomněla na odpočinek a nakonec se stala obětí syndromu vyhoření.

Pozor na syndrom vyhoření!

Co je syndrom vyhoření?

Za syndrom vyhoření lze považovat stav chronického stresu. Tento stav směřuje k fyzickému a emocionálnímu vyčerpání, cynismu a odloučení, dokonce i pocitům méně cennosti a nedostatku úspěchů.

Syndrom vyhoření člověka paralyzuje natolik, že není schopen efektivně fungovat na osobní, ani profesní úrovni. Syndrom vyhoření nenastane ihned, ale padá na člověka postupně, delší dobu.

Rozdíl mezi stresem a vyhořením

Rozdíl mezi stresem a vyhořením je záležitostí stupně, což znamená, že čím dříve poznáte příznaky, tím lépe budete schopni vyhnout se syndromu vyhoření.

Mezi známky fyzického a emocionálního vyčerpání patří:

  • chronická únava
  • nespavost
  • zapomínání / zhoršená koncentrace a pozornost
  • tělesné příznaky – bolesti hlavy apod., ale měly by být hodnoceny lékařem
  • zvýšená nemocnost a ztráta chuti k jídlu
  • úzkost
  • zlost

Mezi známky cynismu a odloučení se řadí:

  • ztráta radosti
  • pesimismus
  • izolace
  • odloučení

Mezi známky pocitu méněcennosti a nedostatku úspěchu lze zařadit:

  • pocity apatie a beznaděje
  • zvýšená podrážděnost
  • nedostatečná produktivita a špatný výkon

Jak předejít syndromu vyhoření

Určitým způsobem se během posledních let syndrom vyhoření dotknul i mě, a to proto, že jsem neměla odvahu řešit osobní problémy ve vztahu a zaplácávala jsem to nánosem pracovních aktivit. Byla jsem na tom párkrát tak, že jsem už nebyla schopná poslat ani e – mail, což vzhledem k mým pracovním aktivitám, kde komunikace je to nejzásadnější, byl celkem problém.

Naučila jsem se příležitostně odpočívat a časem mě situace donutila stanovit si určitý systém práce.

Nejzásadnější je uvědomit si, že pokud některé věci nezvládnu ihned, svět se nezastaví a je nutné si pro daný okamžik, případně den, týden, stanovit priority. Nikdy nic není ideální, vždy je co zlepšovat, ale lepší je udělat jakýkoliv krok ke změně, i malý, vedoucí ke zlepšení, než vůbec žádný.

Pozor na syndrom vyhoření!

Mám pár osobních tipů, co udělat pro udržení vlastní zdravé psychické kondice

  1. To nejzásadnější, spěte alespoň 8 hodin.
  2. Dělejte si radost, počítá se i malá radost.
  3. Dělejte radost i ostatním (vašim blízkým).
  4. Relaxujte opakem své práce – pracujete –li hlavou, relaxujte tvůrčí činností, manuální prací v rozsahu, kterého jste schopni.
  5. Setkávejte se s přáteli, alespoň příležitostně a na chvíli.
  6. Choďte na procházky do přírody.
  7. Dělejte si duševní hygienu.
  8. Sportujte (rozvíjí fyzickou kondici).
  9. Dělejte si při práci přestávky.
  10. Nechte se odnést do světa módy a navštěvujte pravidelně informační web o módě Fashion Industry CZ.

Mnohdy si neuvědomujeme, že každý člověk vnímá věci jinak, často zcela odlišně, než my, má jiné hranice svých možností, nesuďme tedy hned ostatní, pokud zvládnou více, nebo naopak méně než my, protože, jak se říká „Obuj si moje boty a běž“. Mějme pochopení.

Více informací o syndromu vyhoření si můžete přečíst na internetové stránce Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra

Na výše uvedeném odkazu můžete také zjistit, zda se vás syndrom vyhoření týká, a to prostřednictvím Orientačního dotazníku.

Zdroj fotografií v tomto článku: pixabay

Zasáhl vás syndrom vyhoření? Co vám pomohlo se z něj tzv. oklepat? Podělte se s námi o svoji zkušenost v komentářích, nebo na sociálních sítích LinkedIn či Facebook.