Pozor na nebezpečí v online prostředí

Žijeme v době moderních technologií a často se už zmiňuje i jejich odvrácená tvář. Jak se říká i v jiných případech, je fajn, když nějaká možnost produkt apod. jsou vaším sluhou, ne pánem. V dnešním článku zde v kategorii Blog na webu Fashion Industry CZ bych chtěla připomenout, pozor na nebezpečí v online prostředí.

Osobně se snažím žít s maximální možnou mírou pozitivní energie, slušností a přátelskostí…někdo by řekl, že jsem naivní, protože věřím tomu, že člověk investuje, to se mu vrátí a má smysl chovat se slušně mimo jiné proto, abychom si to tzv. nerozházeli s karmou. Měla jsem tu čest vidět, co dokáže, když se na někom vyřádí. Jiní lidé, když byli v situaci daného člověka, tak byli celkem v pohodě, ale to co zažil on a já jsem to viděla…brr..až mě mrazí.

Ne každý člověk je slušný a má dobré záměry zvláště v online prostředí

Dříve se říkalo, že papír tzv. snese všechno. Bohužel to trošku platí i online, kde je obecně známo, že ne všichni lidé jsou těmi, za které se vydávají. Teď nemyslím filtry na Instagramu a dalších sociálních sítích reálných lidí, jako jsou například vaši reální přátelé od základní školy, sousedi apod. použité při prezentaci, aby ona i její tvůrci vypadali lépe. Mám na mysli případy, kdy má někdo fiktivní jméno apod.

Jakoby někteří lidé měli pocit, že jim internet dopřeje pro jejich nekalé úmysly jakousi anonymitu.

Dle mého pocitu a toho, co vidím kolem sebe, jsem nabyla dojmu, že podvodníci útočí hlavně na lidi, kteří jsou hodně aktivní na sociálních sítích, často jsou to podnikatelé apod. Podvodů a způsobů, jak jsou provedeny, je asi hodně. Nejsem žádná odbornice na toto téma. Smyslem mého dnešního článku je spíš poukázat, že se něco takového děje a zmínit moji vlastní zkušenost.

Moje vlastní zkušenost s nebezpečím v online prostředí

Kdysi mi řekl jeden známý, že jsem typická cílová skupina podivínů a podvodníků. Zeptala jsem se jej, z jakého důvodu si to myslí a tvrdí to. Odpověděl mi, že působím slušně. Já taková totiž opravdu jsem a věřím, že když já se chovám slušně, tak ostatní se ke mně tak chovat budou také. V poslední době se řídím svými hesly ještě více a s maximální pokorou a vděčností musím říct, přibývá v mém okolí množství fajn a férových lidí.

Bohužel je ale pravda, že v minulosti jsem potkávala různé lidi (při mé práci a pestrosti i projektů, kterou přináší, to asi není zvláště pro zkušené a starší lidi překvapení). Při pohledu zpět mám dnes pocit, že mi snad něco jako vyšší síla je poslala do cesty, abych se něco naučila…mít ráda sama sebe a vážit si sebe a abych pochopila, že ne každý může být můj zákazník/zákaznice, a to hlavně z důvodu jiného způsobu myšlení a jeho/její vlastní nechuti vůbec hledat a najít cestu spolupráce. Bylo to pro mě těžké přijmout, ale učím se to, protože jsem člověk, který hledá cesty, aby vše fungovalo.

K těm dobrým lidem nyní. Jak se říká, vše zlé je pro něco dobré. Je to pravda, ale chci raději více toho dobrého. Jednou mi volala jedna moje známá, s níž jsme v telefonické, osobní i online komunikaci mnoho let a tak nějak o sobě víme, přestože se nepotkáváme nějak pravidelně, že to vypadá, že mi někdo napadl můj osobní profil na sociální síti Facebook.

Nejdříve jsem si říkala, že to není možné a…opravdu. Díky včasnému varování mojí známé, jsem to ihned začala řešit, Facebook pochopil, co se stalo, že to není moje chyba a podařilo se mi zachránit můj profil, který buduji několik let, věnuji tomu čas a energii. Té známé jsem za tuto pomoc…varování…dodnes velmi vděčná.

Když jsem něco podobného viděla u svých přátel na Facebooku, také jsem se je včas snažila varovat. Proč to zmiňuji, aby člověk byl opatrný. Je to ale náročné, pokud chcete být vidět, podnikáte apod.

Další nepříjemnost jsem zaznamenala také na Facebooku, kdy mi brzy ráno začala psát nějaká cizí paní a snažila se mě přimět věnovat se nějakému náboženství. Mnou založené skupině na sociální síti Facebook – Český módní průmysl se nevyhýbají příspěvky se sexuální tématikou od cizích lidí a občas neznámých, které jsem si přidala do svých přátel s vidinou, že se zajímají o moje aktivity a fashion. Vždy, jak to zjistím, okamžitě mažu.

Zažila jsem si i situaci, kdy mi nějaká paní údajně s podivným jménem posílala žádost o zprávu a byl tam monolog na téma, že nějaký jiný člověk v jedné ze zahraničních zemí umřel, neměl žádné dědice a ona pracovala v bance s tím, že bychom se snad o jeho dědictví rozdělili…neuvěřitelné, to člověk neví, co tím ti lidé sledují a rovnou je blokuje.

Co z toho plyne? Buďte opatrní nejen v online prostředí a přidávejte si ideálně pouze lidi, které osobně znáte či s nimi máte více společných přátel a ty přátele znáte. Ještě lepší doporučení? Vždy, když si vás někdo chce přidat do přátel, napište mu, co ho k tomu vede, jestli se znáte apod., samozřejmě slušně. Také poznávám ráda nové lidi, ale obezřetnost je na místě.

V tomto článku nemůžu vynechat zmínku o umělé inteligenci. Myslím, že fajn s ní umět pracovat, alespoň trošku poznat její možnosti….i zde platí je skvělým sluhou, ale zlým pánem. V rukou fajn lidí, může být hodně užitečná, ale pokud ji někdo bude chtít zneužít k nekalým záměrům, bude to špatně, ale tak je to se vším.

Tvořme drobnými rozhodnutími i kroky lepší svět…své okolí, přidají se k nám další lidé stejně smýšlející a naše myšlenka získá větší rozměr…má to smysl.

A co vy, setkali jste se někdy s problém v online prostředí?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.