Čisté ovzduší, jízdní kolo a Berlín

Dnes máme Evropský den jízdních kol a včera byl mezinárodní den čistého ovzduší. Rozhodla jsem se najít průsečík mezi těmito dvěma tématy a po chvíli mi vyšlo hlavní město Německa Berlín.

Byla jsem zde před hodně lety vyloženě jako turistka. Maturovala jsem z němčiny a měla jsem k ní blízko už od základní školy. Když jsem se během svého studia němčiny učila o památkách v Berlíně, toužila jsem po tom, jednou je vidět na živo a to jsem si splnila.

Během letošního jara mi na mysl přišla myšlenka, že bych se do Berlína vypravila znovu, tentokrát převážně pracovně, ale užila bych si i návštěvu míst, kam jsem se tehdy nestihla podívat a chtěla bych právě nasát atmosféru tradiční pro Berlín, tu kosmopolitní. Mám v úmyslu navštívit udržitelné obchody a návrháře a celkově zkouknout fashion scénu.

V Berlíně bylo obrovské množství jízdních kol, když jsem tam před lety byla

Například v Amsterdamu, to vím z doslechu, nikdy jsem tam nebyla, je běžné stejně jako i jinde v Nizozemí a Holandsku, že lidé jezdí na kole. Podobné je to zřejmě i ve Švédsku. Vím, lidé jezdí na kole takřka na celém světě, ale myslím, že ne v takovém měřítku jako v určitých konkrétních zemích. Při mojí návštěvě v Berlíně mě velmi překvapilo, kolik tam bylo jízdních kol. Ano jen jízdních kol. Občas koukám na německé filmy a je to běžné, že tam lidé jezdí na jízdním kole.

Pokud jste ještě neviděli doslova hromadu jízdních kol naskládaných na sobě, na jednom místě, tak si zajeďte se podívat před hlavní nádraží v Berlíně, tam to uvidíte. Je to zajímavá a až neuvěřitelná podívaná, zvláště pak pokud si člověk uvědomí, že jednou se na toto místo vrátí majitel každého jednotlivého jízdního kola a bude na něm chtít odjed domů. Jak jej pozná, najde jej v té hromadě? Napadaly mě různé otázky.

Sdílené jízdní kolo je oblíbeným dopravním prostředkem nejen v Česku

Sdílené jízdní kolo je oblíbeným dopravním prostředkem nejen v Česku

Jízdní kola jsou ekologická a v Česku už také oblíbená varianta dopravního prostředku

Již nějakou dobu je možnost v Česku si zapůjčit, v různých městech, nebo spíš využít sdílené jízdní kolo. Poměrně hodně lidí tuto variantu přesunu z místa a do místa b. Zjistila jsem se, že snad na pár minut je to i zdarma. Osobně jsem jej zatím nevyužila, raději chodím pěšky nebo přesunuji vlastním autem či nějakým jiným dalším způsobem. K cyklistice nemám kladný vztah.

Cyklistika všeobecně se stala oblíbeným sportem zvláště v době pandemie koronaviru. Slyšela jsem, že když někdo si chtěl zakoupit nové jízdní kolo, případně elektrokolo, musel na něj čekat velmi dlouho a že údajně prodejci kol nechtěli reklamu na jakákoliv jízdní kola, protože nestíhali pokrýt poptávku nových i stávajících zákazníků, což je na jednu stranu mazec a na druhou skvělé.

Některým ženám sukně na jízdní kolo jako součást outfitu vyhovuje

Některým ženám sukně na jízdní kolo jako součást outfitu vyhovuje

V jakém oděvu vyrazit na kolo?

Jsou ženy, viděla jsem to v severských filmech a seriálech, které jezdí na kole v sukni. Ať už ta sukně má jakoukoliv délku. Obdivuji to, nešla bych do toho i z důvodu pohodlí, přestože sukně a šaty miluji, když už bych jela na kole, bylo by to nejspíše v kraťasech či dlouhých nebo středních kalhotách.

Jízdní kola, zvláště ta sdílená jsou určitě super pro turisty uvažující ekologicky i chodící rádi pěšky. Když člověka v nějakém městě bolí nohy, zvláště ženy z ne úplně pohodlných, ale přesto krásných botů, jistě rády nasednou na sdílené jízdní kolo a přesunou se k další turistické zajímavosti nebo se přiblíží svému cíli v podobě dočasného ubytování jako hotel, penzion, apartmán apod.

Během jednoho fashion večera, konkrétně toho, který pořádala BM agency Báry Mandátové po několika přesunutích termínu konání kvůli covidové pandemii, v Přerově v příjemné restauraci Harmonie, jsem se seznámila s firmou Bikarna.cz vyrábějící designově krásné oděvy na kolo, plné výrazných vzorů a barev. To, že jsem je zde zmínila není reklama, dělám to na základě své svobodné a dobré vůle, protože mi zapadají do kontextu článku i v souvislosti s obsahem tohoto informačního webu o módě.

V čem (jakém oděvu) na jízdním kole jezdíte vy?

Zdroj všech fotografií: pixabay.com

Další články o lifestylu v souvislosti s módou najdete na našem blogu.

Tento článek není reklama!