Oslava vína, tradice, kultury a ruční práce

Nazvat tento článek jinak než Oslava vína, tradice, kultury a ruční práce asi ani nešlo, protože by lépe nepopsal jeho obsah.

Od kroje přes ruční práci po víno

Nedávno se mi splnil jeden z mých snů, oblékla jsem díky Jarmile Matyášové kroj, konkrétně kroj typický pro oblast Uherského Brodu, více si o tomto mém nádherném zážitku můžete přečíst v článku zde v kategorii Blog.

Jsem šťastná, že mnohdy u mě jeden podnět přinese další a následně na tento děj navazují různé události. Podobně to bylo i se splním mého snu v podobě oblečení si kroje.

Tímto Ti milá Jarko ještě jednou děkuji moc za možnost obléct si kroj

Tímto Ti milá Jarko ještě jednou děkuji moc za možnost obléct si kroj

Nejen, že jsem si oblékla nádherný kroj a vychutnala jsem si báječný pocit z toho, mít jej na sobě oblečený, ale seznámila jsem se s úžasnou dámou paní Jarmilou, která mě do něj oblékala a díky komunikaci s ní jsem zjistila, že se v Uherském Hradišti konají druhý víkend v září Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, což je podle všeho nádherná událost.

V rámci programu v Uherském Hradišti se představily různé krojové soubory

V rámci programu v Uherském Hradišti se představily různé krojové soubory

A musím říct, že opravdu je, protože jsem ji letos poprvé v životě navštívila a vše jsem na vlastní oči viděla a zažila. Více informací o této události najdete zde –  Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti (slavnostivinauh.cz) .

U paní Jarmily Matyášové jsem si užila nejen skvělou atmosféru jejího království, kde šije kroje, peřinky apod., ale i její srdečnou osobnost, vyprávění o jejím tvoření apod.

Jarka mi darovala nádherné červené jí vlastnoručně vyšité triko. A když mi řekla, že se v Uherském Hradišti koná událost zaměřená na víno a podporu místní kultury, přemýšlela jsem, zda mám v tom termínu volno a pojedu se tam podívat. A zjistila jsem, že volno mám a chci se tam podívat.

Toto nádherné triko jsem chtěla s pokorou a vděčností vynést na události Slavnosti vína v Uherském Hradišti

Toto nádherné triko jsem chtěla s pokorou a vděčností vynést na události Slavnosti vína v Uherském Hradišti

Ve vyšívaném triku od Jarmily Matyášové na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti

Rozhodla jsem se, že na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek do Uherského Hradiště pojedu, užiji si tam atmosféru, věřila jsem, že i poznám zajímavé lidi a nejspíš potkám i nějaké své známé a….obléknu si na sebe mimo jiné nové červené triko, které jsem dostala od Jarky, jež jej vyšila nádherným vzorem. Chtěla jsem to udělat proto, že jej ráda a hrdě vynesu na událost na podporu kultury a tradic dané lokality.

Co bylo také velmi milé, tak to, že jsem potkala pana hejtmana Zlínského kraje s jeho milou a sympatickou manželkou a prohodili jsme pár slov.

Počasí zhatilo můj záměr vynést vyšívané triko od Jarmily Matyášové

Sobota 9. září mě, nejen co se týká počasí, mile překvapila. Vzhledem ke krásnému počasí, které bylo, a velkém vedru jsem se triko s krátkým rukávem, které vyšila Jarka, rozhodla nevynést a obléct si jej v budoucnu na nějakou příležitost.

Místo zmíněného trika jsem oblékla šaty v barvě roku 2022 a k němu jsem doladila černé espadrilky, které jsou pohodlné a černou proutěnou kabelku.

Oslava vína v Uherském Hradišti stojí za návštěvu, potkáte v tomto městě mnoho nádherně oblečených lidí

Oslava vína v Uherském Hradišti stojí za návštěvu, potkáte v tomto městě mnoho nádherně oblečených lidí

Móda na Slováckých slavnostech vína v Uherském Hradišti

Můj úplně prvotní záměr nebyl jet na Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti pracovně, ale jak často říkávám, mnohdy se mi prolíná práce do osobního života, což mi nevadí a někdy to i vítám, ale už umím mít volno.

Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti byly pastvou pro oči milovníků módy a tradice, a hlavně vkusu a elegance. Nejen, že na nich byl krojovaný průvod, v němž šli lidé z různých oblastí, ale i většina návštěvníků této akce měla dostatek sebereflexe se pěkně obléct, zvláště pak ženy. Nejčastěji byly k vidění na ženách šaty v různých barvách a vzorech.

Kroje jsou nádherný typ oděvu

Kroje jsou nádherný typ oděvu

Co mě velmi potěšilo, tak je nejen krása města, upravených domů, budov, nádhera kostelů, ale hlavně ochota lidí v krojích se nechat vyfotit či se dokonce nechat vyfotit se mnou.

Zaujala mě nabídka oděvů nejen firem na stáncích, ale i v některých obchodech, a tak jsme se bavili i o spolupráci a věřím, že se máte na tomto webu na co těšit. V příštím roce 2024 se chci v létě více věnovat i tradiční módní tvorbě, v Česku máme mnoho šikovných lidí a potřeba je podpořit a častěji o nich hovořit.

Na stáncích v Uherském Hradišti byly v nabídce i oděvy s tradičními vzory

Na stáncích v Uherském Hradišti byly v nabídce i oděvy s tradičními vzory

Byla jsem za řidiče, a tak jsem víno vyzkoušela až doma, ale v tom vedru, které bylo, jsem si ráda dala nealko a ochutnala jsem i vinnou šťávu v jednom ze stánků vinařství, které se prezentovaly na jednom ze dvou náměstí. Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti jsou skutečně velkou událostí, kterou stojí za to navštívit, i když například na místě víno nepijete.

Nabídka kabelek apod. milovníky módy a doplňků potěšila

Nabídka kabelek apod. milovníky módy a doplňků potěšila

Během Slováckých slavností vína v Uherském Hradišti rozhodně nestrádali ani milovníci slaných a různých sladkých dobrot.

Už jste někdy byli na této akci? A máte rádi slavnosti zaměřené na víno?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové