Spánek a vztah lidí k němu

Dnešní téma článku zde v kategorii Blog na informačním webu o módě Fashion Industry CZ je spánek a vztah lidí k němu. Spánek je velmi důležitá činnost, mnoho lidí si stále jeho význam pro život vůbec neuvědomuje.

Pokud jste zde v kategorii Blog poprvé, možná si pokládáte otázku, proč se na webu o módě věnuji článku na téma, které na první pohled vůbec nesouvisí s módou a módním průmyslem. Zastávám názor, že téměř vše se vším souvisí a hlavně Fashion Industry CZ je web o módním průmyslu, jak už je z jeho názvu patrné, módě, ekonomice a lifestyle.

Jako majitelka jsem k tomu rozhodla proto, že považuji za důležité vnímat módní průmysl a lidi v něm nejen jako samostatnou bublinu, ale i jako součást okolního světa a v souladu s tímto přinášet zajímavý obsah na tento web.

Lidé a spánek

Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Platí to i v oblasti spánku, jsou lidé, kteří jej milují a sami se označují slovem spáči. Existují i lidé, kteří spí málo a dostačuje jim to, nebo si to alespoň myslí.

Každý člověk má jinou potřebu spánku

Každý člověk má jinou potřebu spánku

Bohužel někdy u každého člověka se vyskytnou problémy se spánkem, čehož jsou příčiny v celkové nepohodě, je to potřeba příčiny odstranit, protože je důležité, aby člověk měl spánek kvalitní.

Význam spánku je obrovský, lidé často netuší, jaké všechny procesy se ve spánku dějí a že jeho nedostatek či nekvalita způsobují i zdravotní problémy, a to přeci nikdo z nás mít nechce, že?

Příjemné prostředí je pro kvalitní spánek zásadní

Příjemné prostředí je pro kvalitní spánek zásadní

Jak mít kvalitní spánek?

Rozhodně nejsem odbornice na spánek ani lékařka, ale dovolím si spíše v tomto článku připomenout běžné podmínky pro kvalitní spánek a možná vám některá z nich pomůže ke kvalitnímu spánku, protože jste ji zapomněli aplikovat a věděli jste, že existuje, tak si ji připomenete nebo novou objevíte.

Pro kvalitní spánek:

  • je důležité mít kvalitní matraci a ideálně postel, která se vám líbí a máte ji rádi
  • přiměřená teplota v ložnici, kde spíte
  • je vhodné vyvětrat před tím, než jdete spát (v zimě se větrá krátce a zcela otevřeným oknem, v létě se větrá ventilací a déle – viz doporučení, která jsem kdysi dostala od topenáře a výrobce oken)
  • příliš nepít a nejíst krátce před tím, než jde člověk spát
  • obléct pohodlný oděv na spaní (I v této oblasti mám ráda pestrost a typy spacího oděvu – nočního prádla správně řečeno, střídám. Mám ovšem velmi ráda overaly s krátkou i dlouho nohavicí. Někde jsem kdysi četla, že lidé, kteří spí bez oděvu, jsou zdravější a mají lepší imunitu.)
  • mít ticho a klid na spaní – ideálně spát s vypnutou televizí, máte – li ji v ložnici
  • mít tmu v ložnici, k zatemnění jsou ideální blackoutové závěsy, které téměř nepropouští světlo a v létě, zvláště ty kvalitní, izolují místnost od horka zvenčí
  • je vhodné nechat pracovní věci v zavřeném notebooku apod.
  • spát dostatečně dlouho, ale dlouhodobě ani málo, ani příliš dlouho

Jaký vztah ke spánku máte vy a jak podporujete jeho kvalitu?

Zaujal vás článek? Sdílejte jej na sociálních sítích a označte nás tam, budeme rádi :-).

Pokračovat ve čtení dalších lifestyle článků  můžete ZDE.

Zdroj fotografií: pixabay.com