Odchylky od strategie

Mnoho lidí se často všeobecně bojí udělat změnu apod. a tak si stanoví strategii a tvrdošíjně, mnohdy až zbytečně se jí drží zuby nehty, jak se říká a obává se i odchylky či více odchylek od strategie, kterou si stanovili. Je to správná cesta?

Odchylky od strategie jsou někdy lepší než urputnost

Pokud si správně pamatuji, téma urputnost jsem zde, v některém z článků na blogu informačního webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ již rozebírala. Ještě v poměrně nedávné minulosti jsem byla hodně urputná a dnes musím říct, že jsem si tím škodila, totálně se vysilovala, ale něco mě to naučilo, a to že i tato vlastnost, když se s ní správně pracuje, může mít nejen pro vás samotné velký přínos, zvláště pak v záležitostech, kde je potřeba mít výdrž, protože cíl se jeví hodně vzdálený a cesta k němu vedoucí poměrně hodně klikatá a tak trochu nejistá.

Význam dlouhodobé strategie je nezpochybnitelný

Význam dlouhodobé strategie je nezpochybnitelný

Nebojte se odchylky či jejich většího počtu, protože vás mohou přivést na snadnější cestu k vašemu vytýčenému cíli, správnou cestu. Někdy se ukáže, že je to tak správně a něco nevyšlo, aby tzv. klaplo to, co vás přivede dříve k vašim cílům.

Drobné odchylky nás ale mohou přivést také k poznání, že jsou chybou a chyby nás učí, dávají nám tolik potřebné pro život zkušenosti.

Dlouhodobá vize je důležitá

V některé části cesty může člověk změnit drobným způsobem strategii, během které se i něco naučí. Získá často dovednosti navíc či se utvrdí ve správnosti cesty. Nemarněte ale čas, dávejte na své pocity, intuici, dříve jsem to dělala méně než dnes a mrzí mě to. Obklopte se lidmi, kteří mají stejné hodnoty jako vy, jdou dopředu a jsou schopni spolupráce, vzájemné podpory a ideálně i konstruktivní kritiky. Dovolím si jedno doporučení, které se ke mně dostalo, přijímejte rady a doporučení od lidí, kteří jsou tam, kde chcete být jednou vy.

Nejdůležitější rada – vyhněte se negativní energii a lidem ji šířící. Ano, pokud jste optimisti, možná se nějakou dobu budete snažit mít vůči nim pochopení, snahu jim ukázat, že věci je možné řešit s optimistickým přístupem apod., ale mnohým z nich není pomoci, možná mají jen hodně špatných zkušeností, ale myslím, že je to spíše jejich vlastním nastavením a ještě více rozhodnutím. Opakuji, nejsem sluníčkář, zažila jsem dost drsných záležitostí, ale vnímám na sobě, když je kolem mě pozitivní nebo negativní energie, ten rozdíl je obrovský.

Pamatujte, rozumný přístup je podívat se na věci realisticky, což vidím jako přístup, kdy to zhodnotíte a řeknete, mohlo by to dopadnout negativně, ale všechno, co je v mých silách proto, aby to dopadlo pozitivně, je třeba v hodnocení vidět i kladné vlasnosti apod.

Někdy nastanou situace, s nimiž jsme nepočítali a je na nás, jak k nim přistoupíme, možná zareagujeme pro nás samotné netypicky, ale můžeme se díky nim i něco přiučit. Jsme jen lidé, mějme sebereflexi, ale umějme si užívat život, odpočívat apod., ale vždy mějme současně na paměti to, co chceme…dlouhodobý výhled, cíle, sny a strategii, díky níž k těm cílům míříme.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Další lifestylové články si přečtěte ZDE.