Nedávno mě čekala návštěva zahraničního veletrhu, jednalo se o veletrh Poland Shoes Expo, protože jsem se tam jako majitelka informačního webu o módě Fashion Industry CZ, který byl jeho mediálním partnerem, rozhodla jet osobně a užít si veletržní atmosféru, kterou, a to ráda přiznávám, mám moc ráda. Člověk si tyto radosti užívá po lockdownech ještě více než dříve.

Před veletrhem

Nyní se zaměřením na přípravu na návštěvu odborného veletrhu jako návštěvník, ne jako vystavovatel. Když se rozhodnete navštívit nějaký veletrh, je to nejdůležitější zařídit si ubytování (zajímejte se o lokalitu, kde je umístěno, abyste to neměli nikam, kam se chcete podívat, zvláště do areálu výstaviště daleko), zamyslet se nad způsobem dopravy, který do cíle využijete, vyřídit si cestovní pojištění a zamyslet se nad dalším programem svého pobytu. To vše proto, abyste čas v lokalitě využili naplno. Jak známo, času není nikdy dost.

Určitě si nezapomeňte přibalit své vizitky, možná blok na poznámky a propisku. Pokud jste ještě nebyli nikdy na například odborném veletrhu, nyní není podstatná lokalita, věřte, že vizitky jsou zvláště v určitých kruzích a u lidí na jisté intelektuální úrovni stále aktuální, a to bez ohledu na národnost lidí či jejich věk. O vizitkách se zmiňují také české knihy o etiketě od Ladislava Špačka.

Ať už jde o veletrh či jinou událost, pokud si nevíte rady, co je vhodné činit, jak se obléct apod., je určitě dobré nastudovat si informace o etiketě, protože slušností nikdy nic nezkazíte, spíše naopak, může vám její využití významně pomoct a tzv. otevřít dveře i tam, kam si myslíte, že nemáte šanci se nikdy dostat.

Veletrh je ideální příležitost podívat se do nějakého města, kam jste se zatím nepodívali, ale chtěli se tam už dříve podívat. Prodlužte si svůj pobyt např. o den či dva, stojí to za to, alespoň dle mé zkušenosti. Ráda spojuji práci a zábavu. Považuji to za vhodně využitý čas.

Návštěva zahraničního veletrhu

Vhodný oděv na veletrh

Říkáte si, že není podstatné, v čem přijdete, že jste jen návštěvník? S tímto přístupem skutečně jdete na odborný veletrh? Vlastníte firmu, či jste její součástí ať už jako zaměstnanec či jako OSVČ? Pamatujte, nereprezentujete jen firmu, bez ohledu na to, zda je vaše, ale i sebe jako člověka. Mít na sobě vhodný oděv pro příležitost veletrhu je tedy podstatné. Vezměte také v potaz, o jaký veletrh se jedná a kde se koná (např. odlišnosti zemí od té kde žijete).

Bez ohledu na to, zda jste žena či muž, dovolím si vám dát zásadní doporučení, zvolte si pohodlný outfit, celý. Proč říkám celý? Mám na mysli nejen oblečení složené z příjemných materiálů, ale i pohodlnou obuv. Dámy, milujete lodičky? Na veletrh si obujte jen ty, v nichž víte, že skutečně celý den vydržíte. Pokud je nemáte, zvolte jinou obuv, například elegantní balerýnky.

Prostory pavilonů, v nichž se obvykle veletrhy konají, jsou všeobecně velké a chodit tam v nepohodlných botách vám jistě obchodní úspěch nepřinese. Když se necítíte dobře kdykoliv a kdekoliv, podepíše se to na vašem výkonu a to jistě nechcete.

Mluvím ze zkušenosti, že pohodlná obuv je základ, pokud vás zrovna nečeká pouze událost, kde pánové či dámy pouze vystoupíte z auta a půjdete cca 4 kroky do restaurace a tam si pouze sednete a stejným způsobem se přesunete do svého auta a odjedete domů.

Jednou jsem šla jako divák na jednu z přehlídek na pražský týden módy s pánským doprovodem, a byla fronta před vchodem, muselo se stát delší dobu, následně se postupovalo po ne zrovna ideálním terénu a on měl velmi nepohodlné boty. V tu chvíli nebylo podstatné, zda je muž nebo by byl žena, protože nepohodlí cítil. Proto moje poznámka o pohodlí je důležitá pro ženy i muže.

Mám zkušenost jako člověk, který byl součástí firmy, která byla vystavovatelem na odborném veletrhu. Byly doby, kdy jsem byla delší dobu na stánku, ale také znám, jaké to je, obcházet stánky a věřte, že v nepohodlné obuvi a oděvu bych to tedy vskutku absolvovat nechtěla.

Návštěva zahraničního veletrhu

Setkání na Poland Shoes Expo

Ráda bych ještě zmínila, že pokud spolupracujete s určitým veletrhem a máte vůči němu jakoukoliv roli, je určitě fajn pozdravit se s organizátory a dalšími lidmi, kteří s veletrhem souvisí.

Na veletrzích všeobecně a samozřejmě i Poland Shoes Expo se mi velmi líbí ta příležitost osobně se potkávat s lidmi, poznávat nové lidi, rozšiřovat si povědomí o novinkách v oboru a vzhledem k tomu, že i jako člověk mám moc ráda módu, tak i koukat na ty krásné výrobky, které v rámci módního průmyslu nabízí. Jak už jsem zmínila, atmosféra veletrhů všeobecně stojí za to. Pokud ji můžete osobně zažít, neváhejte a využijte této možnosti, užijete si to.

Návštěva zahraničního veletrhu

Po veletrhu

Po veletrhu, nejpozději během týdne od posledního dne veletrhu je vhodné splnit to, na čem jste se na veletrhu domluvili a poslat slíbené informace apod. Ale ideální je kontaktovat firmy tak maximálně třetí den od posledního dne veletrhu.

Tip – s fotkami apod. z veletrhu můžete dále pracovat, a to delší dobu. Veletrh je skvělá příležitost nejen utužit obchodní vztahy, ale navázat i nové a dozvědět se novinky z oboru, o který se zajímáte, pracujete v něm či se v něm chystáte začít podnikat.

Navštívili jste letos také veletrh Poland Shoes Expo či jiný veletrh zaměřený na módu, obuv či textil?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové