Jak nevytvářet textilní odpad je otázka, nad kterou stojí za to se zamyslet. Základem je přemýšlet ještě před nakupováním textilních výrobků, neboli oblečení, módních doplňků apod. o dalším dopadu tohoto, ale i dalších našich nákupů. Nejzásadnější je vyvarovat se impulzivních nákupů. Jako prevence pro eliminaci impulzivních nákupů je kvalitní obsah šatníku a botníku. Který si lze systemickým postupem vytvořit.

Pokud jste právě dostali nápad, že si uklidíte v šatníku a botníku, na což si plánujete v nejbližší době udělat čas a nechcete čekat až na podzim či jiné roční období a chcete se inspirovat pro snadnější výkon této aktivity, nahlédněte do našeho článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ, s názvem Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto? 

Zmíněný článek vás jistě nejen povzbudí, možná přivede i k zamyšlení se nejen nad svým šatníkem, ale i životem a inspiruje pro cíl v podobě kvalitního obsahu šatníku, k němuž vede cesta v podobě několika kroků.

Kam s nechtěným textilem (textilním odpadem) – opakování matka moudrosti

Velmi důležité je zamyslet se nad otázkou, kam umístit nechtěný textil. O tomto tématu se posledních několik let stále mluví a píše, ale dovolím si opakování a vlastní tipy.

Nepotřebné oděvy nabízím svým příbuzným – Když se s některými věcmi, z různých důvodů, ze svého šatníku loučím, nejdříve je ukáži svojí mamince, zda by je využila. Někdy tyto moje kousky končí u ní a její zase u mě. Další variantou jsou sestřenice a kamarádky, ale ne vždy.

Jak zbytečně nevytvářet textilní odpad?

Životní zvrat mě dovedl na bleší trh – V minulosti jsem zažila i jednu nepěknou osobní zkušenost, řekněme brutální zklamání v oblasti mezilidských vztahů a od té doby na sobě ještě i mnoha jinými způsoby pracuji a k tomu se tehdy připojila i poměrně velká čistka v šatníku. Měla jsem několik krabic oděvů a módních doplňků, to ještě s přihlédnutím, že každý rok podporuji Charitativní kabelkový veletrh. Rozhodla jsem se zkusit štěstí a prodat své „poklady“ na bleším trhu.

Už jen samotná návštěva na bleším trhu byla pro mě velmi přínosná zkušenost, protože jsem zjistila, co všechno lidé prodávají a jak zajímavé kousky nejen oděvů tam lze koupit a za příjemné ceny. Jako prodejce jsem se tam objevila asi 2x. Během tohoto léta, nejpozději podzimu se k tématu já jako prodejce na bleším trhu vrátím a věnuji mu článek zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.  Ne vše, co jsem chtěla, jsem prodala.

Jak zbytečně nevytvářet textilní odpad?

Umístěte nepotřebný textil do kontejneru na textil a pomůžete na více místech – Chápu ale, že ne každá a každý z vás má prostor na uskladnění nechtěných a nepotřebných věcí, a proto si dovoluji ještě zmínit kontejnery na textil. Nyní zmíním realitu v Česku. Ať už jste z Moravy, Čech či jiné části České republiky, ve vašem městě jistou kontejnery na textil, o které se stará určitá firma. Co se týká Prahy a nejbližšího okolí, můžete tam nalézt oranžové kontejnery na textil firmy Potex. Tuto firmu zmiňuji úmyslně, protože znám její jednatelku, což je moc milá, energická a pracovitá dáma. Tato osoba mi byla velmi nápomocná v době zakončování mého bakalářského studia.

Každý z nás, kdo někdy studoval, ví, jak je mnohdy obtížné získat pomoc pro své projekty od firem, které již tak mají spoustu aktivit a málo čas. Jednatelka firmy Potex mi byla nápomocná a díky komunikaci s ní jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí a získala na mnoho věcí úplně jiný pohled, a to například i v oblasti lidských zdrojů.

I když se to na první pohled možná někdy příliš nezdá, kontejnery na textil mají obrovský přínos pro společnost jako takovou, protože například díky jejich existenci mají jiní lidé práci, nejde zde tedy pouze a jen o ekologii. Je mi potěšením, že paní jednatelka firmy Potex přijala moji nabídku na rozhovor, na který se můžete těšit v kategorii Rozhovory.

Možností, kterou jsem přímo nezmínila je varianta odnosu nepotřebného textilu do charitativních organizací, dětských domovů apod., dozvěděla jsem, že nemají zájem. Osobně doporučuji kontejnery na textil, protože odtamtud oděvy putují do charitativních organizací a můžou dále pomáhat těm, kdo je potřebují a využijí.

Kam nejčastěji putuje vámi nechtěný a nepotřebný textil?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Autor všech ostatních fotografií: archiv Sandry Friebové