Dnes máme Mezinárodní den rodin. Mezinárodní den rodin je svátek nás a našich blízkých i vzdálených příbuzných. Nevím, jak je to ve vaší rodině, ale naše rodina je velká, stýkáme se a se vzdálenými příbuznými o sobě plus minus nějak víme.

Každý z vás, kdo čte tento článek, má svoji rodinu a někam patří, bez ohledu na to, zda je to rodina pokrevní či nová, kterou jste získali díky adopci. Možná máte dvě rodiny, jednu získanou díky adopci a následně jste svoji původní rodinu pokrevní našli a stýkáte se. Myslím, že zásadní je rodina v podobě, kdy se máte rádi a zajímáte se o sebe, bez ohledu na pokrevnost.

V Česku se Mezinárodní den rodin slaví jako významný den od roku 2006 a připadá na 15. května.

Mezinárodní den rodin

Moje rodina

Jsem sice jedináček, ale…mám velkou rodinu, jak už jsem zmínila výše, mám širší rodinný kruh, který čítá několik sestřenic, bratranců, tet, strýců, vlastnic a vlastníků…Pojem vlastník a vlastnice je pro mnoho lidí tak neznámý, protože nejsou v kontaktu ani se svými sestřenicemi, mnohdy se sourozenci nebaví, a to je tragédie.

Chápu, že někdy to možné není, ale předcházejme takovým výsledkům, respektujme lidi, ale chtějme od začátku, i od mládí, aby i oni respektovali nás. Víte tedy, kdo je to vlastník či vlastnice v souvislosti s rodinou? Vlastník je syn sestřenice naší maminky či tatínka a vlastnice je dcera sestřenice naší maminky či tatínka.

My máme i v rámci naší rodiny i rodinné srazy. Když se jednou za několik let sejdeme, většinou v nějaké restauraci, kterou v podstatě do posledního místa zaplníme, to je pak úžasná akce, velké množství lidí na jednom místě, kteří jsou rodina. Nikdy se nám ještě nepodařilo sejít se všichni, v jeden dena  na jednom místě, a proto se mnohdy stane, že se setkáme s někým, kdo je náš příbuzný, vzdálený, ale neznáme se.

Někdy se nepoznáme či si na sebe nepamatujeme, ale máme pomůcku, jsme rozděleni na příslušníky určité větve, kde je známá jedna vstyčná osoba a k té se hlásíme a zmiňujeme ji při hovoru s někým, kdo se ptá, z jaké větve pocházíme. Tento rodinný sraz, kterého jsem se již několikrát zúčastnila, je sraz pouze se stranou rodiny od mojí babičky, otcové maminky, která již bohužel nežije.

Dokážete si představit, kdyby se na jednom místě měla setkat část rodiny z otcové strany a mého dědečka, tatínka mého otce? A k tomu ještě lidi ze strany mojí maminky? Mám na mysli velmi vzdálené příbuzné? To bychom už zabrali asi menší hotel.

Mezinárodní den rodin

Zajímavost naší rodiny – vzdálených příbuzných

Když se tak na rodinném srazu bavím s lidmi, kteří jsou moji vzdálení příbuzní, mnohdy zjistíme, že máme více společného, než se může zdát a jeví se to jako souvislost pokrevní. Např. nejen podobné názory, ale i lehké zdravotní problémy a pocity v jistých situacích. Je to až neuvěřitelné. Myslím, že je zásadní znát svoji rodinu, samozřejmě zájem o kontakt musí být na obou stranách.

Co mám na svojí rodině, bližší i té vzdálené, moc ráda je to, že jsou to milí, přátelští a velmi komunikativní lidé, kteří si neškodí, což jsem zjistila, že není samozřejmost. Zjistila jsem, že existují rodiny, kde se jejich členové mezi sebou okrádají, nejen o peníze, to jsem byla naprosto zděšená a nemohla jsem tomu uvěřit. Buďme rádi za svoji rodinu.

Myslím, že Mezinárodní den rodin je krásný den a bylo by fajn, abychom zavolali alespoň části rodiny a popřáli jí hezký den a řekli, že jsme rádi, že ji máme. Neslavíte tento den? Cokoliv kladného je fajn slavit, co myslíte? Co takhle pojmout tento můj článek jako inspiraci a prozatím jen kontaktovat telefonicky nebo online svoje příbuzné a později se s nimi domluvit na setkání?

Mám dvě otázky. Ta první je, zda slavíte Mezinárodní den rodin a jak? Ta druhá, jaká je vaše rodina, malá, velká, stýkáte se všichni, co se znáte, máte také rodinné srazy jako my, alespoň jednou za několik let?

Zdroj všech fotografií: pixabay.com