Jaro je za dveřmi. A věřím, že nejsem sama, kdo je šťastný za každý slunečný paprsek a užívám si jej, ať už jsem venku v přírodě, nebo jej vnímám pouze za oknem. Jaro je úžasné v tom, že s jeho příchodem se zvyšuje venkovní teplota, což znamená, že se snižuje potřebný počet vrstev oblečení, které musíme nosit, abychom nezmrzli či si nezpůsobili jinou zdravotní újmu, například prochladnutí apod.

Pojem šatník je v tomto článku brán jako obsah místnosti, pokud ji máte, kterou lze nazvat šatna a mnohdy v ní mají prostor i boty. Obsah tohoto článku není věnován lidem, kteří vyznávají minimalistický přístup k šatníku a botníku, ale může být v něčem inspirací i jim.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

Je tedy jasné, že na jaře, ideálně, když je teplo, v průběhu tohoto ročního období, nosíme jiný typ oděvu, z jiných textilních materiálů, než v zimě. Totéž platí pro oblast obuvi. Abychom byli připraveni na jaro, je zásadní připravit si svůj šatník a botník. Možná vás nyní napadne, jejda, čeká mě úklid šatníku a botníku a mě se do toho tak nechce, zvláště teď v období pandemie, vůbec na to nemám náladu, nevím, co bude, nemám motivaci, oddálím to.

Úklid šatny si žádá úsměv na tváři

Mnohdy se to nezdá, ale čas plyne rychle, a i když máte nyní pocit, že je času dost a úklid před obdobím jara a léta nespěchá, zvláště proto, že venku je ještě chladno, za pár dní to může být jinak. Počasí je nevyzpytatelné, a proto je vhodné se na jeho výkyvy, v pozitivním i negativním slova smyslu, připravit.

Patřím k lidem, jež se snaží šířit pozitivní energii a chápu, že nejen odhodlání je žádoucí k činnosti jako úklid v šatníku a botníku. Mnohdy to chce tu správnou náladu, kterou jistě podpoří systém, jenž potlačí nechuť a případné ztracení se v postupu úklidu šatníku a botníku.

Myslím, že zvláště v současné době, která je vleklá, plná omezení a nejistoty, je zásadní dělat si radost. V této chvíli není podstatné, zda jste milovníci oblečení a s rozumem jej nakupujete (Dle sebe sama soudím, že existují také lidé, milující módu, ale nakupující ji s rozmyslem. Někdy napíši článek na téma můj pohled na udržitelnost.) nebo se řadíte k vyznavačům minimalismu.

Radost si můžeme udělat všichni a koupit si třeba jen jeden nový kousek do svého šatníku. Úsměv na tváři budeme mít nejen my, ale i ten, koho svým nákupem podpoříme, například náš oblíbený módní návrhář / návrhářka apod.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

Pro úklid šatníku je vhodné využít systém

Vrhněte se do přípravy systému pro úklid šatníku a botníku ve chvíli, kdy budete mít náladu, bude se vám chtít. Dobrou náladu vám jistě podpoří vycházka do přírody během nějakého slunečného dne. Po návratu u vycházky si sedněte, zamyslete se a vytvořte si plán postupu při úklidu vašeho šatníku a botníku, před začátkem jara, abyste si jej mohli užít naplno ve vhodném oděvu, v němž se budete cítit dobře.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

Jak na úklid šatníku a botníku s úsměvem?

A) Zamyslete se, zda se vám nezměnila konfekční velikost oblečení.

Tento bod je pro některé z vás možná, zvláště ženy, nepříjemný, ale není smysluplné mít šatník příliš malých velikostí oblečení a věřit, že extrémně zhubnete a za měsíc je oblečete, když pro zhubnutí dlouhodobě nic neděláte a nemáte to ani v úmyslu. Než se vyloženě stresovat, je vhodnější koupit si velikost, zvláště když se vám pár kilogramů na víc nepodepisuje na zhoršení zdravotního stavu.

Opravdu nemá význam schovávat si hromady oblečení, do kterých se již několik let nevejdete. TIP – nechejte si případně jeden takový kousek oblečení, jako motivaci pro chvíli, kdy budete chtít skutečně zhubnout nebo na památku, pokud vám to vaše úložné prostory dovolují.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

B) Zamyslete se nad svým dosavadním životem, plány, které máte skutečně v úmyslu realizovat, nebližší dobou a aktivitami, kterým se pravidelně věnujete a máte v úmyslu se jim dále věnovat.

Móda, aniž se to mnohdy zdá, je důležitou součástí života a šatníku každého z nás, bez ohledu na to, jak moc ji máme rádi, protože jinak bychom chodili nazí, tedy bez oblečení a to není možné. Koupili jste si nové kolečkové brusle a máte triko, které už má lepší časy za sebou a bylo by vhodné na leštění oken a vy si jej chcete oblékat „na brusle“? V tomto není udržitelnost, vytřiďte jej na hromádku, k níž se vrátíte později. Každá věc jednou doslouží.

Pokud chcete aktivně sportovat, kupte si kvalitní oblečení na sport, protože vám vydrží a poskytne takový komfort, aby vás nepohodlí, které by vám nevhodný oděv způsobil, neodradilo.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

Úspěšně jste absolvovali školu? Měníte práci? Začínáte podnikat? Zahrňte postupně všechny změny v životě také do svého šatníku. Nevyhazujte věci bez rozmyslu, naučte se kombinovat oblečení, které tam máte. TIP – pokud si nevíte rady nejen s kombinováním oblečení, ale i nakupováním vhodných kousků, kontaktujte stylistku/stylistu.

Pokud vaše oblečení dosluhuje, zakupte si promyšleně nové.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

C) Vytvořte si postup úklidu vašeho šatníku a botníku – zde záleží také na velikosti jak šatníku, tak botníku, podle toho se odvíjí čas, který tomu budete věnovat.

Pro tento bod je velmi zásadní, co všechno obsahuje váš šatník. Ale zde bych začala plánem úklidu oblečení, obuvi a kabelek. Proč bych začala oblečením? Protože já osobně jej mám velké množství a je důležité s rozmyslem postupovat při výběru toho, co prošlo a setrvá v šatníku dál a toho, co vyřadíme. Je zásadní třídit šatník v klidu, v pohodě, s rozmyslem, nedělat to v časové tísni, protože potom bychom mohli litovat, že jsme něco vyhodili zbytečně.

Po úklidu šatníku navrhuji vrhnout se na botník – obuv. Zjistit, která obuv je již natolik opotřebovaná, že ji nebudete schovávat na další zimní sezónu a dále zkontrolovat stav jarní a letní obuvi, abyste si ji neukládali do botníku zbytečně.

Pro kabelky platí totéž co oblečení a obuv. Zvláště pokud jste žena a máte velké množství kabelek, je důležité na ně nezapomínat a průběžně je udržovat v dobrém stavu, například správným uskladněním a prostředky jako jsou vosky a spreje.

TIP – je přehledné dělat si systém v šatníku a botníku a po každé sezóně si např. sepsat, co byste si rádi koupili či potřebovali a před další sezónou tyto poznámky můžete porovnat se svojí současnou realitou, přáními a potřebami.

Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

D) Co udělat s věcmi, které již nevyužijete?

Nyní nastává chvíle, kdy se vrátíte k hromádce vytříděného oblečení, obuvi a kabelek. Z mnoha různých důvodů, ovšem po pečlivém zamyšlení, jste vyřadili kousky, které již nebudete nosit a mohly by udělat radost ještě někomu jinému? V tomto případě je ideální tyto věci darovat svým příbuzným, případně přátelům a známým.

Darovat věci, které by někomu ještě mohly dobře sloužit, můžete darovat také na charitativní účely, ale doporučuji nejdříve vybranou organizaci kontaktovat a domluvit se s ní na dalším postupu.

Na hromádce máte vytříděné věci, které skutečně mají již lepší časy za sebou? Pokud jste o bavlněné oděvy, můžete je rozstříhat na kousky a ty použít např. na umývání obuvi, leštění oken apod. Tyto nechtěné věci můžete, čisté, zabalit a dle návodu vložit do kontejnerů na textil.

Tématu šatník a botník se budu během tohoto roku věnovat v dalších článcích zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Zdroj fotografií v tomto článku, kromě poslední fotografie: pixabay.com

Autor poslední fotografie: archiv Sandry Friebové

Pokud máte návrh či dotaz k tématu šatník, botník, budu ráda, když budete na článek reagovat. Jak často si uklízíte ve svém šatníku a botníku?