Jak jsem navštívila vánoční trhy v Krakově po Vánocích

Možná vás titulek, neboli nadpis dnešního článku minimálně alespoň trochu překvapí, protože si říkáte, vždyť vánoční trhy obecně se navštěvují před Vánocemi. Máte pravdu, obvykle to takto je. V některých polských městech trvají vánoční trhy déle a potom se přetaví do novoročních trhů. Tak to bylo v Krakově v roce 2018, když jsme tam s kamarádkou byly.

Byl to rok, kdy jsme nebyly úplně šťastné a cítily jsme, že nás nenaplňuje přejídání se cukroví a později slanými dobrotami, že chceme jiný program, zábavnější. Začaly jsme pátrat. Vím, že to tehdy nebyla měsíce dopředu plánovaná expedice, ale celkem rychlá akce.

Upřímně najít volné ubytování například v Česku v tuto dobu bylo tak trochu nereálné, a když už, tak příšerně předražené, což je pro tento termín je typické snad každý rok, to jsem během let už zjistila. Jednou jsem narychlo sháněla ubytování na horách v Česku v období Silvestra pro několik osob včetně sebe i psa a podařilo se, ale nebylo to, bůh ví co a už bych tam asi znovu nejela.

Po Česku jsme navíc úplně jet nechtěly, tak jsme pátraly dál, až jsme našly Krakov a dokonce i vlakové spojení tam bylo pohodlné a ubytování krásné a za snesitelnou cenu samozřejmě i se snídaní a wellness. Maximálně jsme si to tehdy užily i procházky po městě. V Krakově jsem do té doby nikdy nebyla.

Krakov mě zaujal

Krakov mě zaujal

Musím za sebe říct, že Krakov se mi líbí, ráda se tam příležitostně vracím a je skvělou volbou v každém ročním období,  protože se tam člověk skvěle nají, prodávají tam vynikající horkou čokoládu, vánoční i jiné trhy v centru města jsou velmi pěkné a přehlídkou zajímavých výrobků a produktů, jsou tam krásné budovy, můžete zkoumat historii například i v židovské čtvrti a navštívit tam i různé veletrhy, případně spojit práci se zábavou.

Čím mě zaujaly vánoční trhy v Krakově?

Osobně mi připadá, že každé vánoční trhy v různých městech různých zemí jsou jakoby na něco konkrétního zaměřené. Ty v Krakově mě velmi zaujaly svojí nabídkou dřevěných hraček a jiných výrobků jako například vařeček jako pomůcek při vaření apod., ale bylo zde i hodně sýrových dobrot a opravdu nádherných svíček, takové jsem ještě nikdy jinde neviděla.

Ukázka nádherných svíček na vánočních trzích v Krakově

Ukázka nádherných svíček na vánočních trzích v Krakově

Samozřejmě tam najdete spoustu dobrot slaných i sladkých, horkou medovinu, punče apod. Já jsem zaujatá, mě nejvíce chutná punč ve Vídni, kam se zítra chystám vyrazit na hlavní vánoční trh před radnicí. Jsem až tak šílená, že hodlám navštívit konkrétní část trhu a uličku a odtamtud chci jahodový punč, chci si dát i pomerančový, ale u toho nejsem až tak striktní, odkud bude, z jaké uličky.

Dovolím si určitě poznamenat, že není ideální slepě věřit všemu, co se píše na internetu. Jednou jsem četla, před dovolenou v egyptské Hurghadě, že si mám vyměnit české peníze za dolary, hlavně ne místní měnu a to byla obrovská chyba. S jejich měnou bych se tam měla jako královna. Člověk nejen cestováním získává zkušenosti.

Moje dojmy z první návštěvy Krakova

Tehdy po Vánocích 2018, kdy jsem byla v Krakově poprvé a doposud zatím naposledy kolem Vánoc mě to město zaujalo rozmanitostí možností, jak tam trávit čas a hlavně mě nadchnulo svojí historickou krásou.

Krakov je krásné město s mnoha památkami

Krakov je krásné město s mnoha památkami

Měly jsme s kamarádkou trošku smůlu na počasí, dokonce pršelo, ale nás to nezastavilo, protože jsme navštívili historické centrum, tamější vánoční trhy a vyrazily jsme i do židovské čtvrti Kazimierz a užívaly si potom, po návratu zpět na hotel, wellness.

Na vánočních trzích v Krakově bylo ke koupi i mnoho druhů sýra

Na vánočních trzích v Krakově bylo ke koupi i mnoho druhů sýra

Byli jste vůbec někdy v Krakově?

Pokračujte ve čtení dalších článků lifestylového typu ZDE.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Líbil se vám tento článek? Za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi a předem za to děkujeme.