Dnes je Evropský den židovské kultury

Mám za to, že každý člověk, stejně jako kultura, si zaslouží respekt, pokud ona či ten člověk jsou schopní respektu k jiným i odlišným lidem a kulturám. Nejsem nějaká výhradní fanynka nějaké konkrétní kultury, ale ráda nové kultury poznávám, člověk si tak rozšíří obzory a může se kladnými věcmi inspirovat, a pokud některé věci v dané kultuře považuje za mu například nepříjemné či nezajímavé, tak se jim vyhnout. A to, že je dnes Evropský den židovské kultury jsem vyčetla ZDE. A rozhodla jsem se tomuto tématu věnovat dnešní článek zde v kategorii Blog.

Moje první setkání s židovskou kulturou

Ano, asi všichni, kteří jsme relativně dávali pozor, když jsme chodili nas základní školu, v předmětu dějepis, tak víme, jaké hrůzy židé zažili v Evropě v minulosti. Je to obecně tragédie. Ale kromě dějepisu jsem se nikdy nesetkala s židovskou kulturou, možná jen díky návštěvě židovské synagogy v Hranicích na Moravě, městě, kam jsem chodila na základní školu. Následně nějak se nenašla žádná jiná a další příležitost. Až za mnoho let.

Jedna z židovských synagog v krakovské čtvrti Kazimierz

Jedna z židovských synagog v krakovské čtvrti Kazimierz

Jednoho dne jsme se s kamarádkou bavily, kam pojedeme v období po Vánocích před Silvestrem, měly jsme volno a chtěly jsme někam tzv. vypadnout a něco zajímavého zažít a poznat nějaké město. Volba padla na polský Krakov. Sice nám tehdy moc počasí nepřálo, na to si matně vzpomínám, ale i přesto jsme si to užily.

Jsem ráda, že jsem tehdy konečně navštívila fungující synagogu

Jsem ráda, že jsem tehdy konečně navštívila fungující synagogu

Nemohly jsme v Krakově nenavštívit židovskou čtvrť Kazimierz, když už jsme v tomto městě byly. Tehdy bylo tak nějak po dešti a pošmourno, jak se říká. Samozřejmě jsme z této části viděly jen část, asi nikdy neuvidíte vše při první návštěvě a to z mnoha důvodů (můj dosavadní dojem spíše jako ponurého místa a zvláštní energie vylepšila moje letošní květnová návštěva Kazimierz), ale toto místo mě příliš nezaujalo.

Nejsem fanynka ponurých míst, ale stojí za to, je někdy vidět

Nejsem fanynka ponurých míst, ale stojí za to, je někdy vidět

Velmi ráda vzpomínám na pozdní oběd v této čtvrti při našem výletě ve vánočním období. Tehdy jsem si objednala špagety s rajčatovou omáčkou, na tu porci a obrovskou velikost talíře asi nikdy nezapomenu a až do Krakova budu chtít vyrazit se svým přítelem, který má rád jídlo a velké porce, budu vzpomínat, kde přesně ta restaurace byla a vezmu jej tam na oběd či večeři, protože s porcí bude jistě spokojen, možná i předčí jeho očekávání.

Na tento můj oběd v židovské čtvrti Kazimierz v Krakově nikdy nezapomenu

Na tento můj oběd v židovské čtvrti Kazimierz v Krakově nikdy nezapomenu

Jediné mínus bylo, že jsme tam tehdy seděly s kamarádkou v kabátu, protože tam jaksi netopili, ale ty těstoviny (ona si také nějaké objednala) nás zahřály. No a znáte to, najezený člověk je spokojenější a vidí svět růžověji. Stejné to bylo i v našem případě.

Moje druhá návštěva židovské čtvrti Kazimierz v Krakově

Proč jsem jej znovu navštívila letos v květnu? Byla jsem ubytovaná nedaleko odtamtud a s dalšími lidmi, člověk by měl vidět více, než jen naleštěné části měst pro turisty, souhlasíte? A zvláště místa související s historií a navíc, na všem lze najít něco pozitivního a objevit tam nějaké krásy, souhlasíte? Považovala jsem za jakousi povinnost toto místo svým spolucestujícím ukázat.

Když jsme přišli ke Staré synagoze, zjistili jsme, že před pár minutami skončila otevírací doba

Když jsme přišli ke Staré synagoze, zjistili jsme, že před pár minutami skončila otevírací doba

Bylo to zajímavé, navštívili jsme i nedaleký kostel, který je obrovský a je tam na jednom místě tolik věcí zlatého vzhledu, že to je snad jen v nějaké pohádce – nádhera – myslím, že název zní Kostel Božího těla v češtině. Ten kostel je tak velký, že jej ani zvenčí nevyfotíte jen na jednu fotografii najednou a navíc je i zajímavé členěný.

Tento kostel - zmíněný výše, stojí za návštěvu - je výzdoba i velikost a členitost je dechberoucí

Tento kostel – zmíněný výše, stojí za návštěvu – je výzdoba i velikost a členitost je dechberoucí

Na náměstí v židovské čtvrti jsme se výborně najedli, já jsem si dala pirohy plněné špenátem a musím říct, že byly vynikající, špenát byl báječně dochucený a ten salátek, který tu porci zdobil, byl rovněž mňamózní.

Oběd v židovské čtvrti Kazimierz mi i tentokrát velmi chutnal

Oběd v židovské čtvrti Kazimierz mi i tentokrát velmi chutnal

Potom jsme díky relativním časovým možnostem a chuti jít pěšky objevili zajímavou ulici s ještě zajímavějšími obchody s pestrou nabídkou sortimentu, parfémy z celého světa, extravagantní oblečení, módní doplňky, zmrzlinový sorbet z ovoce bez kusů ledu tuhý tak, že jsem jej musela kousat a chutnal po ovoci, ne po hromadě cukru, atd.

Poctivou ovocnou zmrzlinu si dám vždy ráda

Poctivou ovocnou zmrzlinu si dám vždy ráda

Do židovské čtvrti se ráda v Krakově zase někdy zajdu podívat, ale přiznávám, mým cílem bude objevování dalších zajímavých malých obchůdků, protože mě osobně to místo připadá příliš ponuré, ale za vidění opravdu stojí.

Přestože mi židovská čtvrť Kazimierz připadá ponurá, někdy se tam vrátím pro objevování zajímavých obchůdků. Jeden z nich už jsem objevila - Galeria Deccoria.

Přestože mi židovská čtvrť Kazimierz připadá ponurá, někdy se tam vrátím pro objevování zajímavých obchůdků. Jeden z nich už jsem objevila – Galeria Deccoria.

Když se najde příležitost, ráda se o židovské kultuře dozvím zase nějaké další informace v budoucnosti. Víte vy něco o židovské kultuře a co konkrétně?

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Zaujal vás tento článek, za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi. Pokud máte nějaké dotazy, kontaktujte nás. V dalším čtení článků lifestyleového typu můžete pokračovat ZDE.