Sběr jablek a ořechů, aneb podzimní zábava na vesnici

Podzim je ročním obdobím mezi odcházejícím létem a přicházející zimou. Když se zadaří, počasí bývá pěkné, mírně ještě hřeje slunce, což člověka vyloženě vybízí vyrazit ven do přírody, minimálně na vycházku. Podzim lze pojmout i příjemněji než jen nadáváním na to, že se blíží zima. Stejně příchod zimy neoddálíme. A mít vždy dobrou náladu a radost ze života, má smysl, i protože pozitivní energie má vliv na naše duševní i fyzické zdraví.

Procházky v podzimní přírodě jsou vždy fajn

Procházky v podzimní přírodě jsou vždy fajn

Podzimní zábava na vesnici

Pokud bydlíte na vesnici či na ni dojíždíte ke svým příbuzným, blízkým či vzdáleným, kteří tam žijí či tam alespoň mají chatu apod., tak víte, že tzv. zvláště u domu, je vždy práce dostatek.

Podzim je ale příjemným obdobím také pro zábavu venku v přírodě a přináší spoustu možností jako například pouštění draka, sběr kaštanů, které lze donést zvířatům či z nich děti mohou kreativně tvořit a vyrábět různá zvířata. Pokud jste člověk tvořivý, můžete vyrobit právě z vlastnoručně nasbíraného podzimního přírodního materiálů krásné podzimní dekorace jak pro sebe, tak své blízké či i jako dárek pro své přátele.

Zvířátka s kaštanů jsou krásným dárkem

Zvířátka z kaštanů jsou krásným dárkem

Sběr jablek a ořechů – práce s kladným dopadem

Myslím, že v Česku máme nádhernou přírodu a měli bychom si více vážit a být za ni vděční. Máte – li stromy na své zahradě, zahradě rodiny, přátel či hodných sousedů, jistě tam chodíte a pomáháte sbírat jablka a ořechy, které jsou typickými plodinami podzimu. S tím sběrem u sousedů, lze jej vykonávat jako pomoc či reakci na sousedovo dovolení si nasbírat podzimní plodiny.

Pokud do podzimních prací zapojíte děti, ať už vaše či cizí, můžete z práce udělat zábavu, ať máte jednou nač vzpomínat. Někdy se nám do některých činností nechce a nemusím jimi být pouze sběr jablek a ořechů a jejich sušení, ale připomeňme si výrazný kladný dopad této aktivity. Tak například ořechy jsou přínosem pro mozek, jablka mají spoustu vitamínů a sušená jsou lepší než kdejaká sladkost průmyslově vytvořená.

Zdraví je skvělou motivací pro sběr jablek

Zdraví je skvělou motivací pro sběr jablek

Jak využíváte jablka?

Na Moravě je typické je sbírat na slivovici, správně řečeno na pálenku. Někteří lidé je sbírají pro tvorbu šťáv, moštů apod. Největší množství jablka sbírá pro uskladnění, aby si v zimě mohli pochutnávat na vitamínech, které jsou výborné i chuťově. My posledních pár let jablka také sušíme v sušičce…mňam. Také sušíte jablka? Nevím jak vám, ale mně nejvíce chutnají ve tvaru koleček. Dokonce máme, nevím jak to nazvat, vypadá to trošku jako trubka, pomůcku na odstranění jadřinců.

Stačí tedy jablko umýt, oškrábat, ale nemusíte, vložit nad jadřinec tyčku a zatlačit dolů, případně uspodu jablka si pomoc krouživým pohybem té tzv. trubky. Voila jadřinec odstraněn, stačí nakrájet na kolečka a naskládat do jednotlivých pater sušičky a zapnout.

Ať je jak je, mně osobně ale nejvíce chutná jablko přímo ihned utržené ze stromu, má jinou chuť, mnohem lepší. Vnímám to tak od dětství.

Nejlépe chutná jablko na podzim přímo utržené ze stromu

Nejlépe chutná jablko na podzim přímo utržené ze stromu

Sběr ořechů může být užitečný i pro vánoční dekorace

Také sbíráte a následně sušíte ořechy? Následně je i někdo z vaší rodiny asi loupe, že? Co děláte se skořápkami, nejspíše, pokud máte krb či kamna nebo kotel na tuhá paliva, je spálíte, že? Je to škoda. Skořápky si můžete schovat na výrobu vánočních dekorací, pokud je tvoříte. Kdo mě zná, tak ví, že na tuto činnost se vždy velmi těším a značně si ji užívám, když se jí věnuji v předvánočním období.

Ořechy jsou skvělé nejen k jídlu, ale i jako součást vánoční dekorace

Ořechy jsou skvělé nejen k jídlu, ale i jako součást vánoční dekorace

Musím říct, že se mi velmi líbí vánoční dekorace s přírodními prvky, vnímám v tom úctu k přírodě, jakési propojení s ní a uvědomění si mnoha záležitostí, na které často zapomínáme, ale jsou důležitější než se může zdát. Ono duchovno tak nějak k Vánocům patří.

A když jsme u toho sběru, nelze právě pro použití na tvorbu vánočních dekorací zapoumenout na šišky. Které se nejvíce líbí vám? Mně asi borovicové, skvěle se mi s nimi při výrobě vánočních dekorací pracuje. Baví mě je na zemi v lese hledat, je to příjemná oddychová činnost.

Jak si užíváte podzim vy?

Zdroj fotografií: pixabay.com

Další nejen lifestylové články naleznete ZDE.