Osobní rozvoj a snaha se vzdělávat jsou důležité

O tom, že osobní rozvoj a snaha se vzdělávat jsou důležité, není pochyb, bez ohledu na to, kolik je nám let, kde žijeme a jakou práci děláme, jaké máme sny apod. Platí to celoživotně.

Osobní rozvoj je vhodný pro každého člověka

Když se řekne osobní rozvoj, stále ještě existují lidé, které toto sousloví děsí, možná proto, že s uchopením tohoto tématu i od jiných lidí mají špatnou zkušenost. Je to podobné jako s některými kurzy, které nejsou příliš kvalitní, stejně jako vědomosti těch, kteří je vedou.

Věřím ale, že k lidem se špatnou zkušeností s osobním rozvojem nepatříte, vy, stálí čtenáři tohoto blogu a návštěvníci webu, že osobní rozvoj je pro vás naopak radostí a samozřejmostí a inspirujete k němu i své blízké okolí a obecně lidi. Inspirovat někoho k něčemu, aneb někomu ukázat cestu je fajn, je už pouze na daném jedinci, zda na cestu vkročí a setrvá na ní.

Vzdělávat se může člověk různými způsoby

Vzdělávat se může člověk různými způsoby

Není podstatné, zda jste teprve na střední škole, vyšší, vysoké či jste osoba s letitou praxí v daném oboru, na vysokém manažerském postu nebo majitel/majitelka firmy. Podstatné je, abyste se rozvíjeli celý život a v rámci svých možností. Někdo se rozhodne trénovat na vědomostní soutěž a následně se tam přihlásit. Jiný člověk má odlišný cíl, například v oblasti sportu.

Jsou lidé, pro které je obecně i kvůli maličkosti náročné opustit svoji komfortní zónu, jak se říká. Velmi důležité ovšem je také mít nějaké cíle a zkoušet nové věci, nebát se života, mít respekt, pokoru, dravost a lásku k životu obecně. Nezapomenout mít se rád sám sebe jako člověk je naprosto neodmyslitelné.

Malé nebo velké cíle, snad vás nikdo takto nesoudí, spíš naopak se vás, jako vy jej snaží podpořit. Jak se říká, nedovol, aby Tě strach z prohry vyřadil ze hry, je to pravda. Mnohdy nás samotné totiž nejvíce limitují naše vlastní strachy a obavy.

Snaha vzdělávat se člověku zlepšuje život

Snaha vzdělávat se člověku zlepšuje život

Pro dobrý život je důležité mít i nějakou sebekritičnost, ale zdravou a vyhýbat se lidem s negativní energií, ale pozor neplést si lidi s negativní energií a reálným pohledem, kdy zmiňují klady a současně i zápory nějaké záležitosti.

Snahy se vzdělávat během života je zásadní se nevzdávat

Někdy člověk má i snahu se vzdělávat v jakémkoliv věku, překoná různé počáteční překážky jako strachy z nové aktivity apod., ale ztroskotá to na nízké míře disciplíny, tak pozor na to.

Bohužel jsem i viděla snahu odrazit mladé lidi od vzdělání a to od jejich vlastního okolí, a to místo podpory. Víte proč? Nebyli si jisti, že to zvládnou ti mladí lidé a chtěli je rádoby ochránit před zklamáním, a to nebylo jen v oblasti vzdělání, ale bohužel skutečnost byla taková, že to viděli jako vlastní limit, který oni sami nedokáží překonat.

Vzdělávat se člověk může různými způsoby, nejen studiem vyššího stupně vzdělání, než který se mu podařilo doposud úspěšně absolvovat, například i absolvováním různých kurzů u kvalitních lektorů, návštěv různých přednášek, sledováním dokumentů, čtením knih v klasické tištěné podobě či posloucháním podcastů, sledováním různých inspirativních lidí na sociálních sítích, webech atd.

Poselství na závěr článku? Podněcujte lidi okolo sebe k osobnímu rozvoji (například, když vidíte, že by něco chtěli umět a nejde jim to, pomozte jim) a vzdělání obecně a samozřejmě nezapomínejte na sebe.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.