Více než jen povinná výbava v autě, aneb štěstí přeje připraveným

Moji blízcí jsou fajn lidé, ale nestojí o veřejné prezentování se, a proto budu v dnešním článku lehce anonymně popisovat určitou situaci, kdy jedna moje blízká osoba má veškerou potřebnou povinnou výbavu v autě odpovídající legislativě České republiky v této záležitosti, a pokud jede do zahraničí, pečlivě si nastuduje, o co stávající povinnou výbavu například musí rozšířit, ale podcenila svůj momentální outfit a neměla další teplé věci ve svém autě pro případ, že by se do nich musela obléct, aby se zahřála, když by nedej bože se něco stalo s jejím autem, porucha apod.

Mít více než povinnou výbavu v autě, zvláště pak v zimě je základ

Povinnou výbavu máme ve svém autě všichni podle toho, v jaké zemi žijeme a co nám ukládají tamější předpisy či podle toho, kam se zrovna autem chystáme jet a jaké předpisy mají v souvislosti s povinnou výbavou v této zemi.

Jak víte, žiji v České republice, což je ve středu Evropy. Střídají se nám tady 4 roční období, tedy jaro, léto, podzim a zima, což znamená, že se nám střídají i různé výše venkovních teplot, což s sebou v případě zimních mrazů například nese nepříjemnosti v podobě chladu atd. Moje blízká osoba nedávno v těch mrazech, které nyní opravdu byly, jela brzy ráno do práce a najednou jí během cesty přestalo jet auto.

Ta osoba měla povinnou výbavu, telefon v pořádku apod., ale…mrzlo a ona neměla další například teplou bundu a hřejivější boty ve svém autě, a to proto, že to nedomyslela a vždy říká, vždyť jedu autem, tak mi stačí tenká bunda a nepříliš hřejivé boty, aby mi nebylo horko a následně, když přijedu do práce, jdu rovnou do kanceláře a tam mám následně také teplo.

Co z toho plyne? Vzít si příklad z 90tek, jak já říkám, kdy lidé, větší množství, mám pocit, měli více tzv. selský rozum a říkávali, auto to uveze. Měli pravdu. Třeba proto já mám auto typu kombi, aby se mi tam vše, co potřebuji a chci vést, pohodlně vešlo.

Jsem šťastná, že jsem dospělá a mám své vlastní auto, protože si dodnes stále živě pamatuji, jak jsem ještě v dávné minulosti neměla řidičák a později chvíli ani svoje vlastní auto, a když jsem někam s někým jela, vezla jsem často věci navíc, dnes už jich tolik nevezu, pravda, zjistila jsem, že mnoho věcí nepotřebuji díky svým zkušenostem a ti lidé se mě ptali, na co to potřebuješ, na co táhneš, nesnášela jsem tento dotaz….a tak jsem šťastná, že dnes tzv. táhnu, co chci :-).

Zpět k té nešťastné situaci s mojí blízkou, která neměla příliš hřejivých vrstev…často si obecně všichni říkáme, vždyť jedu nedaleko apod., což i pravda je, ale štěstí vždy přeje připraveným. Ano, i já si platím pojistku automobilu, kde je odtah automobilu apod., ale uvědomme si, že až na výjimky, když se nedej bože někomu něco stane, ta odtahovka tam není do 10 minut a seděli jste někdy v nepříliš hřejivém oblečení v promrzlém autě? Mám tu zkušenost, ale tak trochu dobrovolnou. To už je ovšem jiný příběh.

Vaše auto hřejivé věci uveze

Není potřeba extrém, že jezdíte 10 km a od teď si budete vozit termosku s čajem a mnoho věcí, které nevyužijete…ale tak nějak s rozumem, například mít v zimě v kufru auta hodně hřejivou bundu a sněhule, pokud jezdíte delší trasy. Normálně nefandíte čepicím – vložte si je do svého kufru, stejně jako šálu a rukavice…možná někdy nepomohou vám, ale někomu cizímu, komu se třeba nedej bože „jen“ pokazí auto nebo nějakému vašemu spolucestujícímu.

A když už tam nechcete mít tzv. celou šatnu, mějte tam alespoň jeden hřejivý kousek oblečení  a ideálně opravdu tu hřejivou obuv.

Kontrolujte si auto, jeho kapaliny atd. i sami, ano i v dnešní době kvalitních servisních služeb a elektroniky…pro vlastní jistotu.

Někdy vám popovídám, jak jsem na dálnici zůstala se svým autem já a proč, ale to bylo naštěstí v létě. Přeji vám všem šťastné kilometry, ať už cestujete autem sami či s někým nebo jiným dopravním prostředkem a také i při využití veřejně dopravy či městské hromadné dopravy.

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com