K Vánocům bezesporu patří jejich hlavní symbol, vánoční stromeček. Jsou samozřejmě různé druhy, od umělých, dnes jsou k dostání už i v různých barvách, po imitace těch přírodních (některé jsou velmi zdařilé) až po tradiční, živé. Nabídka je pestrá, vybere si každý dle svých preferencí a představ.

Bílý umělý vánoční stromeček je krásná dekorace

Jak už jsem v předchozích článcích zmiňovala, zbožňuji Vánoce. Tudíž předpokládám, že byste mě tiply na zájem o živý stromek. Ano i ne. V loňském roce jsem dodělávala školu a své oblíbené období v roce, Vánoce, jsem si příliš neměla šanci užít, a tak jsem se rozhodla, že si užiji ty letošní.

Již po svátku sv. Mikuláše jsem, po letech, vytáhla bílý umělý vánoční stromeček a nazdobila jej, je na foto níže.

Symbol Vánoc nad míru a další zážitky

 

Symbol Vánoc nad míru a další zážitky

Tento stromeček považuji hlavně za dekoraci, ne hlavní vánoční stromek obydlí, kde aktuálně bydlím. Bydlím v domě, kde nejsem sama, tudíž nezáleží jen na mé představě, i když s vervou sobě vlastní chrlím nápady k Vánocům a ostatní souhlasí, nebo se nějak domluvíme, klidně uznáme, že ten druhý měl pravdu a jeho nápad je lepší než ten náš.

Hon za živým vánočním stromečkem

Občas jsem trochu pohroma a dějí se mi zvláštní věci, jsem obětí divných okolností a získávám nové a pestré zážitky….shoda okolností? Těžko říct!

Nevím, jak kupujete vánoční stromky vy, ale myslím, že se rozhodnete, který typ (jedli, borovici, smrk, atd.) chcete, nejspíš sednete do auta, jedete k nákupnímu centru, supermarketu apod. a tam si stromek vyberete, zaplatíte a odvážíte si jej domů. Řeknete si, co chce víc řešit?

Mám to jinak. Některé věci prožívám asi víc než ostatní, ale jsem už taková! Hodně jsem přemýšlela, co je tradiční vánoční stromeček, zda borovice, nebo jedle. Pročetla jsem různé zdroje informací a došla jsem k tomu, je to borovice, ale pro Českou republiku spíš jedlička.

Letos na mě, na Facebooku, vyskočila reklama Vánoční stromky Berčík, byla to upoutávka na plantáž u Troubek (těch u města Přerov). Řekla jsem si, bezva, udělám si výlet, až budu mít pochůzky, spojím to a udělám si radost….zatelefonovala jsem panu majiteli, ten mě, ještě v listopadu, provedl po plantáži, mile jsme si popovídali a já měla o čem přemýšlet.

Na začátku prosince jsme se doma bavili o různých místech, kde vánoční stromek koupím, koho vlastně podpoříme svým nákupem. Nakonec shoda okolností přispěla k výběru vánočního stromku právě ze zmíněné plantáže.

Sama bych ho neodnesla

Na plantáž jsem jela se svým tatínkem, který vzal potřebné nářadí a pomůcky k bezpečnému a pečlivému ukotvení vánočního stromku na moje auto.

Původně jsme chtěli borovici, u vchodu nás zaujala jedle, ale šli jsme dál do prostoru plantáže a celou ji prošli, na plantáži byly samé malé, anebo příliš obrovské. V letošním roce jsem si usmyslela, že využiji prostoru, který pro stromek máme a splním si sen, mít stromek po strop. Rozhodli jsme se tedy, že chceme tu jedličku čerstvě uřezanou od vchodu.

Paní řekla cenu, mi ji zaplatili a stromek jsme nesli. Musím uznat, že jsem byla vděčná, že se mnou tatínek jel, sama bych stromek těžko nesla a upřímně, vůbec netuším, jak bych jej přidělala na střechu auta.

Když jsme stromek nesli do domu, místnosti, kde ještě pár dní bude, než jej doneseme na místo určení, zjistili jsme, že jej tam nepostavíme…na výšku to prostě nepůjde, museli jsme jej zkrátit.

A to jsem se letos držela se šířkou, obvykle bych vybrala ten největší z plantáže. Člověk má stále prostor na sobě pracovat.

Symbol Vánoc nad míru a další zážitky

Když necháte vánoční dárek v obchodě

Jak všichni víme, ježíšek je jen jeden a je třeba mu pomoct, aby to vše zvládl. Vyrazila jsem na nákup vánočních dárků pro své blízké. Přijela jsem domů a chtěla si je seřadit a mít v tom přehled, jeden dárek jsem nenašla, prošla jsem auto, kabelku i tašky, které jsem měla ten den v obchodech sebou….nic! Ale? Měla jsem účtenku od dárku. Další den jsem se tedy vypravila do obchodu a ptala se, zda tam danou věc někdo nenechal…a ano nějaká skvělá paní prodavačka ji dala na info jako zapomenutý nákup….byla jsem šťastná.

Symbol Vánoc nad míru a další zážitky

Autor všech fotografií v článku kromě poslední fotografie: archiv Sandry Friebové, poslední fotografie je z loňského roku

Zdroj poslední fotografie: pixabay.com

Co letos potkalo Vás? Jaké jsou Vaše příhody? Podělte se s námi v komentářích, nebo na sociálních sítích.