Seriál článků o českých muzeích věnujících se módnímu průmyslu

Ano, o seriálu článků o českých muzeích věnujících se módnímu průmyslu jsme už psali v tomto článku s tématem, na co se můžete těšit v nejbližší době na našem informačním webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ, ale určitě je zde někdo, kdo tento článek ještě nečetl a je to pro něj novinka.

A proto tomuto tématu věnujeme tento článek. Pro vás, kteří čtete naše články pravidelně, některé informace budou opakování a jiné doplňující novinkou a pro nové čtenáře a návštěvníky našeho webu budou informace svěží novinkou, kterou věřím, uvítají a potěší je a s nadšením se budou těšit na všechny díly tohoto seriálu článků.

V loňském roce 2022 jsme první řadu našeho seriálu článků věnovaného českým muzeím zaměřených na módní průmysl jsme započali zmínkou o Umělecko průmyslovém museu v Praze

V loňském roce 2022 jsme první řadu našeho seriálu článků věnovaného českým muzeím zaměřených na módní průmysl jsme započali zmínkou o Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, foto: archiv Uměleckoprůmyslového muzsea v Praze

Kdy se můžete těšit na první díl druhé řady seriálu článků o českých muzeích věnujících se módnímu průmyslu?

Letošní řada seriálu článků o českých muzeích věnujících se módnímu průmyslu je již druhá. Tu první jste si mohli přečíst už loni v létě a to v kategorii Módní události.

Dnes si dovolujeme připomenout, že první díl druhé řady seriálu článků o českých muzeích věnujících se módnímu průmyslu najdete v kategorii Módní události na našem webu již tento čtvrtek 22. června 2023 a další díly budou následovat každý další čtvrtek během letních prázdnin. Můžete se tedy na něj začít již těšit.

V rámci naší druhé řady seriálu článků věnovaných českým muzeím zaměřeným na módní průmysl se můžete se těšit i na Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

V rámci naší druhé řady seriálu článků věnovaných českým muzeím zaměřeným na módní průmysl se můžete se těšit i na Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Z jakého důvodu věnujeme pozornost českým muzeím, která se zaměřují na módní průmysl?

Osobně mám takovou teorii a věřím, že se s ní ztotožní i velké množství z vás, čtenářů a návštěvníků našeho webu Fashion Industry CZ. Člověk by měl být v míru s minulostí, užívat si přítomnost a vyhlížet budoucnost a uvědomovat si, že minulost nezmění, může se z ní poučit a inspirovat a v přítomnosti se tvoří základy pro budoucnost.

Tradice a um našich předků nejen v oblasti oděvnictví, textilnictví, kožedělnictví, výroby obuvi a dalších si zaslouží úctu a respekt, mimo jiné proto, že mnohdy to v hodně ohledech měli náročnější než my a dokázali se s tím tzv. poprat a vlastně nám zanechali určité kulturní dědictví.

Přiznávám, zbožňuji zámky (obdivuji krásu jejich jako celku i detailů, rámů u obrazů, zpracování nábytku, čalounění apod.) a návštěva muzeí mě samotnou velmi baví, stejně jako cestování a další aktivity. I během letních prázdnin se tomuto tématu v článcích zde v článcích v kategorii Blog, budu věnovat, máte se na co těšit.

Všechno se vším souvisí, to opakuji často a vždy si za tímto tvrzením souhlasím a velmi často jsem schopná jej podložit. Příkladem jsou závěsy z látek, čalounění apod., které musel někdo vytvořit a ten někdo je obvykle firma z textilního průmyslu a vidíte – jsme okrajově opět v módním průmyslu. Protože móda jakož i trend barev se odráží ve všech odvětví, často i technickém. Není tedy pravda, že módní průmysl je jen o oblečení.

Na která česká muzea se můžete těšit?                                          

Již nyní můžu prozradit, že jsou to muzea z Čech, Moravy i Slezka. Budou mezi nimi například Muzeum Ostrov lidových krojů, Slezské zemské muzeum v Opavě, Moravské zemské muzeum v Brně, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Centrum tradičních technologií Příbor spadající pod Muzeum Novojičínska a další.

Zdroj úvodní fotografie: archiv Slezského zemského muzea v Opavě,

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE. Přijměte pozvání na módní události a další eventy ZDE.