Polsko nabízí nejen kvalitní oblečení. V naší České republice, zemi, která sousedí s Polskem, se mnohdy právě Polsko různě pomlouvá a šíří se o něm negativní informace. Všude je tzv. něco, neboli něco kladného a záporného, tak to prostě je. Nejen já, ale i moji známí a další lidé, kteří kdy byli v Polsku, se vrací do Česka se zážitky odtamtud nejen spokojení, ale obvykle nadšení a to nejen, co se módy týká, ale i gastronomie. V Polsku jsem se setkala s tím, že i běžné jídlo umí udělat krásně a velmi chutně.

Polsko nabízí nejen kvalitní a zajímavé oblečení

Když se bavíte s některými lidmi, kteří byli v Polsku sotva za státní hranicí, navštívili tržnici a tam možná jeden stánek s jídlem a v televizi slyšeli o různých kauzách v souvislosti s jídlem z Polska, které se dovezlo do Česka, tak vám řeknou Polsko? Tam bych nejedl/a a na dovolenou bych tam nejel/a. Cílem tohoto článku není vychvalovat Polsko, spíš vám ho ukázat z mého pohledu a podělit se o krásné zážitky, které z této země mám já.

Mám pocit, že nejvíce cokoliv pomlouvají lidé, kteří o dané záležitosti mají pouze malé informace, častěji podlehli nějakému názoru bez toho, aniž by se snažili zjistit pravdu.

Polsko nabízí nejen kvalitní a zajímavé oblečení

Tržnice v Polsku nabízí nejen oděvy

Vzhledem k tomu, že v Česku bydlím v místě, odkud je to relativně blízko, asi 2 hodiny cesty, do pohraničí Polska, konkrétně do Cieszyna, již od dětství tam se svojí rodinou příležitostně, dle naší potřeby, jezdím na sobotní trhy.

Přiznávám, že několik let je to fajn, potom je i období, kdy tam mají v nabídce nic moc věci, to jsem během posledních 29let svého života zaznamenala. V Cieszyně jsou dvě tržiště, jedno u vody a druhé na druhém konci města, za návštěvu stojí obě. Někdy je tam stánků více, jindy méně. V nabídce tržnice najdete nejen oblečení, boty, kabelky, módní doplňky jako náušnice apod., ale i věci pro vybavení kuchyně, ložní prádlo, potahy do auta, jídlo, sladkosti, atd.

Krovky, karamelové bonbóny jsou skvělé, ty musíte ochutnat. Záleží, na jaké narazíte, někdy jsou táhlé a jindy tuhé. Nevím proč, ale určitý druh krovek jsem našla v Polsku vždy jen a právě na tržnici v Cieszyně.

Tržnice vs. kamenné obchody

V Cieszyně jsem navštívila i kamenné obchody u náměstí a samotné náměstí, líbilo se mi tam. Tržnice v Cieszyně nejsou jedinými příhraničními tržnicemi v Polsku, to jen pro informaci. Dovolím si krátké srovnání tržnic a kamenných obchodů s textilem. Jsou lidé, kteří v životě na tržnici a už vůbec ne v Polsku nebyli a přesto toto místo pomlouvají. Já se ráda přesvědčuji o věcech na vlastní oči, a proto jsem vyrazila i do kamenných prodejen a později i do nákupního centra.

Na tržnicích mnohdy objevíte poklady, v kterých když někde v Česku potom vyrazíte, lidé se ptají, odkud je máte, že se jim velmi líbí. Zaznamenala jsem mezi tržnicemi a kamennými obchody zásadní rozdíl, a to pouze finanční. To samé zboží na tržnici stálo o několik stovek Kč méně, což je ale dané ekonomickými důvody, chápu, že obchody většinou mají vyšší výdaje, a tomu musí odpovídat i koncová cena výrobku, která v sobě výdaje zahrnuje.

Polsko nabízí nejen kvalitní a zajímavé oblečení

Polsko a turistika

Polsko je poměrně velká země, která nabízí také turistické možnosti a velmi rozsáhlé. Mnoho lidí jezdí na sever Polska k moři, často na ostrov Hel. V těchto místech jsem zatím nikdy nebyla.

Výše jsem zmínila svoje fashion tour na tržiště, ale v souvislosti s turistikou v Polsku a vlastním názorem, plynoucí z osobní zkušenosti, si dovolím zmínit, že se mi líbí město Kladsko, ale i Wroclav a Krakov. Tyto jsem navštívila. Zatím mi to, i v souvislosti s pandemií koronaviru, nevyšlo, ale ráda bych navštívila např. o Vánocích polské hlavní město Varšavu.

Jak vznikl nápad navštívit v Polsku jiná města než jen Cieszyn? Byla to doba, kdy jsem v Česku zaslechla více pomluv na téma Polsko, a tak jsem si řekla, že tam vyrazím a zjistím, zda se mi tam bude líbit nebo ne. Byla jsem velmi spokojená. Jednou jsem dokonce spala i na zámku. Osobně vám návštěvu Polska můžu doporučit, a to i v případě, že cestujete se psem.

Měla jsem také možnost navštívit i lázeňská města a užít si pobyt v hotelech v Polsku, zcela upřímně, pokud máte rádi hotelové snídaně, jako já, pobyty tam si užijete….je to něco úžasného. Polsko nabízí skvělé služby i v oblasti wellness.

Polsko nabízí nejen kvalitní a zajímavé oblečení

Co se týká přírody, jistě i tu v Polsku můžete obdivovat, ale k tomu vám příliš neřeknu, nepočítám – li lázeňský park, protože já mám raději odpočinek a návštěvu měst.

Ještě k oblečení, Polsko je známé tvorbou kvalitního a zajímavého oblečení i z kůže.

Budu ráda, když se podělíte s námi o svoje zážitky z Polska.