Moje zážitky z cestování vlakem v zahraničí

Miluji cestování, ale přiznám se, jsou věci, které pro mě do nedávna byly docela výzva a lehce jsem se jich obávala, možná zbytečně, ale jistě to také znáte, že máte nějaké svoje menší strachy a obavy. Jedna z těch obav byla cesta vlakem v zahraniční, ano, čtete správně cesta vlakem v zahraničí, ne do zahraničí – to jsem úspěšně absolvovala již několikrát a ráda to při nějaké příležitosti opět zopakuji.

Zážitek z cestování vlakem do Benátek

Možná to máte podobně, ne vždy vám při cestování, obecně bez ohledu na zemi a destinaci, vyjde vše podle představ a přijde čas na plán B nebo jej vůbec vymyslet. Stejně tak jsem to měla v loňském roce při své dovolené v Itálii.

Jízda vlakem v Itálii se mi líbila

Jízda vlakem v Itálii se mi líbila

Získala jsem neplánovaný zážitek, musela jsem přímo do Benátek jet vlakem, protože v místě nejblíže Benátkám možná přímo v nich, to si už nejsem jistá, nebylo možné zaparkovat, parkoviště bylo uzavřené, museli jsme se tedy vrátit do Mestre, tam někde zaparkovat a vyrazit na vlakové nádraží a dojed do Benátek do vlakové stanice Santa Lucia vlakem a pak pokračovat buď pěšky, nebo lodí na Náměstí sv. Marka, kam jsme se chtěli podívat a zpět na nádraží dojít pěšky, stihnout vlak a vrátit se k autu a pokračovat autem zpět do ubytování.

Měli jsme štěstí, jak se říká, víc očí víc vidí a značně nám pomohly Google Mapy, našli jsme parkoviště téměř před nádražím a bylo tam snad jen jedno volné místo, to jsem uviděla já, protože jsem mohla koukat i po okolí, když jsem neřídila, zaparkovali jsme a vyrazili jsme na nádraží.

Nastoupila jsem do správného vlaku

Nastoupila jsem do správného vlaku

První výzva byla před námi, koupit si jízdenku, najít správnou kolej, vystoupit na správné zastávce a užít si Benátky. Pokud nemáte zkušenosti s cestováním vlakem, nebo jezdíte málo či v zahraničí jste necestovali zatím ještě vlakem nikdy (nikdy nevíte, kdy budete muset či budete chtít, je dobré o určitých věcech mít základní povědomí), tak mám pro vás zásadní informaci, nejdříve je důležité vědět, s jakou přepravní společností budete cestovat.

I v Itálii mají více vlakových dopravců, tak jako máme i my v Česku. A co dělat, když si nevíte s něčím při cestování rady? Určitě se zeptat někoho z lidí v daném okolí a prostředí. Osobně mám zkušenost, že když se člověk slušně zeptá a požádá o pomoc, obvykle mu lidé rádi poradí a pomohou. Bez ohledu na to, zda jsou místní či turisti. U společnosti, s níž jsme jeli my – musela bych dohledat, nám poradili, kam jít k jaké přepážce, nebyly tam informace anglicky – ano, čtete správně. Angličtina ne vždy stačí a to i na místech, kde byste ji brali jako samozřejmost.

Zakoupili jsme si tedy jízdenky a vyrazili hledat správné nástupiště a kolej, značení bylo jiné než u nás, nastoupili jsme do správného vlaku a dojeli jsme do stanice Santa Lucia v Benátkách. Tam jsme museli šílenou dobu čekat na jízdenku na loď – něco jako autobus veřejné dopravy s tím, že pak jsme zase dlouho čekali na samotné nalodění. Dnes můžu říct, je lepší, když jede více lidí a složí se na lodní taxi…tak příště. Do Benátek se chci určitě ještě někdy podívat.

Vlak v Itálii, kterým jsem cestovala byl velmi čistý a moderní

Vlak v Itálii, kterým jsem cestovala byl velmi čistý a moderní

A jak vypadal samotný vlak – byl čistý a velmi prostorný, ale i moderní, to se mi velmi líbilo. Co bylo zvláštní, jinými dveřmi se nastupovalo a jinými vystupovalo. Nebála bych se být ubytovaná ani v Mestre, ale spíš bych volila variantu přiletět letadlem a přesunout se do Benátek a být ubytovaná přímo tam a potom zpět na letiště, možná bych se ubytovala před odletem na jednu noc v Mestre a poznala i toto město.

Vlakem z Barcelony do Lloret de Mar

Letos na přelomu června a července jsem s kamarádkou měla možnost navštívit Barcelonu a následně jsme se rozhodly, že se přesuneme na pár dnů do přímořského letoviska Lloret de Mar, které mě velmi zaujalo a věřím, že se tam někdy vydám s nadšením znovu.

Do Lloret de Mar je možné se dopravit v kratším časovém okamžiku autobusem, ale to neprošlo, tento nápad a způsob cestování, přes mě, protože mám z delších cest autobusem obavy, ne že by mi snad bylo špatně, ale nevěřím jejich technickému stavu, že je dobrý.

A tak jsme se s kamarádkou vydali v Barceloně na místo, které Google Mapy označovaly jako vlakové nádraží, člověk by čekal, že už z ulice uvidí nějakou nápovědu, kde zhruba v tom velkém městském prostoru ono nádraží je. Bylo v podzemí….a značené velmi nenápadně skoro jako metro. Naštěstí jsme se zeptali a lidé nám poradili. Jízdenky si člověk kupuje u automatu ve stanici s tím, že je tam nějaká obsluha a pomůže, když si nejste jistí, což je super.

Jízdenka se vloží do automatu – vypadá stejně jako v metru a jízdenka označená vyjede a otevře se vstup, následně jsme musely sejít do podzemí a tam to vypadalo skoro jako v metru, vlak úplně přesně nepřijel, ale nevadí, byl hodně klimatizovaný, prostorný a pohodlný. Na vlak ale potřebujete jiné jízdenky než na MHD v Barceloně, pozor na to. Zde se to řídí pásmy.

Co jsem ale ovšem neviděla jak ve vlaku, neprošla jsem jej celý, tak i v metru, tak veřejné wc v Barceloně. A v metru je velký problém – málokde jsou jezdící schody, a pokud nevěříte výtahům jako já, tak si zabalte lehčí zavazadlo nebo si vezměte s sebou ochotného pomocníka, který vám se zavazadly do schodů pomůže. Je samozřejmě možné požádat i cizí osoby, ale není to varianta pro každého, zvláště pak ne pro stydlivé osoby.

Pohled do vlaku ve Španělsku

Pohled do vlaku ve Španělsku

Vlakem jsme jely do Blane, vyšly před nádraží a tam rovnou před budovou jsme pohodlně našly autobus přímo do Lloret de Mar. Byla do délka a doba cesty, kterou jsem byla ochotná překousnout. Vysadil nás na autobusovém nádraží a odtamtud asi 2 km bychom měly jít pěšky, což vzhledem k přítomnosti našich zavazadel nebylo reálné, vzaly jsme si taxi a ten nás bezpečně a pohodlně dovezl před náš krásný a úžasný hotel (že byl báječný ten hotel jsme zjistily během našeho pobytu).

Jezdíte rádi vlakem? Kam jste naposledy jeli vy? A zkoušeli jste to i v zahraničí?

Pokračujte ve čtení lifestylových článků ZDE.

Líbil se vám tento článek? Za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi a předem za to děkujeme.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové