Mechovým dortem k vícenásobné radosti

Doufám, že dnešní titulek, neboli hlavní nadpis a označení článku zde na webu Fashion Industry CZ v kategorii Blog vzbudil vaši pozornost. Můžete se těšit na další článek zahrnující zmínku o vícenásobné radosti i vysvětlení toho, co je vlastně mechový dort a z čeho se skládá, pokud to ještě nevíte a nikdy jste s touto úžasnou dobrotou nesetkali.

Co si představit pod pojmem mechový dort?

Než se dostanu k vysvětlení, co si představit pod pojmem mechový dort, chtěla bych zde vlastně poděkovat svojí již provdané spolužačce ze střední školy Kamile Mrtvé, díky níž jsem se blíže seznámila s mechovým dortem před pár lety.

Mechový dort je vynikající a vypadá krásně i bez ozdobení ovocem

Mechový dort je vynikající a vypadá krásně i bez ozdobení ovocem

Kamila jednou sdílela na sociálních sítích fotku mechového dortu, který pekla, byl krásně zelený, a protože mám ráda barvy v jakékoliv souvislosti, vzbudil moji pozornost a nadšení. Hned jsem zjišťovala, co to je, z čeho se to skládá a zda mi dá recept. S radostí mi řekla podrobnosti i doporučení plynoucí z vlastní zkušenosti, jež získala při tvorbě mechového dortu.

Mechový dort je neuvěřitelná dobrota. Možná ne v každém z vás bude budit důvěru jeho krásně zelená barva, ale opravdu se není čeho bát. Komu jsem jej nabídla, byl nadšený. Moje nejbližší okolí je stejně jako já nadšeno z většiny sladkých dobrot, a proto i mechový dort moc lidí ochutnat nestihlo, rychle mizí a všem chutná, jak ženám, tak mužům. S informací na internetu a od Kamily vím, že děti jsou z něj obzvláště nadšené.

Mechový dort, krátce řečeno mechouš se skládá z různých surovin, ale ta, která zajišťuje jeho nádhernou zelenou barvu je špenát, listy baby špenátu. A nebojte, ano po upečení je korpus dortu skutečně zelený. To že je tak dobrý podporuje i přítomnost mascarpone a smetany ke šlehání.

Tvořit mechový dort pro mě opět byla výzva, ale současně i velká zábava

Nebudu tvrdit, jak je mechový dort snadný a rychlý na přípravu, zvláště když si na něm dáte záležet, protože bych lhala. Samozřejmě ale záleží i na šikovnosti tvůrce této laskominy. Vzhledem k tomu, že jsem energická osoba, když mám čas, ráda tvořím rukama, proto když bylo před letošními Velikonocemi, rozhodla jsem se, že upeču mechový dort, už ani nevím, kolik času mi to zabralo, ale několik hodin určitě.

Celý mechový dort jsem tvořila během jednoho dne a korpus musel po upečení alespoň trochu vychladnout, což také zabere nějaký čas a je důležité s tím počítat. Než si přečtete recept, který budu sdílet na konci tohoto článku, respektive odkaz na recept, který mi tehdy poslala Kamila, stručně popíši, v čem se skrývá ona pracnost.

Listy baby špenátu jsem umívala po hrstech pod tekoucí vodou, trhala jsem je a vkládala na drcení, díky čemuž později až je jich tam více, vznikne zelená kašička. Pozor listy i natrhané se lepí na strany nádoby, v níž jsou drceny, v receptu zmiňují, že je nutné přidat k nim trošku oleje a je to pravda.

Dortovou formu, do které se lije těsto na korpus mechového dortu, jsem jen vymazala a vysypala, nevystlala jsem jej pečícím papírem. Po upečení a zchládnutí se dort otočí dnem vzhůru, proto je fajn, aby vám nepopraskal, opatrně z něj sundáte formu a dno dortové formy.

Nyní přichází fáze, kdy je třeba přemýšlet, řezání na pláty. Nejdříve odřežete plát vrchní, musíte myslet na to, že nesmí být příliš tenký ani tlustý. Když bude příliš tenký, nemusí vám jeho vrstva, kterou budete dloubat a drobky z ní používat na pokrytí mechového dortu vrchu i stran stačit. Když bude příliš tlustý, nebudete mít další dva pláty stejně silné a dort bude šišatý či tam bude příliš velká vrstva krému, do kterého se přidává vanilka…mňam.

Mechouš je pracný, ale výsledek a radost vaše i lidí okolo je skvělou odměnou

Mechouš je pracný, ale výsledek a radost vaše i lidí okolo je skvělou odměnou

Tak a teď přichází fáze, kterou moje maminka, když mě viděla při práci, nazvala hodinářská práce. Spodní plát namažete krémem, přiklopíte středním plátem a nyní pomažete krémem celý dort. Z vrchního plátu odebíráte jakoby drobky a těmi kryjete krém, místo vedle místa.

Dortový nůž je při tvorbě mechového dortu skvělý pomocník. Tuto fázi výroby zmíněného dortu moje maminka nazvala hodinářská práce.

Dortový nůž je při tvorbě mechového dortu skvělý pomocník. Tuto fázi výroby zmíněného dortu moje maminka nazvala hodinářská práce.

Doporučuji začít nahoře a pak se věnovat teprve bočním stranám, kdyby náhodou vám drobení nevyšlo, tak na těch bocích to není taková tragédie v domácích podmínkách. Podstatné je mít čisté ruce, abyste z toho neměli patlanici a pracovat vždy s malou hromádkou drobení, aby vám nevznikly chuchvalce a prázdná místa.

Mechový dort svým vzhledem zaujme a chutná snad všem lidem

Jak už jsem psala a zmiňuji občas, jsem energická osoba, která je tak trochu svá a když má čas, ráda tvoří rukama. Tvořit mechový dort pro mě byla celkově výzva, i když jsem jej s odstupem asi roku či dvou tvořila podruhé, ale hlavně to pro mě byla výzva v tom smyslu, že jsem měla strach, aby mi stačilo drobení na dekoraci, pokrytí celé plochy dortu a tak celkově, aby vše klaplo a dort chutnal mě i mému okolí.

Vynikající mňamka a ovoce jeho kouzlo ještě pozvedne

Vynikající mňamka a ovoce jeho kouzlo ještě pozvedne

Příběh mechového dortu 2023 o Velikonocích dobře dopadl, vypadal pěkně, byl vynikající a všichni s ním byli spokojení a měli z něj radost a já jsem měla a mám radost, že vše dobře dopadlo a už se začínám těšit, až je budu opět někdy v budoucnosti péct a dekorovat. Mechový dort je jemný a chutná ještě lépe druhý den po upečení a zaležení se v lednici.

Odkaz na recept na mechový dort, podle kterého jsem jej tvořila já – https://jentaksiupect.cz/mechovy-dort/

Už jste někdy pekli mechový dort, nebo se teprve chystáte?

Líbil se vám článek? Za sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Pokračujte ve čtení zajímavých článků ZDE.