Jak jsem neplánovaně navštívila Kladenský zámek

Letos v červenci jsem neplánovaně navštívila Kladenský zámek a současně jsem se také poprvé ocitla v Kladně. Kladno bylo fajn a Kladenský zámek předčil moje očekávání.

Využila jsem příležitost navštívit Kladenský zámek

Nějaké moje pochůzky, jak já říkám, mě přivedly do Kladna, z něhož jsem následně přes Prahu pokračovala do německých Drážďan, kam jsem se už několik chystala po své dávné první návštěvě a chtěla jsem se tam podívat na déle než jen tzv. na otočku, jen se nějak nenaskytla příležitost, až letos v červenci.

Náměstí Starosty Pavla v Kladně

Náměstí Starosty Pavla v Kladně

Jak už to tak u mě posledních pár let bývá, neměla jsem příliš času studovat informace o všech pamětihodnostech Kladna ani mnoho času jich obcházet většinu. Nějak jsem zjistila, že v Kladně je výstava věnovaná Krtečkovi a jeho autorovi Zdeňku Milerovi. Zjistila jsem, že tato se koná na Kladenském zámku. Vzhledem k tomu, že jsem byla ubytovaná nedaleko centra města, kde zmíněný zámek nachází, vyrazila jsem tam s tím, že jsem otevřená zážitkům. Nakonec jsem si rozšířila obzory více, než jsem čekala.

Kladenský zámek mě více než mile překvapil

Mám ráda zážitky a díky své práci a různým aktivitám se jich ke mně dostává někdy více někdy méně a často nečekaně. Cestou ke Kladenskému zámku ze svého ubytování jsem si prohlížela okolí a na cestě mezi svým ubytováním a náměstím jsem uviděla toto – viz fotografie níže. Tušíte někdo, co to je či to symbolizuje?

Tušíte, co to je?

Tušíte, co to je?

Kladenský zámek mě velmi mile překvapil. Cestou k němu jsem byla jen a pouze otevřená dobrodružství a novým zážitkům. Zámek zvenčí vypadá moc pěkně. Nevím, jestli to víte, ale je to místo, kde se konají různé kulturní události jako výstavy apod. Ta o Krtečkovi tedy není výjimkou.

Část expozice výstavy Zdeněk Miler nejen Krtek

Část expozice výstavy Zdeněk Miler nejen Krtek

Při platbě za vstup na výstavu s názvem Zdeněk Miler nejen Krtek jsem zjistila, že součástí vstupenky je také vstup do Důlní štoly, která se nachází ve sklepě zámku. Můj první pocit byl, stačí mi však jen výstava o Krtečkovi a jeho autorovi, ale po chvíli jsem si řekla, super, vystoupím ze své komfortní zóny a půjdu se na expozici s názvem Důlní štola podívat. Měla jsem obrovské štěstí na skvělou průvodkyni a maximálně jsem si užila obě expozice.

Výstava Zdeněk Miler nejen Krtek mi rozšířila obzory

Výstava Zdeněk Miler nejen Krtek mi rozšířila obzory

Zdeněk Miler nejen Krtek

Než jsem navštívila na Kladenském zámku výstavu Zdeněk Miler nejen Krtek, byla pro mě postava Krtečka jako součástí večerníčku milou vzpomínkou na dětství. Přiznám se dobrovolně, Krtečka jsem měla ráda a vzbuzuje ve mně i dnes v dospělosti kladné emoce, ale mojí nejoblíbenější postavičkou z dětství nebyl. Byl jím Hurvínek.

Po návštěvě výstavy Zdeněk Miler nejen Krtek jsem teprve naplno schopná docenit význam a hodnotu Krtečka a chápu o to více jeho oblibu i za hranicemi České republiky. Ta výstava mi byla novým impulzem a posunula mě i v přemýšlení o oblasti podnikání. Výstava je fajn jako připomenutí toho, že není důvod se jen tak rychle vzdávat a že mnohdy se řešení samo nalezne, i když možná ne hned, ale je vhodné jít mu naproti.

S Krtečkem jsem se s chutí vyfotila, takovou možnost jsem si nemohla nechat ujít.

S Krtečkem jsem se s chutí vyfotila, takovou možnost jsem si nemohla nechat ujít.

Vůbec jsem netušila, proč Zdeněk Miler tvořil buclaté kreslené postavičky, že mu byla inspirace oblaka na obloze a s nimi spojené vzpomínky na dětství, když pravidelně snil a používal svoji fantazii při pohledu na ně.

Výstava je interaktivní a co je báječné, je její součástí poměrně velká postava Krtečka v plyšové podobě, s níž se lidé mohou fotit a děti si s ní rády hrají, jak jsem se dozvěděla od milé paní průvodkyně, která také dodala, že výstavu Zdeněk Miler nejen Krtek navštěvují i dospělí samostatně bez doprovodu dětí, a to bez ohledu na věk. Všichni máme rádi krásné věci a příjemné zážitky, souhlasíte?

Kladenský zámek a výstava Zdeněk Miler nejen Krtek stojí za návštěvu. Já jsem ji opravdu užila.

Kladenský zámek a výstava Zdeněk Miler nejen Krtek stojí za návštěvu. Já jsem ji opravdu užila.

Návštěva Důlní štoly mě překvapila svoji opravdovostí

Po absolvování výstavy Zdeněk Miler nejen Krtek na Kladenském zámku jsem se s paní průvodkyní přesunula do expozice ve sklepě zámku s názvem Důlní štola, která mě až zaskočila svoji realističností. Neuvěřitelné zpracování. Člověk tam má pocit, že každou chvíli se zapnou stroje a přijde nějaký horník s pokřikem, jdeme pracovat.

Expozice Důlní štola na Kladenském zámku je velmi realistická

Expozice Důlní štola na Kladenském zámku je velmi realistická

Nejsem fanynka hornictví, ale musím uznat, že je to velmi zajímavá a samozřejmě přínosná činnost a je fajn čas od času, když je příležitost se i o této činnosti dozvědět něco zajímavého. Z mého aktuálního místa bydliště to nemám daleko do Ostravy, kde je myslím také nějaká podoba hornického muzea, myslím Důl Michal. Nikdy mě to tam vyloženě netáhlo, ale budu uvažovat o návštěvě tohoto místa.

Expozice Důlní štola na Kladenském zámku mě velmi zaujala

Expozice Důlní štola na Kladenském zámku mě velmi zaujala

Znáte Kladno? Kdy jste ze své komfortní zóny naposledy vystoupili vy?

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Zpříjemněte si den čtením dalších článků lifestylového typu.

Zjistěte více o aktuálním dění na Kladenském zámku, navštivte jeho web.