Každá rodina má jiné vánoční zvyky

Tak, jak je každý člověk jiný, je i rodina, skupina přátel apod. a tito lidé mají své oblíbené nejen vánoční zvyky. Myslím, že například hádat se, kdo má lepší bramborový salát je absolutně zbytečné, hlavně že všem chutná ten jejich, mohou ochutnat jiný, inspirovat se, ale hádat se, ne je to bezvýznamné. Ale vím, že často těmto rádoby kratochvílím lidé propadají.

Vánoční zvyky v dětství a dospělosti

Někdy je to tak, že se obecně věnujeme vánočním zvykům trošku jiným v době svého dětství a následně potom ve své dospělosti. Je to tak jistě z různých důvodů, každý máme možná jiné, ty své. Někdy je to proto, že na ty ze svého dětství zapomeneme, nebo se nám nelíbily či naopak se nám velmi líbí i v dospělosti a tak je dodržujeme.

Během svého života poznáváme různé lidi, jako kamarády, přátele i partnery a ti náš život obohatí o různá zjištění, zkušenosti apod. I toto může mít vliv na to, jaké cukroví na Vánoce budeme péct apod.

Lití olova je krásný vánoční zvyk, tak trošku věští budoucnost na příští rok a podněcuje kreativitu v přemýšlení

Lití olova je krásný vánoční zvyk, tak trošku věští budoucnost na příští rok a podněcuje kreativitu v přemýšlení

Osobně si myslím, že je moc fajn kombinovat vánoční zvyky, které se nám líbily v dětství a líbí se nám i teď v dospělosti, nebo jsme si jejich kouzlo připomněli a začít vánoční tradice i nové nebo si ty z dětství upravit podle našich aktuálních možností, respektive jejich dodržování.

Krásným příkladem je zdobení vánočního stromečku. Když jsem byla malá holka, zdobili jsme jej na Štědrý den. V současné době jej zdobím den před Štědrým dnem, protože si chci užít vánoční pohodu v klidu a míru a ne uklízet krabice po vánočních ozdobách apod. Věřím ale, že až budu mít jednou dítě, možná vánoční stromeček budu zdobit ještě i v jiný termín, uvidíme.

Olovo jsem lila poprvé u tety a strejdy

Některé zvyky se mění, některé se zavedou, jiné zruší apod. Já jsem absolutně nadšená, že sice teprve až před pár lety zpět se rozhodl jeden z mých skvělých strýců, že začneme během rodinného setkání o Vánocích lít olovo. Je to skvělé, protože se u tety a strejdy v období Vánoc sházíme a lijeme olovo nejen my jako jejich příbuzní, ale často i naši přátelé, když nám to všem vyjde a čas to dovolí.

Jaké máte vánoční zvyky vy? Máte to podobně jako já, že s každou částí rodiny máte trošku jiné zvyky?

Líbil se vám tento článek? Za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi a předem vám za to děkujeme.

Pokračujte ve čtení lifestylových článků nejen na téma Vánoce ZDE.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com