Jednodenní výlet na Baťův kanál

Před několika lety jsem podnikla jednodenní výlet na Baťův kanál s tehdejším přítelem a naší milovanou chlupatou přítelkyní Kendy (fenka plemene Americký pitbulteriér). Ano, to je ta fenka, o níž dodnes příležitostně píši a mluvím. Kdo sleduje moje aktivity online či mě zná, tak ví, že měla, má a vždy bude mít místo v mém srdci, i přestože je to letos již dva roky, co umřela na hnusnou nemoc – rakovinu v prostoru mezi tlustým a tenkým střevem.

Myslím, že pejskaři, ale i milovníci psů, kteří psa z nějakého důvodu aktuálně nemají, ale přesto k psům mají kladný vztah, mě pochopí, že stále zmiňuji naši fenku, která je již v psím nebi a snad se tam má skvěle. Žila se mnou několik let a neuvěřitelně mi rozšířila obzory a obohatila mě takovým způsobem, že to mnoho lidí ne.

Její ztráta mě mrzí dodnes, ale snažím se to brát tak, že jsme si užily společný čas a vždy jsem pro ni skutečně dělala maximum a dnes mám nádherné vzpomínky. Nic netrvá věčně, to je fakt života. Než být smutný je vhodnější si to uvědomovat včas. To jsem před lety, když naše milovaná Kendy pomalu stárla, udělala, řekla jsem si tehdy, že teď pro ni můžu něco udělat.

Nechtělo se mi na procházku za horšího počasí, šla jsem atd. Dnes mám čisté svědomí, ale i přesto je mi po ní smutno. Vzhledem k její vysoké inteligenci (toho si všímali i lidé, kteří ji znali krátce) obzvláště. Jsem vděčná za čas, který jsem s ní mohla prožít. Pojďme zpět k tématu jednodenní výlet na Baťův kanál, kterého jako i mnoha jiných událostí byla Kendy samozřejmě součástí také.

Kendy Baťův kanál zaujal

Kendy Baťův kanál zaujal

Baťův kanál přináší komfort na vlastním člunu

Byla doba, kdy jsem převážně objevovala kouzlo zahraničních míst. Vůbec jsem netušila, jaký skvost je Baťův kanál a jak je v jeho okolí krásně, ať už na více dnů či jen jednodenní výlet, spíše plavbu.

Ano, měli jsme vlastní člun a užívali si to naplno, vyšlo nám navíc tehdy relativně i počasí, co si vzpomínám. Z vody a při plavbě jsme obdivovali výhled a krásy přírody. Když jsme dostali hlad, podívali jsme se na internet a hledali nejbližší přístaviště, které nabízí služby restaurace apod. Bylo to v pohodě, bez problému. Nabídka byla již tehdy.

Přístaviště na Baťově kanálu jsou fajn

Přístaviště na Baťově kanálu jsou fajn

Je to již hodně let, co jsem naposledy byla, respektive plula po Baťově kanále, ale ráda bych se tam zase někdy, až bude příležitost, podívala a znovu se svezla lodí a plula krásnou přírodou během úžasného horkého počasí. Plavba lodí člověka vždy příjemně osvěží, už jen ten pocit, že jste na lodi, ale v podstatě součástí přírody.

Při zjištění, že máme hlad, jsme tehdy zakotvili, vylodili se a hurá na jídlo. Cestovala, nebo chcete – li plavila se s námi i naše fenka Kendy, která měla ráda, když se cokoliv zajímavého dělo, bavilo ji cestování a milovala pozornost lidí. Při plavbě po Baťově kanálu nemohla chybět. Jednodenní výlet na Baťův kanál ji dopřál vše, co měla ráda. Na člunu zaujala místo i pozornost ostatních přítomných lidí na kanálu přímo na přídi člunu a koukala vstříc novým zážitkům vpřed.

Baťův kanál Kendy zaujal

Jednodenní výlet a plavba po Baťově kanálu Kendy zaujaly. Vypadala velmi spokojeně, ovšem do chvíle, kdy si dovolil se můj tehdejší přítel, s nímž jsem na Baťově kanálu byla, se vzdálit bez Kendy a případně se přiblížit ke člunu bez ní. Měla snad pocit, že ji opouští a že přijde o nějaký zážitek, začala dělat ostudu, štěkat a výt a velmi hlasitě. Přeci jen byla mohutná, přestože byla pes střední velikosti a měla hlas jako zvon, jak se říká.

Byla to vlastně docela legrace. Kendy uměla jasně dát najevo svůj názor, byla ovšem naprosto úžasná a věděla to o sobě. Myslím, že Kendy se na Baťově kanálu líbilo i proto, že tam byly jiné pachy. Kendy například i po okolí, které znala, byla ráda za pravidelné změny tras ve vycházkách.

Baťův kanál je moc pěkné místo

Baťův kanál je moc pěkné místo

Plavba lodí člověka v horkém dni ochladí

Když je vedro, jen samotná myšlenka na plavbu lodí, na člunu apod. člověka ochladí a zpříjemní mu den. Plavba na člunu byla tehdy velmi příjemná a osvěžující, stejně jako jen pouhá myšlenka na tuto fajn aktivitu.

Bonus plavby na člunu či lodi? Krásně se tam opaluje, je proto dobré vzít si opalovací krém a možná i klobouk, který ochrání při delší plavbě člověka před úpalem a úžehem.

Mnohdy člověk ani netuší, jak krásná místa a jak velké množství zajímavostí má v blízkém či vzdálenějším okolí, dokud nezvedne zadek ze židle, jak se říká a nezačne je objevovat.

Znáte Baťův kanál? Plavili jste se po něm už někdy?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Pobavte se či inspirujte při čtení dalších článků v kategorii Blog.

Více informací o Baťově kanálu naleznete ZDE.