Bergamo – moje první návštěva tohoto města

Po mnoha letech se mi díky mojí práci naskytla příležitost podívat se znovu do Itálie a díky tomu jsem mohla navštívit Bergamo, krásné město.

Důvodem mojí návštěvy byla pracovní cesta, někdo by to možná nazval i výletem. Sledujete – li moje pracovní aktivity pravidelně, tak víte, co mám na mysli. Ano, veletrh Expo Riva Schuh a Gardabags v Riva del Garda u italského jezera Lago di Garda. Ráda přemýšlím strategicky a v souvislostech a svůj životní čas využívám na maximum. Miluji život, svoji práci, lidi atd. Když to jde, spojuji práci a zábavu.

Moje první návštěva města Bergamo

Moje první návštěva města Bergamo

Navštívit Bergamo se zdálo jako dobrý nápad

Itálie je prostě nádherná, snad všude. Rozhodně ji neznám celou, asi by bylo dobré říct, že jsem tam byla jen 3x, jednou na poloostrově Gargano, jednou v Římě a nyní na severu. Miluji ale její energii, hudbu, jídlo, fotky, jazyk, vše je kouzelné. Moje srdcovka je Turecko, ale Itálie je láska a vždy byla.

Když jsem si uvědomila, že jedu, respektive letím do Itálie na pracovní cestu, přemýšlela jsem, zda, jakých a kolik budu mít času na objevování tamějších krás. Zjistila jsem, že při shodě různých nakonec kladně vnímaných okolností, jako je brzký transfer při zpáteční cestě se mi naskytla příležitost navštívit Bergamo.

Bergamo je nádherné město

Bergamo je nádherné město

Bergamo mě velmi mile překvapilo

Když jsem se z domu dívala na Bergamo, které bylo nedaleko letiště, respektive centrum, říkala jsem si, to bude mini městečko, dám si tam zmrzlinu, vyfotím se u nějaké kašny, užiji si atmosféru, vrátím se na letiště, odletím a zůstane mi fajn pocit. Jsem skromná.

Sice byl původní plán navštívit Miláno, ale to bylo daleko i vzhledem k času, který jsem před odletem z Bergama měla a zkušenostem, které mě potkávají při cestování, mám ráda časovou rezervu, dnes i na úkor různých zážitků. Tudíž se Bergamo zdálo fajn. Vlastně tak nějak úmyslně jsem si o něm nic moc nezjišťovala, chtěla jsem si jej jen užít, respektive jeho krátkou návštěvu.

Viděla jsem více než jen kašnu a pár soch

Viděla jsem více než jen kašnu a pár soch

Jaké bylo moje obrovské překvapení, když jsem autobusem, který odjíždí od letiště přímo do centra, dostala do města Bergamo. Nejen, že město je krásné a snad doslova na každém kroku, v každé ulici je něco zajímavého, socha, kostel, kašna apod., domy jsou úžasné architektonicky zhotoveny a město je čisté, ale ti lidé, kteří jsou tam k vidění…v dobrém achch..

Téměř doslova na každém kroku je nějaká historická stavba

Téměř doslova na každém kroku je nějaká historická stavba

Co mám na mysli v souvislosti s lidmi? Měla jsem pocit, že jsem se ocitla na nějakém módním eventu či módní přehlídce. To jsem snad ještě nikdy neviděla takovou krásu. Snad všichni lidé v tom městě byli krásně oblečení, mladí, staří, ženy, děti, muži, chudí, bohatí.

Nabídka dámské módy je v Itálii pestrá

Nabídka dámské módy je v Itálii pestrá

Ano, nebyli všichni bohatí, to bylo vidět, ale pochopili význam módy, cítili se fajn, bylo jim to vlastní. Například byla tam skutečně letitá paní, měla na sobě lněné béžové košilové šaty s výrazným černým páskem a černými knoflíky, byly to detaily. Nádhera! Nabývala jsem pocit, že jsem v ráji.

Svěží a barevné outfity v nabídce obchodů v Bergamu

Svěží a barevné outfity v nabídce obchodů v Bergamu

Nelze opomenout zmínku o nabídce oblečení v obchodech běžně na ulici. Nabídka byla pestrá, jak co se týká sortimentu módy pro ženy, tak i pro muže. Nechyběla jí pestrost nejen střihů, ale i barev. Nebojte, nenechám se zcela strnout pocity, zmíním i praktické podrobnosti.

Pánské módě je v Itálii věnovaná velká pozornost

Pánské módě je v Itálii věnovaná velká pozornost

Z letiště do centra města

Po příjezdu transferem na letiště Bergamo jsem vyhledala úschovnu zavazadel. Ještě před tím jsem se ale převlékla, a protože bylo ráno, netušila jsem, jaké bude počasí ani můj detailnější program a můj outfit nebyl takový, jaký by si Bergamo zasloužilo a normálně bych jej oblékla, kdybych tam byla ubytovaná. Ano nejsem dokonalá, miluji módu, ale stále jsem jen člověk.

Když jsem se zbavila kufru, vyrazila jsem hledat zastávku, ze které pojede do centra města autobus a snažila jsem se zjistit, kde lze zakoupit jízdenky, když jsem neměla drobné. Lze to v jednom z obchůdků v příletové hale – super a zastávka je přímo před příletovou halou…krása. Vše proběhlo bez zážitků, které mě často potkávají. Senzace.

Do centra jsem dojela, cestou jsem se zeptala, která je to zastávka a dala jsem současně na svůj pocit a tam jsem vystoupila, samozřejmě s jízdenkou na zpáteční cestu. Vím, jak to chodí a člověk se může zdržet či tam, kde budu potřebovat nastoupit, nebude možné jízdenky zakoupit.

Procházka městem Bergamo je úžasný zážitek

Procházka městem Bergamo je úžasný zážitek

Lanovka, procházka, historická část, nákupy i jídlo

Ano, to všem jsem stihla i s časovou rezervou. Procházela jsem se, navštívila na hlavní třídě i nějaký kostel, moc si nepamatuji názvy, užívám si spíš aktuální okamžik a s potěšením jej zvěčňuji pomocí fotografie. Nasedla jsem do autobusu, na radu turistů, přiblížila se k lanovce. Cesta lanovkou byla krátký, ale fajn zážitek, i přesto, že tam na jako jediném místě ve veřejné dopravě vyžadovali respirátor i v tom vedru, lze to ovšem snést.

Jedna z historkých staveb ve staré části města

Jedna z historkých staveb ve staré části města

Po vystoupení jsem jen zírala, nádhera ty historické domy. Doporučuji vám ale mít tenisky, je to pohodlné, moderní a umí krásně doladit outfit. Naštěstí jsem tenisky měla, tak jsem si jen užívala přítomný okamžik. Stihla jsem se procházet, navštívit pár obchodů, pořídit si několik skvostů v podobě oblečení ze skvělých materiálů, v hezkých barvách, koupit drobnosti jako dárky. Myslela jsem při tom na svůj narvaný kufr, okrajově, přiznávám.

Atmosféra mě téměř pohltila. Vynikající zmrzlinu jsem si užila, oběd jsem stihla v místní tratorii. Naštěstí si už název nevybavuji, byla nic moc a za doporučení nestála. Přiznávám, že tím, že jsem měla málo času, koupila jsem si i šaty bez zkoušení, jak to normálně nedělám, ale řekla jsem si, že je to v pohodě, že případně jsou tak fajn i střihem, že upravit půjdou, kdyby mi nepadly, ale padnou dokonale. Ano to je tak, když se potká energie věci a člověka a následně splyne v soulad.

Oblečení v obchodech ve staré části města je z kvalitních materiálů

Oblečení v obchodech ve staré části města je z kvalitních materiálů

Cesta z Bergama na letiště se neobešla bez zážitku s jízdenkou

Zpět do reality, nezbývalo moc času, bylo nutné jít směrem k zastávce autobusu, který mě přiblíží na letiště. Měla jsem problém s jízdenkou, část jízdenky mi strojek v autobusu usekl v rohu, to bylo v pořádku, ale neukázal čas označení, udělala jsem to znovu a zase. Dveře od autobusu byly otevřené a já tedy vyběhla do protější trafiky a rychle zpět do autobusu po koupi nové jízdenky, označím a opět špatně, to už jsem byla nepříčetná a šla za řidiče, autobusu, ten s úplným klidem mi poctivě jízdenku vypsal s časem, uklidnil mě a popřál mi krásný den. To se jen tak někde nestane.

Na letiště jsme dojeli autobusem v pořádku, kufr na letišti jsem si v pořádku vyzvedla také i odlet v pohodě, až už tehdy na narvané letiště vše ok. Závěrem? Do Bergama se ráda někdy podívám a kamkoliv do Itálie také. Pokud tam někdy budu autem, musím a chci vyrazit na nějakou vyhlídku se podívat a kamkoliv do malinké vesničky. Je to jak z filmů.

Velmi šťastná moje maličkost při cestě z města na letiště

Velmi šťastná moje maličkost při cestě z města na letiště

Už když jsem při transferu po příletu do Bergama jela k jezeru Lago di Garda, učaroval mi pohled na hory. Jsem milovnice měst a moře, ale tamější hory, vinohrady jsou nádherné, je to naprosto úchvatný pocit. Díky za to, co jsem mohla zažít i během pracovní cesty v místě ubytování, na veletrhu i během gala večeře. Jsem svým italským partnerům vděčná.

Někdy je lepší mít hrubou představu o cíli/cílech, nechat věci plynout a užívat si přítomný čas.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Další lifestylové články si přečtěte ZDE.