Domácí mazlíčci si zaslouží respekt

Domácí mazlíčci si zaslouží respekt. O tomto není pochyb, řeknete si i pokud jste jen fanoušek či fanynka zvířat, bez ohledu na jejich druh, ale…bohužel to samozřejmě stále ještě není samozřejmost. Respekt vůči zvířatům není samozřejmost, stejně jako často ani respekt k jejich majitelům.

I nutrie mohou být domácí mazlíčci

I nutrie mohou být domácí mazlíčci

Když má někdo nutrii jako domácího mazlíčka místo oběda

Jedni moji příbuzní před lety pečovali o nutrii, kterou pojmenovali jménem Žofka. Byla to nutrie, kterou vyhnala skupina nutrií u jiných příbuzných, ti první příbuzní se jí krásně ujali, pečovali o ni s láskou, i když pak začalo vypadat, že je nemocná, a proto ji ta skupina zmíněná vyhnala, ucítili to ještě dříve, než to bylo zřejmé.

Milá nutrie se měla u prvních příbuzných skvěle, nikdo už ji nevyháněl atd. Tito příbuzní nutrii udělali domeček, vyhloubili tůňku s vodou, kde se ráda koupala, protože je to prostředí pro ni typické, reflektovali na její sociální potřeby. Dokonce když přijeli domů odněkud, tak nutrie na zapískání přišla a nechala se podrbat jako pes.

Bohužel zdravotní stav nutrie se zhoršoval a příbuzní se rozhodli jednat. Kontaktovali veterináře a ten jim v podstatě řekl, že co chtějí, vždyť je to zvíře vhodné k jídlu, na maso. Tak něco v tom případě, že proč ji chtějí léčit, když si ji mohou vlastně dát k obědu…smutné. Příbuzní nutrii Žofce udělali i hrobeček na zahradě.

Osobně si myslím, že by některým lidem nechybělo větší pochopení a veterináři, někteří by si měli zajít na kurzy empatie.

Mě Tvoje zvíře nezajímá, ale Ty respektuj moje

Ano, i tohoto jsou někteří lidé schopní. Někteří lidé si myslí, že když má například někdo křečka, tak je méně důležitý než jejich pes či kočka apod. Pak existují i lidé, kteří si myslí, že jejich zvíře je něco víc, i když je stejného druhu jako to vaše. Jsou i lidé, jenž mají snahu si myslet, že jiný druh zvířete bez ohledu na jejich velikost než mají oni, není důležitý jako jejich zvíře.

Můj pes si u Tebe doma může dělat, co chce, přestože já jsem měl/a problém když sis svého hodného psa chtěla čas od času vzít ke mně na návštěvu

Mám nejrůznější známé a někteří se tak opravdu chovají. Lidem často chybí respekt a je potřeba se ozvat. Jsou to často lidé, kteří respekt vyžadují vůči sobě a považují to ještě za samozřejmost.

Psi i další domácí mazlíčci jsou úžasní

Psi i další domácí mazlíčci jsou úžasní tvorové

Ne každý chce mít chlupy cizího psa u sebe doma

I když jsem ještě žila s Kendy, navštěvovala jsem i přátele, kteří zvíře nemají, vždy jsem se ptala, zda ji můžu vzít s sebou, když jsem k nim jela a chtěla nebo musela z nějakých důvodů Kendy vzít s sebou. Kendy byla skvělá a realisticky řečeno, uměla se chovat. Maximálně si trošku očichala prostor a pak si lehla a spala. Nic neničila, neslintala atd. Ovšem byla ráda s lidmi a bavilo ji nechat se drbat.

Bohužel někteří lidé se psem, který se příliš chovat neumí a moc jej nesocializují chtějí jít k lidem na návštěvu, ví, že už psa nemají a po chlupech se jim nestýská, tak psa vezmou automaticky s sebou, bez zeptání…jde o princip. A jsou to ti lidé, kteří kdysi měli problém, když jsem Kendy chtěla vzít s sebou.

Člověk se nad ironií života musí usmát. Mějme pochopení a respekt, ale měl by mít svoje meze.

Máte zvířecího přítele, jakého?

Líbil se vám tento článek? Za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi a předem za to děkujeme.

Pokračujte ve čtení lifestyle článků ZDE.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com